• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

156, wiosenna odsłona.

kolego to jest wirus alfa, udziela się wszystkim ale Tobie kolego bardzo bardzo mocno. Piękna, a pytanie o lampy, gdzie i za ile można takie założyć, co byś polecił,ja chce założyć do mej NIUNII, no i te 17.
Dzieki :) Jesli chodzi o reflektory, to przerobilem je sam. Ta operacja jest opisana na forum.
Pozdrawiam.
- Rafal

Ot, takie zdjęcia dzisiaj pstryknąłem, nawet fajnie wyszły, więc porzedstawiam moją 156 po kolejnych zmianach, najważniejsze z nich to reflektory z soczewkami, czarnym wkładem, żarnikami ksenonowymi oraz światłami postojowymi umieszczonymi w kierunkowskazach przednich (zainspirowały mnie do tego samochody rodem z USA). Wielkie podziękowania dla kolegi andro34.

Ostatnia edycja:
Przepraszam za post, pod postem, ale mimo użycia opcji "zaawansowana edycja" w celu dodania nowych zdjęć do poprzedniego postu w efekcie dodaje się kolejny...
Pozdrawiam.
- Rafał

Dokładam kilka kolejnych fotek mojej Alfy.
m.in. z myjni :)
z ustawiania zbieżności,
na zimowym ogumieniu,
różne inne,
a także z nową naklejką nad lewym reflektorem.
Pozdrawiam.
- Rafał

Załączniki

• Zdjęcie128.jpg
    Zdjęcie128.jpg
    90.8 KB · Wyświetleń: 353
  • Zdjęcie179.jpg
    Zdjęcie179.jpg
    94.4 KB · Wyświetleń: 296
Ostatnia edycja:
wyjaśnisz mi prosze jak to zrobiłeś?
Kolega na tym forum ma to też w 155 ale skoro ty masz 156 to dla mnie jeszcze lepiej:P

Rozumiem że podstawą*jest zakup żarówki dwuwłóknowej.
są jakieś problemy przy podłączaniu zasilania?
skąd masz mocowanie pod taką żarówkę?
Przerobiłeś jakoś seryjne?
Tak czy inaczej wygląda to super i założę*sobie jutro to samo jak wyjasnisz jak:P

nooo na stalówkach wygląda tak jak powinna w zimie - konkretnie. Też mam stalówki i tak jest najładniej. Pozdrawiam.

Awięc tak. W odbłyśnik kierunkowskazu wstawiona jest dodatkowa żółta żarówka 5W z oprawką, której przewody podpięte są pod przewody do żarówki pozycyjnej. Nie kombinowaliśmy z żarówką dwuwłuknową.
Cała historia.
Bardzo mi się to rozwiązanie spodobało i kiedy zamawiałem reflektory z soczewką u kol. Andro34 poprosiłem go o wstawienie w kierunkowskaz dodatkowej żarówki, akurat miał takie żarówki i oprawki do nich. Wyszło całkiem fajnie.
Co ciekawe, chciałem sprawdzić co będzie jeśli spali się ta oryginalnie montowana żarówka pozycyjna 6W. Okazało się, że kontrolka się zapali :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
Nic dodać nic ująć w każdym detalu jest cudna:P naprawdę tylko pozazdrościć. pozdro i szerokości na drogach

Bardzo mi się to rozwiązanie spodobało i kiedy zamawiałem reflektory z soczewką u kol. Andro34 poprosiłem go o wstawienie w kierunkowskaz dodatkowej żarówki, akurat miał takie żarówki i oprawki do nich. Wyszło całkiem fajnie.

witam!!!
tych zdjęć jeszcze nie widziałem...

super się prezentuje twoja alfa z tymi lampami!

a co najśmieszniejsze do dziś dnia nie wiem z jakiego samochodu pochodziły chromowane osłonki soczewek,w żadnym samochodzie takich nie widziałem.
a wciąż szukam...

pozdrawiam!!!

witam!!!
tych zdjęć jeszcze nie widziałem...

super się prezentuje twoja alfa z tymi lampami!

a co najśmieszniejsze do dziś dnia nie wiem z jakiego samochodu pochodziły chromowane osłonki soczewek,w żadnym samochodzie takich nie widziałem.
a wciąż szukam...

pozdrawiam!!!
Dzięki Andrzej :)
Szczerze mówiąc ja też się rozglądam i nie wiem :)
Pozdrawiam.
- Rafał

A ja się przyczepię :) Tłumik zbyt "wulgarny" i nie pasuje mi do reszty...
Ale i tak piękniejszej 156-tki jeszcze nie spotkałem. Nawet naklejka mi się podoba :P

A ja się przyczepię :) Tłumik zbyt "wulgarny" i nie pasuje mi do reszty...
Ale i tak piękniejszej 156-tki jeszcze nie spotkałem. Nawet naklejka mi się podoba :P
Hehe :)
Dzięki, a tłumik wzorowany jest na Novitecu dedykowanym do tego modelu, w zasadzie wymiary końcówek są identyczne :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Awięc tak. W odbłyśnik kierunkowskazu wstawiona jest dodatkowa żółta żarówka 5W z oprawką, której przewody podpięte są pod przewody do żarówki pozycyjnej.
A jeszcze wracając do tego...

To by mogło być idealnym rozwiązaniem problemu palącej się kontrolki, gdy ktoś ma założone LEDy w pozycyjnych :)

A jeszcze wracając do tego...

To by mogło być idealnym rozwiązaniem problemu palącej się kontrolki, gdy ktoś ma założone LEDy w pozycyjnych :)
No chyba nie do końca, bo tak jak gdzieś wspomniałem próbowałem zdemontować żarówkę pozycyjną: H6W i kontrolka się zaświeciła...
Pozdrawiam.
- Rafał

Przypomniały mi się wakacje nad morzem... :)
- pas startowy na starym lotnisku nieopodal Szczecina.
Pozdrawiam.
- Rafał

Niestety aura nie sprzyja temu by czarna włoszka błyszczała się każdego dnia...
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót