• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Soczewki Alfa 156 !!!!! Super

• Autor wątku Autor wątku tomaszo_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czyli rozbiorka lamp poliftowych w piekarniku powinna sie sprawdzic, tak samo jak w przed fl.

Kinol 156 - jak zaczniesz działać coś w temacie przeróbki lamp po FL to wszystko dokładnie fotografuj :-) Strasznie jestem ciekaw efektu

na razie szukam i czkam na rozbita lampe bo na swoich nie bede testowal;)

Dajcie link do soczewek, które będą fajnie wyglądać w lampach FL ;)

Jak wyrwę drugie lampy w dobrej cenie to coś pokombinuję.

Chyba nikt nam tu nie odpowie, bo w temacie domonuja same z przed fl, ale jak sie orientowalem na allegro to ponad tysiac za orginaly trzeba dac.

Cóż dalej bede śledził temat i możecoś sie ruszy w kwestii po FL :crazy_pilot:

jeden uzytkownik z forum przerabial u allegrowicza PAAW Dawid ale w wersji przed fl, w kazdym razie wkladal mu soczewki z mondeo ale ktorego MK to nie wiem, za to koszt byl smieszny bo z polerka i regeneracja odblysnikow placil u niego za sztuke chyba 200zł. Pisalem do nich maila ale cos odpisali ze juz nie bardzo sie w to bawia. moze jakby bylo nas wiecej chetnych to by sie podjeli.

Dajcie link do soczewek, które będą fajnie wyglądać w lampach FL ;)

Jak wyrwę drugie lampy w dobrej cenie to coś pokombinuję.

Pasuje chyba wziac sprawy w swoje rece.

Ja przeszukuje ebay.com w poszukiwaniu soczewek odpowiedniej dlugosci. No i mysle o bixenonie d1s lub d2s i wrzuceniu tego w nowe lampy DEPO. Ale ciezko znalezc bixenon w malym rozmiarze. Poki co mam na oku soczewki z bmw e46 m3, e91, oraz mercedesow np s55. Ale standardowe dlugosci zwyklej soczewki xenonowej to 5.25", 5.5", 5.75" a to troche duzo. W przypadku bixenonu nawet 6.25". Optymalne byloby 4.75" i krotsze. Srednice soczewek to najczesciej 2.5" i 3", choc czasem zdarza sie 2.75". Wszystkie powinny sie miescic i wygladac estetycznie choc 2.5" chyba najlepsze.

Panowie kto i za ile przerobi mi lampy 156 przed liftem ?

to zalezy o jakiej przerobce mowimy? Czy na nowych zamiennikach czy na uzywkach oryginalnych lub uzywkach z anglika

- anglik oryginal ok. 800zł
- europa oryginal ok. 950zł
- europa (DEPO) ok. 950zł

-xenony ok 250zł
-soczewki ok 50zł
-farba, klej ok 50zł
-robocizna 200zł
-lampy (w zaleznosci od wyboru 250zl - 400zł)

Lampy mam xenony tez. potrzebuje żeby ktoś wsadził mi tylko soczewki moga byc i te z punto lub jakies na d2s

Ale w punto sa soczewki po H7 a to swieci nieporownywalnie gorzej od oryginalnych soczewek ksenonowych

zestawy hidow i tak sa zrobione pod zwykle mocowanie z H7,a jak w taka soczewke wrzucisz Philips Blue Vision to i tak duzo ladniej i lepiej swieci.

Dla mnie nie ma sensu montowac oryginalnych ksenonow bez spryskiwaczy i samopoziomowania. Duzo do zmieniania a w efekcie i tak nie bedzie jak w oryginalnych kseno bez tych urzadzen.

jesli chodzi o samopoziomowanie to sie zgodze, ale spryskiwacze stale ktore pewnie masz na mysli to dla mnie osobiscie odpada i wyglada zle. A wysuwane to juz kwestia zderzaka i rozbudowy systemu spryskiwania, a z tego co wiem na lapmy musi isc pod wiekszym cisnieniem aby sie dysze wysuwaly. Koszta moim zdaniem nieoplacalne.

jesli chodzi o samopoziomowanie to sie zgodze, ale spryskiwacze stale ktore pewnie masz na mysli to dla mnie osobiscie odpada i wyglada zle. A wysuwane to juz kwestia zderzaka i rozbudowy systemu spryskiwania, a z tego co wiem na lapmy musi isc pod wiekszym cisnieniem aby sie dysze wysuwaly. Koszta moim zdaniem nieoplacalne.

Akurat myslalem o wysuwanych. ;) Poza tym co to zmienia? Do oryginalnych lamp z gta i tak trzeba by spryskiwacze montowac, wiec w obu przypadkach ten koszt nalezy uwzglednic. I z tego co pamietam wysuwane spryski wcale nie wychodza tak drogo jak sie wydaje.

Cena za przeróbkę zależy od soczewki jak ma być zamontowana. Ja montuje soczewki, maluje środek na czarno i poleruje klosze. Montowałem już rożne rodzaje soczewek h1, h7, d2s, bi xeonowe. Soczewki xeonowe różnią się od zwykłych soczewek tylko mocowaniem na żarówkę, a w bixeonach jest dodatkowa przesłona poruszana za pomocą elektromagnesu.
Punto ma soczewki valeo montowane również w innych autach i świecą dużo lepiej niż oryginalne lampy w 156 (ktoś z forum ma przerobione przeze mnie lampy właśnie na soczewki z Punto).
A co do przeglądu po takiej przeróbce to zależy od diagnosty, ale jeśli będziesz miał reflektory soczewkowe i spryskiwacze to nie powinno być problemu. Ja polecałby montaż soczewek h7 i hidy. Na przegląd możesz założyć żarówki i przejdziesz bez problemu.
U siebie mam zamontowane bixeony i spryskiwacze wysokociśnieniowe

Ostatnia edycja:
Jakie bixenony u siebie montowałeś?
Masz jakieś zdjęcia z montażu? Spryskiwacze uniwersalne czy jakiś VW?

Bixeony z mercedesa, a spryskiwacze z octavi. Powinienem mieć jakieś zdjęcia z montażu spryskiwaczy.

ja mam moze troche idiotyczne pytanie. Czym wycinales ksztalt - zaslepke do spryskiwaczy?

Amortyzatory
Powrót