[156] Postojówki H6W LED

• Autor wątku Autor wątku cysio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wlozenie 4W (wg opisu) zamiast 6W skutkuje zapaleniem sie kontrolki przepalonych zarowek.
Dostep niby jest spoko, ale mocowanie zarowki to taki wystajacy uchwyt plastikowy, ktory wyciaga sie OK ale jego wkladanie jest troche przyciezkawe...

ap2 napisał:
Wlozenie 4W (wg opisu) zamiast 6W skutkuje zapaleniem sie kontrolki przepalonych zarowek.

Jesli czegos nie sprawdziles badz nie jestes pewien to nie pisz .. badz wyraznie zaznacz ze tylko tak ci sie wydaje

Układ dziala na podstawie oporu zarowek wiec nic takiego sie nie dzieje

Ja mam zalozone te postojowki i kontrolka sie nie pali
Uprzedzę twoja odpowiedz i od razu napisze ze ta kontrolka u mnie dziala bo ostatnio sygnalizowala mi przepalenie zarowki od swiatel stopu

u mnie podobnie - jezdze od dawna na T4W i zadna kontrolka sie nie pali. ostatnio sie zapalila jak mi sie prawy stop przepalil...

u mnie podobnie - jezdze od dawna na T4W i zadna kontrolka sie nie pali. ostatnio sie zapalila jak mi sie prawy stop przepalil...

To tak jak u mnie Tez spalil mi sie prawy stop :)

Nie chciałem kombinować z innymi bo własnie obawiałem sie tego ze mimo zmiany będzie sie kontrolka paliła nadal...
W sumie 12 zł to nie majątek...

A co śmieszniejsze...ruszyłem żarówka i się zapaliła :D ...cud moja ALfa się sama naprawia heheh :mrgreen:
Żarówki i tak sie kiedys pewnie przydadzą...

Chłopaki a jak tam łape włożyć? Jak wyjąć tą oprawkę żarówki z klosza, nie moge tam za cholere wsadzić ręki? Macie jakis patent?

Pozdrawiam

Oprawka zarowki postojowej ma taka pletewke za ktora trzeba pociagnac i powinna wyjsc bez problemu z klosza

ja tez mam zwykłe okragłe. nic nie piłowałem. wepchnałem i działaja:)

Dzięki Szefo...bo sięprzeraziłem jak z ledwości 3 place mi tam wchodzą...chyba będe musiał zatrudnić moja Panią do wyciągnięcia żarówki w razie potrzeby :mrgreen:

Pozdrawiam

Szef napisał:
ap2 napisał:

Szef napisał:
Jesli czegos nie sprawdziles badz nie jestes pewien to nie pisz .. badz wyraznie zaznacz ze tylko tak ci sie wydaje
Wlasnie napisalem to na podstawie swojego doswiadczenia - zrobilem dokladnie wg opisu i kontrolka mi sie swiecila.

Szef napisał:
Układ dziala na podstawie oporu zarowek wiec nic takiego sie nie dzieje
Nie zebym sie czepial ale proponuje powrot na lekcje fizyki ;) i sprawdzenie jak sie ma opor do mocy.
Szef napisał:
Ja mam zalozone te postojowki i kontrolka sie nie pali
Uprzedzę twoja odpowiedz i od razu napisze ze ta kontrolka u mnie dziala bo ostatnio sygnalizowala mi przepalenie zarowki od swiatel stopu
IMHO Oszczedzanie 10 PLN to jakies nieporozumienie...

Dodam, bo gdzies sie pojawilo ze zarowki wegierskie, ze wlasnie taka mam i swieci juz rok wiec chyba nie jest tak zle ;)

ap2 napisał:
Wlasnie napisalem to na podstawie swojego doswiadczenia - zrobilem dokladnie wg opisu i kontrolka mi sie swiecila.

W takim razie przepraszam
Jak widac innym dziala :)

ap2 napisał:
Nie zebym sie czepial ale proponuje powrot na lekcje fizyki ;) i sprawdzenie jak sie ma opor do mocy.

