• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Vernet VS. EPS - który termostat wybrać?

miałem Verneta, wytrzymał 4 lata. ale jeszcze w miarę trzymał, zmieniłem na orygnał bo się pospieszyłem za bardzo i jest różnicy kilka stopni.
Przed wymianą było na trasie równo z pierwsza kreską co odpowiada na examinerze 80-82 stopnie, po wymianie jest 85 - 87 na trasie, na postoju pare mm przed srodkiem, czyli rzeczywista temp. ok 95. Nie wiem czy warto płacić 250 zł za te parę stopni.
Elektryk mówił ze w alfach starszego typu gdzie są dwa czujniki temp. 97-99 chyba, to wskaźnik zaniża ok 10 stopni, w nowszych tam gdzie jeden czujnik tylko pokazuje wskaźnik dobrze.
Jakby ktoś bardzo potrzebował to mam 4 letniego Verneta w stanie prawie dobrym:)

Ostatnia edycja:
Nie mówił ja tobie, że ta druga kreska to nie 70st.C:) możesz wysłac w podziece czekolade na mikołaja, adres podam na priv;)

He, he :) fakt, że druga kreska na wskaźniku odpowiada ok 80 st. temperatury silnika. Ale jak by nie było to w czasie jazdy utrzymuje się średnia temperatura 84 st. a nie powinno być równo 90 ?

---------- Post added at 21:18 ---------- Previous post was at 21:11 ----------

I czemu na postoju temperatura dochodziła do 94 st. a termostat jej nie zbijał oraz czy to normalne, że po włączeniu ogrzewania temperatura spadała nawet do 70?

---------- Post added at 21:20 ---------- Previous post was at 21:18 ----------

Elektryk mówił ze w alfach starszego typu gdzie są dwa czujniki temp. 97-99 chyba, to wskaźnik zaniża ok 10 stopni, w nowszych tam gdzie jeden czujnik tylko pokazuje wskaźnik dobrze.
Jakby ktoś bardzo potrzebował to mam 4 letniego Verneta w stanie prawie dobrym:)
Właśnie jak to stwierdzić czy są 2 czy 1 bo ja z mechaniki to nie bardzo....

He, he :) fakt, że druga kreska na wskaźniku odpowiada ok 80 st. temperatury silnika. Ale jak by nie było to w czasie jazdy utrzymuje się średnia temperatura 84 st. a nie powinno być równo 90 ?

---------- Post added at 21:18 ---------- Previous post was at 21:11 ----------

I czemu na postoju temperatura dochodziła do 94 st. a termostat jej nie zbijał oraz czy to normalne, że po włączeniu ogrzewania temperatura spadała nawet do 70?

---------- Post added at 21:20 ---------- Previous post was at 21:18 ----------

Właśnie jak to stwierdzić czy są 2 czy 1 bo ja z mechaniki to nie bardzo....
Jeden czujnik jest w termostacie a drugi w bloku 3 cm od termostatu w strone grodzi. A jak jest jeden to tylko w termostacie.

Słuchajcie Maćka 156 a wam prawdę powie przeczytajcie od początku jak termostat to tylko behr pozdro :)

Oj tam mi narazie Vernet pracuje dobrze, ale jak zrobi psikusa to wymieniam na Behra.

Ja ostatnio założyłem verneta i jest bez problemu, tyle ze przy tych temperaturach to teraz ciezko ma sie zagrzac na postoju, trzeba sie przejechac kawalek zeby wykazalo prawidlowa temperature. a za termostat dalem 185, zakladalem sam.
Pozdrawiam :)

Dziś jeszcze raz podpinałem i jeździłem - średnia temperatura przy obrotach 2-3 tyś utrzymywała się na poziomie 82-84 st. (na zewnątrz 5 st. C)
Pytanie - czy to dobra temperatura czy powinno być zawsze równo 90 st.?

Na postoju (ok 30 min + czasem przygazówka) temperatura doszła do 95 st i prawdopodobnie termostat zadziałał bo spadła do 88 st. i powoli znowu

Temperatura ok 90 st. na postoju, włączam nawiew (24 st na 2/3 siły nadmuchu) temperatura spada nawet do 70 st
Pytanie - czy to normalne?

z pewnością nie jest normalne to, że tak bardzo spada przy odkręceniu nawiewu. u mnie też spada, ale trochę mniej, bo z około 83-85stopni, do 78-80stopni. czyli też nie tak jak powinno być:( paragon od termostatu niestety zagubiony...

Przy takich zimnych dniach temperatura będzie poniżej 90 niezależnie czy włączę ogrzewanie czy nie. Mam nowy czujnik oraz termostat, przy niskich temperaturach trzeba dłużej jeździć aby temperatura wyrównała się do 90 między silnikiem a chłodnicą. Jak jest tak zimno to można jeździć nawet z 10 minut zanim silnik osiągnie 90st, sprawdzane- do tego czasu chłodnica i rura zimne.

