• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Nr. przepływki.

• Autor wątku Autor wątku slow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
75andrew155 napisał:
Maciek-156 napisał:
Jeśli był założony jakikolwiek inny to ktoś "poprawiał fabrykę", albo taki akurat znalazł na szrocie...
Ty masz kolego dość ciekawe podsumowanie Jak na człowieka wykształconeo ale napewno mało kulturalnego . Mysle że ktoś kupił raczej tańszy zamiennik niz miałby szperać na szrocie
Kto jak kto ale ty to mojej kultury nie oceniaj -nie znasz mnie, więc daruj sobie te uwagi. Jak ktoś kupuje zamiennik nie pasujący do danego modelu silnika to właśnie poprawia fabrykę...

75andrew155 przeczytaj to i stosuj:
http://www.forum.alfaholicy.org/topics15/propozycja-regulaminu-dla-moderatorow-vt5823.htm

Poddałem się sugestki Maćka-156 i wsadziłem orginalnego Boscha i nie żałuję bo autko zmieniło się nie do poznania tzn.moc+mniejsze spalanie+kultura pracy silnika=Bosch.

Maciek-156 napisał:
Jak ktoś kupuje zamiennik nie pasujący do danego modelu silnika to właśnie poprawia fabrykę...
To dlaczego napisałeś "albo znalazł na szrocie" i po co ?? przynosi Ci to ulgę .

Daraj sobie te wskazówki będę czytał i stosował to co ja uważam

Pozwole sobie dołączyć do tego tematu z moim problemem
Jakieś 3 miesiące temu kupiłem nowy przeplywoemierz bosha o numerze 280 218 019, pare dni temu uległ uszkodzeniu. Po pozytywnej reklamacji zwrocono mi pieniadze i zastanawiam się jaki kupić.
Miałem na próbe włożony 281 002 309 z innej alfy tez 2.4jtd zeby sprawdzic czy ten moj jest uszkodzony i alfa jezdzila naprawde super.
Co w związku z tym polecacie do mojego silnika
Moze ten drugi bedzie bardziej odpowiedni? juz sam nie wiem a musze sie na cos zdecydowac

Moja alfa to 2.4jtd z roku 1999

Wg katalogu Boscha:

AR 156 2.4JTD 05/1998-09/2000 nr przepływki 0 280 218 019

AR 156 2.4JTD 10/2000-12/2001 nr przepływki 0 281 002 309

Lepiej nie kombinuj. Tym bardziej, że ceną się praktycznie nie różnią.

75andrew155 napisał:
Maciek-156 napisał:
Jak ktoś kupuje zamiennik nie pasujący do danego modelu silnika to właśnie poprawia fabrykę...
To dlaczego napisałeś "albo znalazł na szrocie" i po co ?? przynosi Ci to ulgę .
...
Ty masz coś z głową czy jesteś przewrażliwiony na słowo szrot? Mało ludzi szuka części na szrotach (jak Ci to przyniesie ulgę sam też kupowałem tam elementy do swojej "7mki")? - z tego żyja "szwagry z Ciechanowa", to żadna ujma - tylko niektórzy jak już znajdą daną część wyglądającą podobnie do szukanej to nawet nie spojrzą na numer i wkładają do swojego auta - grunt że od AR156 a czy od diesla, czy TSa, to już nie ma dla nich znaczenia - niestety niektórzy mechanicy postepują tak samo, a później są takie kwiatki...

Maciek-156 napisał:
jak Ci to przyniesie ulgę sam też kupowałem tam elementy do swojej "7mki")?
Trudno mi w to uwierzyć bo za kazdy razem kiedy używasz tej nazwy mam wrażenie zupełnie inne

Twoja sprawa - nie będę rozpaczał z tego powodu

Mozecie mi powiedziec czy to uszkodzenie mojego poprzedniego przeplywomierza po okolo 3 miesacach uzytkowania czym moze byc spowodowane. Dodam ze kupilem orginał boscha. Sam nie wiem na co teraz patrzec zeby problem sie nie powtorzył. Procedura reklamacji trwala okolo misiąca czasu nim dostałem zwrot gotowki, chcialbym wkoncu trafic na taki co dluzej bedzie dobry. Czym w takim ukladzie sie kierowac, a moze mialem poprostu pecha.

admor napisał:
Mówisz powaznie...?
Moze ktos jeszcze cos podpowie...
Kup przepływke Boscha , elektronika najlepiej sprawdza się orginalna . Sprawdż tez filtr powietrza może tu tkwi przyczyna uszkodzeń przepływomierza

Skoro mowisz ze bosch najlepszy to bede szukał boscha :) no nic w takim ukladzie pozostaje wierzyc ze trafił mi sie wadliwy egzemplarz skoro padł tak szybko.
Co do filtra to nie miałem całkiem nowy założony razem z przepływomierzem ale był jeszcze całkiem dobry - specjalnie sprawdzałem bo wiedziałem ze brudny filtr jest przyczyna uszkodzenia przepływki. Teraz dla pewności kupiłem nowy zeby było wszystko 100% pewne.

Dodam tylko ze pamietam iz po włozeniu nowego przepływomierza po krotkim czasie uzywania sporadycznie oswiecała sie kontrolka wtrysku i nie gasła przed zapalaniem. Nie wiem czy ma to jakis zwiazek.

U mnie też tak było , po rozebraniu całego dolotu wraz z przepływka i po ponownym złożeniu jakis czas paliła sie kontrolka wtrysku potem zgasła i wszystko wróciło do normy ( teza 10 odpalen silnika )

admor napisał:
Skoro mowisz ze bosch najlepszy to bede szukał boscha :)

Bierz Boscha spokojnie ;) Ja wziąłem MM, bo idą podobno na pierwszy montaż. Moim zdaniem są w pełni porównywalne. No i włoskie :lol:
Ważne byś nie kombinował z tymi najtańszymi na allegro typu getz, czy coś takiego... Bo chyba nikomu dobrze nie działały takie przepływki ;)

Jeszcze Ci w głowie namącę - to jest przepływka MM ;)

Wesolatempra napisał:
Ja wziąłem MM, bo idą podobno na pierwszy montaż
Raczej tylko w fiatach i lancii w Alfie był Bosch poza silnikami boxerka

Ma pierwszy montaz we wszystkich TSach szły przepływomierze Boscha. admor sprawdź jeszcze sonde lambda bo przy uszkodzonym przepływomierzu często też jest uszkodzona.

Bylem podpiąć auto pod komputer w Aso jak uszkodzil sie pierwszy raz przeplywomierz to tylko wykryło ten jeden błąd przeplywomierza wiec mysle ze z sonda bedzie wszystko dobrze, pozatym domyslam sie ze jesli sonda by mi padła to jednym z objawow jej uszkodzenia bylby wzrost zuzycia paliwa jesli sie nie myle, w takim ukladzie u mnie jest z tym ok :)

kiedys ten temat juz przerabialem..
obecnie do alfy z silnikiem TS jest 0289218019.
jest to symbol przeplywomierza.. czyli calosci... oznacza wkladke, srednice rurki itp.
tak naprawde to chodzi o to aby wkladka (PBTGF30) miala odpowiednie oznaczanie.
Jej oznaczenie to chyba F 00C 2G2 030. Niech mnie ktos poprawi jesli cos pomylilem..
wiec jesli masz inny przeplywomierz.. od innego auta z wkladka PBTGF30 o oznaczeniu
F 00C 2G2 030 mozesz sam srodek przelozyc.. tylko niezawsze jest czym odkrecic srubki, bo czesto sa na nietypowego bita.

Amortyzatory
Powrót