[156] stozek

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b.pawelek

Guest
Pozdrawiam
Chce w swojej 156 zamontoać stożek.
Napewno kilka osob ma takie cudo tak więc mam pytani czy ktoś da linka do foty jak ma go wyprowadzonego, druga sprawa, jakiej ma długośći rure i czy ma dodatkowy dolot+ gdzie wyprowadzony???
Pozdrawiam

Komentarz dodany przez: robak#21: 2008-06-01, 20:20
Proszę o podawanie prefixu przed tematem

Zapodaj sobie pipe z V6, albo wywal tłumik szumów, a gwarantuję Ci, że będziesz bardziej zadowolony.
Stożek ma sens tylko wówczas kiedy przebudujesz cały dolot wraz wydechem.
Filtr stożkowy, to tylko jeden element całego zestawu, który daje efekty, kiedy współgra z tym o czym wspomniałem powyżej. Oczywiście jak się uprzesz, to go zamontujesz i na Twoją psychikę będzie działał tak jakbyś co najmniej Nitro zamontował. W rzeczywistości jednak liczby nie kłamią i po hamowaniu wykresy powiedzą same za siebie... Jednym słowem zdziwisz się, że ubyło coś z mocy i momentu, a co za tym idzie, to i z osiągów.
Na temat stożków napisano już chyba ze dwie trylogie, tak więc miłej lekturki. Polecam np. P. Grabowskiego.

kn

co do tłumika szumów to po pierwsze nie wiem gdzie on jest a V6 pipe dziwnie "przydławia mi silnik".
Co do stozka to sugerowałem się przede wszystkim testem na alfaclub.pl. Tam jest porównanie stożków i wkłądów na hamowni.
A chodziło mi raczej o rozwiązanie praktyczne:)
Pozdrawiam

No stożek w AR156 to bardzo niepraktyczne rozwiązanie - po pierwsze jest kłopot aby go umieścic w miejscu gdzie będzie zasysał zimne powietrze, a po drugie wymiana przepływomierza jest w 70% przypadków konieczna w niedługim czasie po jego zamontowaniu. A przyrost mocy, jesli w ogóle jest, to znikomy

Re: kn

b.pawelek napisał:
co do tłumika szumów to po pierwsze nie wiem gdzie on jest a V6 pipe dziwnie "przydławia mi silnik".
Co do stozka to sugerowałem się przede wszystkim testem na alfaclub.pl. Tam jest porównanie stożków i wkłądów na hamowni.
A chodziło mi raczej o rozwiązanie praktyczne:)
Pozdrawiam
Jeśli będziesz zainteresowany tym tłumikiem szumów, to daj znać. Z resztą na forum był omawiany temat pipe V6 i tam też wspomniałem jak ja mam to rozwiązane, więc możesz się tam dowiedzieć. W razie czego pytaj.

b.pawelek napisał:

Od dluzszego czasu czytam twoje posty na roznych forach i co raz czesciej odnosze wrazenie ze nie zawsze wiesz o czym piszesz albo piszesz tylko po to zeby nabic sobie liczbe postow nie wiele wiedzac o temacie Moze uzupelnisz profil i podasz swoj wiek ??

Mowisz ze V6pipe dlawi ci silnik ale nie wiesz co to tlumik szumow ktory wlasnie trzeba wymatowac zeby zalozyc rurke od V6
W temacie o HID-ach najpierw sie na nie napalasz a kilka dni pozniej piszesz ze zalozyles i swieca do "pupy"

już z hida się wyleczyłem.
Zamontowałem u siebie i na jednym i drugim kloszu mniej więcej po środku jest snop swiała (po regulacji) który wali w przednią szybe auta z ok 20 metrów znaprzeciwka. WYeliminowałem go dopiero po złaożeniu brewek które wyglądają jak psu spod ogona.
tak więc szybko hidy wyciągłąem.

po czym po prosbie o fotki nagle okazuje sie ze wcale ich u siebie nie zakladales tylko u kolegi :/

co do hida który montowałem to był to 6k i chyba 12k (wpadajacy albo w lekki róż albo to ja mam przewidzenia)bo probowałem dwa. Wraz ze wzrostem temp efekt tego odbłysku się pogłębiał. Jak już mówiłem kumpel, który pracuje na szrocie maił dwie brewki z AR i je zarzucilismy wtedy światło padało ok. To napewno był D2S a kupic ich nie kupiłem były na probe bo montuje je na wozie kumpel.