Ostatnia edycja:
zgadzam się, tylko u mnie jest tak nawet w trasie powyżej 100km...wymienię przepływkę, wahacze i kolejny będzie termostat

Czyli rozumiem, że te 84 st podczas jazdy jest ok, że nigdy nie ma idelanie 90 st.?

Ale czy za to, że temperatura tak spada kiedy włączy się nawiew odpowiedzialny jest termostat?

Bo jeżeli patrząc na nagrzewanie i zbijanie temperatury to wszystko chyba z nim jest ok?

z tego co wiem niektóre termostaty otwierały się przy 83stopniacch, a niektóre(np oryginał Behr przy 88stopniach). więc u Ciebie wygląda że niby powinno być ok

Tak ale z tego co wiem to wlaśnie Venrty mają wyższą temp. otwarcia - 88 st. C. Behr wcześniej miały 86 st a po 2006 też 88 st.

Mysle, że moj zbija dobrze bo kiedy temperatura doszła na postoju po ok 30 min. do 96 zbił ją do 88 st.

Bardziej mnie martwi to, że średnia podczas jazdy wychodzi 82-84 a gdzieś wyczytałem, że prawidlowa temp, pracy silnika to 90-95 st.
Czy Wy też macie średnią temperaturę w granicach 82-84 st.?

I najważniejsze czy Wam też tak mocno spada temperatura po włączeniu ogrzewania? (tj. nawet do 60 - 70 st C)?

....Behr wcześniej miały 86 st a po 2006 też 88 st.

...
Nie jest to prawdą. Oryginalne montowane w JTD fabrycznie termostaty BEHRa miały temperaturę otwarcie 78C, pozmianowe (od I 2006r) mają temperaturę otwarcia 86C. Tym samym twierdzenie że JTD ma osiągać 90C jest z gruntu fałszywe.

Nie jest to prawdą. Oryginalne montowane w JTD fabrycznie termostaty BEHRa miały temperaturę otwarcie 78C, pozmianowe (od I 2006r) mają temperaturę otwarcia 86C. Tym samym twierdzenie że JTD ma osiągać 90C jest z gruntu fałszywe.

Zgadza się - właśnie jakoś tak :) Nom chodzilo miż że oryginały mają niższą temperaturę otwarcia a Vernety - niby 88 st to czemu mi się podczas jazdy utrzymuje 84 st? A nie wydaje mi się żeby puszczał od razu na cały obieg bo jak temperatura doszła do 96 to ladnie zbił w sekundzie do 88

Dziś jeszcze raz podpiełem pod kompa i zrobiłem 30 km i ostatecznie jest tak:
- nagrzewać nagrzewa się ładnie (przy 5 st na zewnątrz) dochodzi do 84 st po 6.5 km
- przy włączonym ogrzewaniu (26 st na 2/3 nawiewu) trwało to ok 12 km
- w mieście utrzymuje się +/- 84 na trasie +/- 82
- wskazania wyświetlacza można wsadzić sobie w buta

To, że na trasie jest niższa temperatura i to że po włączeniu nawiewu spada albo dłużej się rozgrzewa to normalne - natomiast czy te 84 to też normalne czy nie powinno być 88-90 st?

Wydej mi się, że termostat jest dobry i chwał bogu, że załatwiłem kompa bo 350 zł poszło by.... i nie wróciło :)

tez jestem w temacie wymiany termostatu i trafilem na ten watek. wypowiem sie w kwestii wskazan zegara kabinowego. mnie jest tak ze jak wskazuwka jest jakis milimetr przed pierwsza kreską - to w polowie drogi do 90st, to komputer pokazuje ok 70 - 72 st., z czego wynika zeskazania sa poprawne, niestety zeby osiagnąc ta temp to trzeba bardzo długo jechać, a jak było zimno to ogrzewanie bylo symboliczne wiec teraz bede wymieniał termostat na nowy bo stary chyba juz rzucil robote

Ja na nowym sprawnym termostacie jadę 4km do pracy czasami bez ogrzewania, tak już czasami jest z ogrzewaniem. Wyprzedzę odpowiedź- chłodnica nowa wymieniana w wakacje, nowy czujnik temp, nowy termostat, nowy płyn, odpowietrzona.

To w końcu zapytam o sens tematu. Czyli jak się sprawdza termostat EPS do JTD. Gates podobno pakuje EPS do swoich pudełek.

już Ci kolego odpowiadam...;) ja zakupiłem EPS w wakacje go wymieniłem w te największe upały co były i już wtedy działał jak trzeba szybko się auto nagrzewało i nie przegrzewało, teraz już jest dużo chłodniej z racji pory roku i też termostat działa jak trzeba...także ja sam polecam bo nie mam z nim najmniejszego problemu:) dodatkowo po znajomości zakupiłem z dużym rabatem i chyba 100 zł mnie kosztował;)

Amortyzatory
Powrót