Najwyrazniej ten uklad tez nie chodzil na lekcje fizyki ;)

Wzor na opor to U/J = R i wyrazany jest w Ohmach Czyli jest to stosunek napiecia do natezenia czyli Volt/Amper

Moc zalezy od iloczynu napiecia i natezenia czyli P= U*I

Zapewne masz na mysli wzor P=U2/R
Wynika z niego ze moc jest ilorazem kwadratu napiecia i oporu
NIestety nie da sie z niego obliczyc mocy zarowki zasilanej pradem stalym gdyz jej rezystancja nie jest liniowa

Tak wiec wynika z tego ze mimo iz te zarowki maja rozna moc moga miec zblizona rezystancje ze wzgledu na roznice konstrukcyjne wlokna zarnika

Chyba ze gdzies sie myle nigdy nie bylem dobry z fizy :)

Spojz jak wyglada sprawa przy diodach Mimo znikomego oporu i poboru pradu ich moc jest stosunkowo duza

ap2 napisał:

Byc moze dla ciebie Ja uwazam je za jak najbardziej uzasadnione

Za cene 6 zl mam ich 6 zamiast jednej wiec mam spory zapas

Mozna je dostac w kazdym motoryzacyjnym i za wczasu przygotowac na niespodziewana sytuacje . H6W praktycznie nie dostepna po za ASO w cenie 22 zl/sztuka

Nie widze sensu przeplacania 17 zl (z przesylka) za cos co i tak nie oswietla mi drogi

Oszczedzanie 13,5 zl na Wegierskich wynalazkach zamiast kupic pozadne Osramy tez jest dla mnie nieporozumieniem :)

Szef napisał:
W takim razie przepraszam
Jak widac innym dziala :)

Nie ma za co ale przyjmuje :P

Szef napisał:
Zapewne masz na mysli wzor P=U2/R
Wynika z niego ze moc jest ilorazem kwadratu napiecia i oporu
NIestety nie da sie z niego obliczyc mocy zarowki zasilanej pradem stalym gdyz jej rezystancja nie jest liniowa

No nie do konca, charakterystyka rezystancji zarowki nie jest liniowa w momencie jej "startu" - zimny zarnik (tak sie to chyba nazywa). Po osiagnieciu swojej temp. pracy R jest stale. W tak malej zarowce sa to pewnie ulamki sekundy i czas ten jest kiklukrotnie mniejszy niz odpowiedz czasowa ukladu detekcji przepalonej zarowki, ktory moze miec wbudowany uklad opozniajacy.

Szef napisał:
Tak wiec wynika z tego ze mimo iz te zarowki maja rozna moc moga miec zblizona rezystancje ze wzgledu na roznice konstrukcyjne wlokna zarnika

Niezbadane sa produkty wloskich elektornikow :D

Szef napisał:
Spojz jak wyglada sprawa przy diodach Mimo znikomego oporu i poboru pradu ich moc jest stosunkowo duza

Uwaga! Moc to nie jasnosc swiecenia. Wbrew pozorom diody maja bardzo mala moc i sa zrodlem swiatla mocnego ale punktowego, czesto "wzmacnianego" specjalnym ksztaltem obudowy (soczewka). I dlatego w lampach diodowych jest matryca a nie jedna dioda 20W.

Szef napisał:
ap2 napisał:

Byc moze dla ciebie Ja uwazam je za jak najbardziej uzasadnione
To byla moja osobista opinia i nikogo do niej nie przekonuje.

ap2 napisał:
Wbrew pozorom diody maja bardzo mala moc i sa zrodlem swiatla mocnego ale punktowego, czesto "wzmacnianego" specjalnym ksztaltem obudowy (soczewka)

1, 3 ,5 , 10, 15 W :)

ap2 napisał:
To byla moja osobista opinia i nikogo do niej nie przekonuje.

:D oj w porządku :D :D

Amortyzatory
Powrót