Na innym forum z kolei wypowiadasz sie ze carbonowa maska jest delikatna i matowieje od uderzenia kamieni co przynajmniej teoretycznie jest malo prawdopodobne i jest calkowitym zaprzeczeniem tego co opisuja inni uzytkownicy chociaż by carbonowych plyt pod silnikiem ( podobno sa wytrzymalsze od blachy i nawet zetkniecie z asfaltem nie pozostawia na nich wiekszych rys )

Byc moze sie myle i snuje tu tylko" teorie spiskowe" W takim wypadku przepraszam ale mam nie odparte wrazenie ze jednak troche racji mam

...

wnioski gratuluje spostrzegawczości:)

Co do V6 pipe to chyba źle zrozumiałem (jak był poprzedni wątek na czym ta przeróbka polega) Z tego co zrozumiałem polega to na doprowadzeniu dolotu o większej średnicy i coś takiego u siebie nie miałem.

Co do niezorientowania w temacie to musze ci przyznać że jestem totalnie nieogarnięty ale interesuje mnie dużo rzeczy więc duż o się pytam. Może rzeczywiście robi to wrażenie jak bym się troche motał ale cóż nic na to nie poradze.
Spora częśc modów np wymiana tego dolotu (była robiona jak sdam byłem w pracy) bo mam dwie lewe rece i wszystko potrafie zepsuć.
W zasadzie nie wiem czemu ci to tłumacze ale ze jestesmy na forum AR to kultura zobowiązuje do odpowiedzi na zadane pytania.
Chciałem modyfikować swoje auto i po prostu szukałem kierunku w jakim to robić. Na poczatku był wizual i wyszedł z tego wieś tuning więc zainteresowałem się mechanicznym.

Co od HIDów to prawda napaliłem sie jak koń na owies bo wyobraziłem to sobie jako system plug & play. Ze wszystko bedzie pięknie pasowało itd itp.

Co do wozu kolegi i Hidów to musiałem się przejęzyczyć cały zestaw był na moim wozie (w kńcu jestesmy tylko ludźmi). Nie zmienia to faktu że nie miałem czasu/chęci/możliwośći robienia fotek.

A co do maski z carbonu u mnie na wsi jeżdzą dwa takie wozy hondy civic z maskami i widziałem jak wyglądają.

TY WIESZ NA PEWNO LEPIEJ WIĘC MOGE JEDYNIE PRZEPROSIĆ ZA SWOJĄ HANIEBNĄ NIEWIEDZĘ I OBIECAĆ ŻE TO OSTATNI RAZ.

Bez względu na wszystko pozdrawiam i życze miłego dnia.

b.pawelek napisał:
TY WIESZ NA PEWNO LEPIEJ WIĘC MOGE JEDYNIE PRZEPROSIĆ ZA SWOJĄ HANIEBNĄ NIEWIEDZĘ I OBIECAĆ ŻE TO OSTATNI RAZ.

Ej no daj spokoj Wcale nie chcialem Ci dokuczyc czy zdenerwowac a juz na pewno nie wiem wszystkiego najlepiej
Poprostu czasem na forach trafiaja sie ludzie ktorzy pisza tylko po to aby nabic sobie licznik Nie zastanawiajac sie nawet nad tym co pisza i czy wnosza co kolwiek do tematu

Jezeli poczules sie urazony moim pytaniem to przepraszam Od teraz wszystkie ?Twoje posty bede uwazal za powazne i postaram sie pomoc jak tylko umiem najlepiej

Piwo na przeprosiny :)

dzięki

dzięki rewanzuję się tym samym:)
Nie ukrywam w każdym razie że mało wiem ale mam nadzieje że od was bardziej doświadczonych dużo się naucze i dlatego duz moze i czesto naiwnie pytam:)
Pozdrawiam serdecznie

tłumik

ja mam pytnaie bo poprzednio przy dolocie nie dłubalem osobiśćie a teraz własnie chciałbym to zrobić. I przede wsztstkim chciałbym ustalić jak zdemontowac dolot bo nie mam pojęcia a pod drugie jak wymienia się filtr powietrza i ile kosztuje nowy?
Pozdrawiam

b.pawelek,
wpisz w wyszukiwarce V6pipe
Jest tam kilka zdjec i wszystko ci sie rozjasni

stozek

Poprzeglądąłem strony dotyczące modyfikacji dolotu i ponieważ odbieram od lakiernika w nastepnym tygodniu auto chciałbym się na coś zdecydować.
Ja po prostu prawie nie widze różnicy w efektach działania między V6Pipe a stożkiem (a jezeli są jakies na plus to raczej na korzyśc stożka).
A rura zaproponowana przez alcesa to chyba jedyne z ekonomicznych rozwiązań (daje wprawdzie tylko dźwięk ale o to głównie chodzi).
W związku z tym mam pytanie czy ktoś z was probował może hamować wóz z którąś z tych (oprócz stożka) modyfikacji???
Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc.

mick

ja pozwolę sobie miec pytanie co do stożka w czym ten zaproponowany przez micka bedzie lepszy od produkcji np KN???
Sam go stosujesz???
Pozdrawiam

