• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Turbina do 2.0TS...

• Autor wątku Autor wątku luj666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    turbo
L

luj666

Guest
Witam Alfaholicy...
Mam pytanko może się oriętujecie?
Jaką turbine można wcisnąć do Ts-a dwulitrowego i czy wogóle można czy dużo przerobki z silnikiem tzn. tłoki wał może panewki...
Pisać proszę...
pzdr

Komentarz dodany przez: robak#21
Proszę o podawanie prefixu przed tematem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
w TS 16v nie opłaca sie pchac kasy a tej bedzie duzo bo około 8 tys zł. A tak btw to zły dział :D

Można uturbić, ale po co, skoro masz do wyboru mocniejsze V6 2,5 lub 3,2. ew. jeszcze klekota 20V jak chcesz przyoszczędzić na paliwie.

witam
Na oszczędzaniu to mi powiedziawszy nie zależy, tylko tak pytam czy ktoś wie i próbowała mocniejszej innej to na razie nie kocham swoją:):):) i to ją chciałem ulepszyć ...

witam
Na oszczędzaniu to mi powiedziawszy nie zależy, tylko tak pytam czy ktoś wie i próbowała mocniejszej innej to na razie nie kocham swoją:):):) i to ją chciałem ulepszyć ...

Chyba nie chcesz wsadzić turbiny AR z selespeed'em?! Jeśli tak to poszukaj sobie od razu skrzyni manualnej bo ta długo nie pociągnie przy takiej ewentualnej przeróbce.

Chyba nie chcesz wsadzić turbiny AR z selespeed'em?! Jeśli tak to poszukaj sobie od razu skrzyni manualnej bo ta długo nie pociągnie przy takiej ewentualnej przeróbce.
A to dlaczego? Rozsypie sie? Przeciz to zwykły manual tylko ze zamiast wajchy mamy przyciski( w skrocie)

A to dlaczego? Rozsypie sie? Przeciz to zwykły manual tylko ze zamiast wajchy mamy przyciski( w skrocie)

Naprawdę wierzysz, że w trybie automatycznej oraz ręcznej zmiany biegów przy tak dużym skoku momentu obrotowego to sprzęgło i skrzynia wytrzyma?

To, że tam nie ma tradycyjnego automatu nie znaczy, że takie zmiany nie będą bez wpływu na jej wytrzymałość. Człowiek, który w mojej okolicy zajmuje się między innymi tuningiem elektronicznym miał swoją 156 selespeed z mocą około 168 KM i momentem niewiele większym niż seria i wrócił do normalnego programu bo autem szarpało dużo mocniej przy zmianie na automatycznym trybie a redukcje ręczne paliły sprzęgło bo obroty się nie wyrównywały tak, jak trzeba. Pomijam już fakt, że automat będzie się gubił przy dodawaniu gazu podczas redukcji przy turbinie, innym sterowaniu silnika i co za tym idzie jego całkiem inne charakterystyce mocy i momentu.

---------- Post dodany o godzinie 13:26 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:25 ----------

Dokładnie ;] Ja nie wiem co Ci ludzie się tak tych selespeedów czepiają ;]

A w którym słowie ja się "czepiam" selespeed'a?!

Ostatnia edycja:
Słuchaj wiem ze swojego doświadczenia , ( Uturbiałem u graboskiego bravo 1.8GT)
że taki soft turbo to koszt 12-15 tyś pln. a jesli chcesz na mocnym pssyt to kuty środek skrzynia i zawieszenie , czyli dochodzi jeszcze jakieś 20000 pln.
soft turbo w TS możes robić śmiało , popieram takie projekty , ale uważaj u kogo bedziesz to robił

silnik zostaw sobie seryjny jeżeli nie zamierzasz dmuchać wiecej niż .05-0.6 bara.
Możesz odpreżyć uszczelką.
Turbine to niech ci dobierze magik który ci to bedzie składał. Ta calibry turbo bedzie ok. Wtryski tez warto wymienić. Reszta seria.
Jak masz konkretne pytania to dawaj, ale turbienie rozpoczęte od szukania turbiny to robota od złej strony.

eLo...
Nooo to trzeba bedzie pomyśleć o jakiejś 3.0 v6 bo jednak z tym turbo to chyba cyrki powychodzą:)

Cyrki to może nie :),ale za 240-250 koni z 2.0 będą dużo droższe niż taka sama moc z 3.0 V6,do tego silnik będzie seria=tańsza eksploatacja.

240 koni - 05,bara ??
na seryjnym środku :) powodzenia ja obstawiam że 200-210 max ,
u mnie w bravo 1.8Gt seryjne 115 Km po turbince kkk na 0,5 bara było 180 niecałe , Wątpie żeby nawet uszczelka coś dała w tym przypadku

240 koni - 05,bara ??
na seryjnym środku :) powodzenia ja obstawiam że 200-210 max ,
u mnie w bravo 1.8Gt seryjne 115 Km po turbince kkk na 0,5 bara było 180 niecałe , Wątpie żeby nawet uszczelka coś dała w tym przypadku

220 hp da rade ,przyjmuje sie 100hp z litra +

osobiście ustawione na 0,5 ,w dogodnych warunkach o.9 + ]:> ogień

Co do SS przecież ta sama skrzynia była w 3,2?!
Więc nie sądzę żeby 2,0 TTS miał ją specjalnie męczyć...
Chyba że jest jakaś różnica między 2,0 <-> 3,2

Co do SS przecież ta sama skrzynia była w 3,2?!
Więc nie sądzę żeby 2,0 TTS miał ją specjalnie męczyć...
Chyba że jest jakaś różnica między 2,0 <-> 3,2

Rozumiem, że to żart miał być... Jak sobie wyobrażasz skrzynię z przełożeniami od 2.0 TS przy silniku 3.2?!

Co do SS przecież ta sama skrzynia była w 3,2?! Więc nie sądzę żeby 2,0 TTS miał ją specjalnie męczyć... Chyba że jest jakaś różnica między 2,0 <-> 3,2 __________________
Inny soft
Skrzynia 6 biegów
No i silniki wolnossące

90% ludzi tu piszących wie tyle ile wyczytało

ja podałem info do robaka - który wie bo miał turbo w TSie

i tyle

"mam kolegę co ma tu kolegę co zna jednego co zna drugiego co może załatwić ....."

Amortyzatory
Powrót