[156] wymiana tarcz hamulcowych

• Autor wątku Autor wątku Kosiar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pamietajmy jednak że mikoda( chodzi o tarcze nawiercano-frezowane) posiada odmiane wentylowania i pełną. Natomiast brembo max sa tylko wentylowane czyli nie dostępne do wszystkich wersji silnikowych Ar 156...:)

Brembo Max występuje również w wersji pełnej :)

08.7354.75 - symbol Brembo

Ostatnia edycja:
Podajcie jakiś ładny link do Mikody. chciałbym kupić. Oczywiście proszę o najtańsza na rynku ofertę :)

Przy hamowaniu ważniejsze są klocki. Z reguły w normalnej jeżdzie nie zachodzi potrzeba montażu tarcz nawiercanych, bo kto często hamuje do rozgrzania ich do czerwoności? Wcześniej zagotuje się wam płyn i z hamulców kicha. Mogę doradzić, aby poprawić hamowanie w alfie, należy kupić dobre klocki. Polecam np Red stuff. Należy liczyć się z szybszym zużyciem tarcz i klocków! Coś za coś. Red stuff wyrażnie poprawiły efekt hamowania ale tarcze poszły. Obecnie jeżdżę na Green stuff, mam nadzieję, że tarcze ATE wytrzymają dłużej.

Red stuff czy green stuff jest bardzo dobry tylko troche kosztuje :) ja polecam klocki Ferodo uwazam ze to tez dobry wybor i cenowo tez jest dobrze, dobrac do nich tez dobry plyn hamulcowy np. Ferodo 5.1 lub tez seria Motula i mozna gniesc pedal hamulcowy :)

Przy hamowaniu ważniejsze są klocki. Z reguły w normalnej jeżdzie nie zachodzi potrzeba montażu tarcz nawiercanych, bo kto często hamuje do rozgrzania ich do czerwoności? Wcześniej zagotuje się wam płyn i z hamulców kicha. Mogę doradzić, aby poprawić hamowanie w alfie, należy kupić dobre klocki. Polecam np Red stuff. Należy liczyć się z szybszym zużyciem tarcz i klocków! Coś za coś. Red stuff wyrażnie poprawiły efekt hamowania ale tarcze poszły. Obecnie jeżdżę na Green stuff, mam nadzieję, że tarcze ATE wytrzymają dłużej.

Red stuff nie nadają sie do codziennej eksploatacji zwłaszcza przy '"normalnej jeździe" to bardziej do wyścigów amatorskich trzeba sie dobrze napocić żeby zmusić je do dobrego hamowania (rozgrzać) natomiast green stuff są o wiele bardziej miękkimi klockami szybko się zużywają dobrze sobie radzą w codziemmej jeździe ,tańszy zamiennik tych klocków to LUCAS ,przewody zalać np.DOT5.1 Feroodo i nic się nikomu nie zagotuje ;)

Pzdr

Próbował ktoś tarcze Zimmermann, nawiercane i wentylowane?Jedna koło 300 zł kosztuje, pytanie czy z dobrymi klockami np Green stuff odczuję różnicę pomiędzy Zimmermannem a np. Mikodą????

jakie tarcze

Ja złożyłem Mikody nawiercane i nacinane oraz klocki Ferodo Premium i jestem bardzo zadowolony z ich działania.

Chciałbym wymienić tarcze na Mikody. Rocznik mojej Alfy 156 to 2000 wiec mam niewentylowane tarcze. Zastanawialem sie czy zdolam wcisnac wentylowane w zaciski, ktore oryginalnie obslugiwaly niewentylowane tarcze. Roznica w grubosci to prawie 5 mm ( 15.2 vs 22.0 ). Czy musiałbym wymieniać zaciski przy takim zabiegu?

nie słyszałem żeby komuś się to udało i tak robił
ja tam machnąłem na pełne nacin. nawiec. mikody i hula

Mały OT...pytanie do hemicuda...ja też mam Alfę z 2000r. i mam wentylowane tarcze...no chyba, że mówimy o tylnej osi...więc jak to jest z tymi tarczami? Jakaś specjalna wersja Basic?! W ogóle montowali w tych modelach na przodzie niewentylowane tarcze ?!

Ok...mój błąd...już wszystko wiem...sorry za zaśmiecanie...

Ostatnia edycja:
Koledzy może mi ktoś powiedzieć jakie tarcze idą do mojego auta? czy wentylowane czy nie wentylowane?

Przeczytałem wiele postow na tremat tarcz i klocków i opinie sa rozne. Moje pytanie Takie: Jakiej firmy tarcze i klocki kupic do przodu do mojej alfy? Cena w sumie bez znaczenia. Wazne zeby zywontosc byla duza i hamulec ostry. Pozdrawiam wszystkich

Z mojej strony mogę polecić zestaw pełne Brembo na przód i tył,a do tego klocki w zależności od potrzeb i kosztów, ja mam Ferodo Premier, ale ze względu na oszczędność(nagromadziło się dużo wydatków), jak będę wymieniał to dam Ferodo DS Performance. Ogólnie zestaw Brembo plus Ferodo sprawuje się bardzo dobrze, może nie wygląda tak efektownie jak Mikody w podobnej cenie, ale gwarantuje dużo wyższą jakość i wytrzymałość. Ewentualnie jak ktoś chce trochę wyglądu to mogę polecić na przód tarcze nawiercane Zimmerman, miałem takie wcześniej razem z klockami EBC green stuff i hamowało to dobrze:) Ale obecnie klocki Ferodo są lepszym wyborem.

Amortyzatory
Powrót