Re: stozek

b.pawelek napisał:
A rura zaproponowana przez alcesa to chyba jedyne z ekonomicznych rozwiązań (daje wprawdzie tylko dźwięk ale o to głównie chodzi).
W związku z tym mam pytanie czy ktoś z was probował może hamować wóz z którąś z tych (oprócz stożka) modyfikacji???
Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc.
To nie prawda, że poprawia się tylko dźwięk... Przecież logicznie myśląc - usunięcie tłumika szmerów i skierowanie tak strumienia powietrza by bezpośrednio wpadał do puszki z filtrem, co więcej - chłodnego powietrza, bo przecież czerpane jest ono sprzed pojazdu musi mieć pozytywny wpływ na pracę silnika i jego osiągi. Chociażby dlatego, że motor nie musi poświęcać tyle pracy na zasysanie powietrza co wcześniej. Dodatkowo działa to w ten sposób, że "im szybciej jedziesz, tym szybciej jedziesz", a to dlatego, że podczas szybszej jazdy, pęd (opór) powietrza jest większy, przez co łatwiej i więcej wpada go do puszki filtra.
Jeśli myślisz o założeniu stożka, to tylko z zestawem podanym przez kolegę powyżej z adresu: http://www.madeno.nl/parts/Image-068l.jpg
W przeciwnym razie uzyskasz tylko dźwięk, bez polepszenia osiągów. Chociaż nie gwarantuję, że nawet z tym zestawem się polepszą, chyba że będzie to dla Ciebie początek modyfikacji, po których przystąpisz do polerowania kanałów dolotowych, a następnie do wymiany CAŁEGO układu wydechowego. W przeciwnym razie zyskasz dźwięk (który mnie nie bardzo się podoba) oraz estetyczny wygląd.
Nie hamowałem swojej Alfy, ani przed modyfikacjami, ani po, to jednak jest spory koszt, miast którego można dodatkowe kilkaset zł zainwestować w samochód.

stożek

jeszcze sie and tym zastanowię, bo na prosty chłopski rozum biorąc w najgorszym wypdaku jedyne co może się przytrafić jak zamontuje stożek to to ze bedzie tylko dobrze brzmiał i nic nie bedzie dawał. a z drugiej strony w rurce kusząca jest napewno jej cena. Jeszcze prawie napewno bede ci nekał pytaniami a poki co dzięki
Pozdrawiam

Tutaj masz link, do wszystkich w zasadzie potrzebnych informacji na temat pipe V6 i mojej przeróbki. Prosiłeś o zdjęcia, nie mam swoich, ale są tutaj zdjęcia tłumika szmerów:
http://www.forum.alfaholicy.org/topics5/v6-pipe-co-i-jak-vt4077.htm?highlight=pipe
Natomiast tutaj mam jedno ze starszych zdjęć swojej AR i tam jeśli dobrze się przyjrzysz (po powiększeniu zdjęcia) pod rejestracją obok halogena widać, gdzie znajduje się aluminiowa rura o której Ci wspominałem, którą doprowadzone jest powietrze do puszki filtra.
Jeszcze jedna taka informacja, jako, że jest jesień, a na drodze sporo liści, muszę ją przesłonić siatką aluminiową, żeby jakieś liście nie dostały się do puszki, co zrobię w tym tygodniu.
Jeśli masz starszy model AR, to w nich siatka w tym miejscu montowana była seryjnie, w roczniku 2002 niestety jej nie ma, ale sam sobie założę, już nawet mam podobną:)

stożek i rura

Zadam teraz pytanie super laika.
Bo gdy podpinamy rurę to robimy to bezpośrednio po puszke filtra.
Z kolei gdy mówimy o stozku to jest on podpięty równiez pod puszke filtra tyle ze w tym wypadku wybebeszoną zgadza się??? Tłumika szmerów (czy jakoś tak) nie ma w żadnym z tych dwóch rozwiązań???
Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Re: mick

b.pawelek napisał:
ja pozwolę sobie miec pytanie co do stożka w czym ten zaproponowany przez micka bedzie lepszy od produkcji np KN???
Sam go stosujesz???
Pozdrawiam

nie wiem czy jest lepszy - jest dedykowany i robiony przez firmę która zajmuje sie tuningiem alfy w przeciwieństwie do np KN.
nie stosuje żadnych stożków bo..... nie chce mi się ładować kasy w sprzęt poprawiający osiągi niewspółmirnie do ceny. :P

co do montażu stożka Madeno to wygląda to jakoś tak:

86a7587e30e7b14d.jpg
[/URL][/img]
259610d0da6abc7e.jpg
[/URL][/img]

stozek

a tak z ciekawości jakie akcesoria tuningowe jestes w stanie poprzeć??? Rewelacyjne jest to miejsce montowania tego dolotu.

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót