[156] Unidiag alez to bardzo proste

• Autor wątku Autor wątku selius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam przerobiony kabel ale nie mogę połączyć się programem KWP71 z poduszkami. Próbowałem na różnych ustawieniach i dalej nic. Zrzut z ekranu

Kabel zakupiony,zainstalowany(pokazał sie jako com8) pliki definicji wgrane,,._AlfaFiatLancia_19JTD_EDC15,, kluczyk w pozycji mar jednak z ecu się nie łączy zrzut z loga poniżej...Co to jest i gdzie jest Bufor Uart-a i jaki powinien miec parametr ??

Ostatnia edycja:
ktoś się spotkał z takim błędem airbaga w alfie, dzisiaj mi się oświecił na postoju z zapalonym silnikiem, skasowałem kablem i znikł niby po problemie ale ciekawi mnie to

Read diagnostic faultcodes :
Bytes received: 0B 47 00 A7 BB
DTC: 0x0B = 11
state : 2
type : 0x07 Too high value
condition1 : 0x00
condition2 : 0xA7
counter : 0xBB

niby że X=0x0B Driver pretens. squib ale co kaman?

i znowu podjechałem pod siostry blok, nie gasiłem silnika odpiałem pasy i wyszłem, jak wszedłem spowrotem to sie zaswieciła
skasowałem, zapaliłem silnik, odpiąłem pasy i otwarłem drzwi ale teraz nie zapaliła sie,
ten pretensioner squib to jest napinacz pasów?

Ostatnia edycja:
Chciałem przetestować unidiaga (0.3.3.1) i alfadiaga i niestety bez efektu... Probowalem na kilku roznych driverach ftdi, stosujac ustawienia http://home.wanadoo.nl/sanderqv/diag/FTDI_COMsettings.jpg :/ Ponizej przedstawiam .log z unidiaga. Dodam, ze podpinam interfejs, przekrecam kluczyk na MAR i probuje START/START+ID z odpowiednimi definicjami zaladowanymi oczywiscie... Oto ten log:
Log file Iso9141Thread 15:28:35
0 COM port: COM5 set
24 COM port: COM5 opened
24 COM port: COM5 timeouts set
27 COM port: COM5 RTS and DTR set/cleared
40 baudrate switched to: 10400
40 25ms pulse fast init start
65 25ms pulse fast init stop
91 send: 81
92 echo: 81 OK
97 send: 10
98 echo: 10 OK
104 send: F1
105 echo: F1 OK
111 send: 81
112 echo: 81 OK
117 send: 03
119 echo: 03 OK
5102 rcvd: nothing/error
5117 COM port closed

..

program działa nawet ECU coś odpisuje.
- z logu wynika że nie ma tramsmisji, stosowałes FTClean dla sterowników.

--

http://img230.imageshack.us/my.php?image=snapi.jpg
Bardzo prosze o pomoc!! Unidiag nie łączy się z ECC w logu podobniej jak u kolegi,stosowałem FTClean dla sterowników aczkolwiek albo on błyskawicznie działa albo jest coś z nim nie tak...Czy mam formatować dysk i wgrać nowy system i jeszcze raz przeprowadzić instalacje kabla??

Skuteczne usunięcie sterowników FTDI:
Odłącz od kompa wszystkie USB na FTDI. Uruchom CDM Uninstaller i odintaluj wszystkie FTDI (w okienku trzeba będzie użyć 'Add')http://www.ftdichip.com/Resources/Utilities/CDMUninstallerGUI.zip
Dla lepszego samopoczucia użyj jeszcze FTClean. Teraz bardzo ważne.
W katalogu Windows\system32 wyszukujesz pliki zaczynających się FT... coś tam. Jeśli plik pochodzi od FTDI, to kasujesz (uwaga!! nie ruszać plików innych producentów). To samo w katalogu Windows\system32\drivers.
Restart kompa, podłączasz interfejs i instalujesz wybrane sterowniki.
Program pracujący się z USB może nie łączyć się z portem powyżej 10, a z RS232 powyżej 4.

Witam wczoraj jade sobie samochodem stanołem z górki zaciągnołem ręczny i pisze sms, ruszam a tutaj zaświeciła się kontrolka ABS i nie działa. Dziś podpiołem lapsa KWP71diag i oto wynik

Bytes received: 0C 00 00 BC 14
DTC: 0x0C = 12
state : 0
type : 0x00 unknown
condition2 : 0xBC
counter : 0x14

Clear diagnostic faultcodes :
OK

po skasowaniu i przejechaniu 5 metrów ponownie zapala się kontrolka

Witam wczoraj jade sobie samochodem stanołem z górki zaciągnołem ręczny i pisze sms, ruszam a tutaj zaświeciła się kontrolka ABS i nie działa. Dziś podpiołem lapsa KWP71diag i oto wynik

Clear diagnostic faultcodes :
OK

po skasowaniu i przejechaniu 5 metrów ponownie zapala się kontrolka

napewno puśił Ci "ręczny"

tak mi sie wydaje bo zadnych oporów nie stawia, a gdzie sa czujniki od ręcznego?

tak mi sie wydaje bo zadnych oporów nie stawia, a gdzie sa czujniki od ręcznego?

