• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] 159 2.0 170+

Ile kilometrów przejechałeś na sofcie? Jak dwumasa? Jadę w przyszłym tygodniu modzić ;)

Dokładnie nie wiem około 12tys.km. Dwumas siedzi cicho i oby jak najdłużej. Ale ja z autem obchodzę się trochę jak z jajkiem dlatego nie jestem za dobrym przykładem :). Tylko jak jestem w górach to lubię wykorzystać tą nutę sportu Alfy. Jedziesz do Mirka?.

Tak jadę do Mirka, kiedyś zadbał o moją 1.9, później przy JTsie pomógł w innych kwestiach, teraz mam od niedawna 2.0 także nie wyobrażam sobie jechać do kogoś innego :)

Po zakupie wymieniłem fulll rzeczy, sprzęgło też, ale dwumas zostawiłem bo stawiał opór i nie hałasował, pewnie też masz skrzynie F40 i wiesz że tanio nie będzie :)

Ostatnia edycja:
Mirek zna się na robocie i przy tym nie jest drogi. Tak, mam f40 i nie zamienił bym jej na c635 choć tak jak piszesz tanio nie jest.

Szczerze mówiąc nie wchodziłem w szczegóły jakie są różnice między nimi, ale odpowiada mi jej charakterystyka, 6 bieg jest długi i na trasy bardzo przyjemny/odpowiedni.

W lipcu br. został wymieniony komplet amortyzatorów i sprężyn na już sprawdzone amory bilstein i nie sprawdzone obniżające ( o 20mm ) sprężyny MTS, plus oldboje i osłony. Cóż po zmianie jest sztywniej, ale ciągle akceptowalnie i nie mowy o haczeniu o nadkola. Generalnie wielkiej potrzeby wymiany całego kompletu nie było, ale po przygodach w 156, czyli urwany amor podczas jazdy, wolałem mieć to z głowy.
IMG_20210403_120600.jpg IMG_20210317_170155.jpg IMG_20210630_215545.jpg

Mtsy to niestety tania niska półka...
Jak chciałeś -20 to lepiej było założyć sprężyny od ti, dokładnie tyle są niższe od serii.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Cześć, co masz wsadzone w postojówki? Kupiłem 3msce temu ledy i od tygodnia zaczęły mi pokazywać błąd co jakiś czas.
Co do sprężyn lepsze mts niż TI, nie powinny pęknąć tak szybko jak ori…o cenie nie wspomnę.

Myślałem, że może masz takie co błędu nie pokazują. Ja kupiłem jakieś niby dedykowane do 159(cały zestaw) i faktycznie na początku nie było błędów a teraz zależy od dnia ??????

Co roczna wymiana oleju i wszystkich filtrów. Tym razem zmieniłem na bardzo polecany i nie tani Penrite plus zostało mi trochę archoil to go dodałem. Cóż jeżeli patrzeć, tylko na kulturę pracy silnika, to jest gorzej niż na po przednim Eurolu, ale może inne parametry są lepsze. Ja przy następnej wymianie wrócę raczej do Holenderskiej marki. Z racji że mój stały mechanik ma mega terminy, postanowiłem podjechać do innego, ale zajmującego się grupą fiata ponad 20 lat, cóż cena za usługę mnie mocno zdziwiła, równe 100zł. plus skasowanie inspekcji w tych czasach...

IMG_20210730_165745.jpg

100 zl za filtry i olej to nie tak zle, szczegolnie ze dostep w 159 to chyba nie najlepszy z tego co kojarze :D

A Motula testowales?

Pamiętam, że mój dieselek na tym Penrite też pracował bardziej twardo.

Kiedyś go lałem, ale jest to jeden z najbardziej podrabianych olejów na rynku i z tego co można poczytać parametry też przeciętne, także ja podziękowałem.

Kuba z motoryzacyjnapasja.pl to dobre zrodlo jakby co ;)

W lipcu wymieniłem 2 dolne wahacze, ale pomyślałem, że skoro będzie robiona zbieżność, to od razu wymienię końcówki drążków i wszystkie łączniki stabilizatorów. A wcześniej, jak co pół roku wlałem w progi wosk, rudej brak :)
IMG_20220605_111925.jpg

Amortyzatory
Powrót