Czujnik ręcznego jest przy dźwigni, spróbuj postawić samochód gdzieś w cieple (garaż) i skasuj bład może pomoże jak nie to tylko bubu :P. A jeszcze jedno w zimie recznego nie zaciągaj bo to tylko kłopoty. Podobnie miałem :)

dla potomnych napiszę ze :

to jest błąd:
a oznacza on uszkodzony czujnik ABS koło lewe tylne czyli to od strony pasażera.

Ostatnia edycja:
witam, mam problem poniewaz potrzebuje definicji unidiaga to sterownika
fiat IAW 8F5T, i innych z rodziny fiata, moze jest jakis uniwersalny?? czy jest mozliwosc dostania gdzies takowych??? moze na innym forum lub stronie. jeszcze jedno czy wag KKL polaczy sie przez pord COM,RS232 nie usb?? z gory dzieki za info

Mam Pytanie do Bubu Czy istaniała by taka możliwość abyś zrobił mi ten kabel z tym przełącznikiem abym mógł podłączyć sie do airbag
Moja alfa 166 2.0 v6 turbo
Oczywiście zapłace ile tylko zechcesz napisz prosze na pw i jakim programem moge ten blad poduchy usunąć Dziękuje

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

ktoś się spotkał z takim błędem airbaga w alfie, dzisiaj mi się oświecił na postoju z zapalonym silnikiem, skasowałem kablem i znikł niby po problemie ale ciekawi mnie to

Bytes received: 0B 47 00 A7 BB
DTC: 0x0B = 11
state : 2
type : 0x07 Too high value
condition2 : 0xA7
counter : 0xBB

niby że X=0x0B Driver pretens. squib ale co kaman?

i znowu podjechałem pod siostry blok, nie gasiłem silnika odpiałem pasy i wyszłem, jak wszedłem spowrotem to sie zaswieciła
skasowałem, zapaliłem silnik, odpiąłem pasy i otwarłem drzwi ale teraz nie zapaliła sie,
ten pretensioner squib to jest napinacz pasów?

dla potomnych:

rozpiąłem kostke napinacza pasa kierowcy (w słupku) wyczyściłem zakonserwowałem, skasowałem błąd i jak narazie spokuj

Przylaczam sie do prosby mateo020, podjal by sie ktos przerobienie takiego kabla do airbaga? Kabel juz mam...

- totalny brak czasu, mimo ponetnej oferty.
- a bład poduszki kasujemy programem KWP71 i/lub alfadiag 3.3.0.11.

Witam!!!
Jestem świeży jeśli chodzi o Unidiag i mam mały problem.
Otóż wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją z pierwszej strony postu.Po podłączeniu pod laptopa(Windows 7) kablem VAG USB KKL OBD2 od Viakena do komputera mojej Alfy 156 (1.8 99rocznik) wszystko działa ale jak silnik jest wyłączony...
[img.] http://img521.imageshack.us/img521/7697/beztytuu3m.jpg [/img]
[img.] http://img502.imageshack.us/i/beztytuuqx.jpg/ [/img]
a tutaj log:
COM Port opened
Init started
Init Ready
Init OK, keybytes present
KeyBytes, count : 2
EF
8F
Send: Start communication
Start communication rcvd, keybytes : EF 8F
Send: Read DTC by Status : 00, Group of DTC's : FF00
Number of DTC's : 0

Gdy dopalam silnik i wszystko chcę włączyć ponownie to nie mogę i wyrzuca mi program...
[img.] http://img17.imageshack.us/i/beztytuu4yl.jpg/ [/img]

Może miał już ktoś z Was taki problem....dodam że próbowałem Unidiag 0.3.3.1 oraz 0.4.0.3 i definicje M 1.5.5...

prosze o pomoc. nie wiem jak zaczac. mam laptopa z win7 tylko na usb. Jak zaczac co kupic co robic. Moze ktos z Elblaga ma takie cosik. help.. prosze o wyrozumialosc .. dzieki... moja alfa 156 1,8ts '99... prosze krok po kroku..

@Barti
- 1 strona postu zaklada że uzytkownik korzysta z systemu xp, nie było wtedy vin 7.
- dla vin 7 wydaje sie, że musisz mieć inne sterowniki do USB.

Bubu...
właśnie mam stery,które niby mają współpracować z Siódemką.Na tej stronce co podałeś są w wersji 2.06.00 http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm może jakoś inaczej bufor muszę ustawić..??? jakieś pomysły???
A możesz mi dokładnie napisać krok po kroku jak to wszystko podłączyć...omijając proces instalacji.Chodzi mi o to co w jakiej kolejności podłączy i włączyć...(np.kiedy włączyć silnik,kiedy program...) może tutaj popełniam jakiś błąd.

Bubu...
właśnie mam stery,które niby mają współpracować z Siódemką.Na tej stronce co podałeś są w wersji 2.06.00 http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm może jakoś inaczej bufor muszę ustawić..??? jakieś pomysły???
A możesz mi dokładnie napisać krok po kroku jak to wszystko podłączyć...omijając proces instalacji.Chodzi mi o to co w jakiej kolejności podłączy i włączyć...(np.kiedy włączyć silnik,kiedy program...) może tutaj popełniam jakiś błąd.
Jestes pewien ze ustawiles dobry port COM? (zobacz w menadzerze urzadzen czy on jest i czy to wlasnie ten virtual.. Tez mam ten blad ale w moim wypadku to problem natury wirtualizacji bo moj windows to virtual na macu..;-) [i pojawia sie on gdy staram sie podlaczyc przez port co realnie nie dziala]

Amortyzatory
Powrót