• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Nie działa podgrzewanie lusterek i tylnej szyby

• Autor wątku Autor wątku gacek600
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam Panowie i Panie

Mam maly problem a raczej irytujacy osnosnie podgrzewania tylnej szyby... Niby szyba sie rozgrzewa co ladnie widac gdy jest zaparowana albo osniezona ale dwie gorne linie sie nie nagrzewaja i tu pytanie o co moze tu chodzic z tego co widze nie sa ani przerwane ani dziwnie wygladajace o co moze chodzic, ogolnie jak widze to sa one tak jakby oddzielne od tych innych nizej.. Co moglo sie stac i co bardziej mnie interesuje jak mozna to naprawic? Czy sa jakies oddzielne bezpieczniki dla tych 2 lini?

To teraz ja odgrzeje temat choć wolałbym żeby to szyba zaczęła grzać[emoji6] a więc dzisiaj i ja zauważyłem że tylna szyba nie grzeje, u mnie wygląda to tak że dioda na panelu świeci, przekaźnik cyka ,bezpiecznik cały i oba lustra grzeją tylko tylna szyba nie, będę wdzięczny za jakieś sugestie gdzie by tu łapy wsadzić bo pogoda jest jaka jest[emoji4]

W tylnej szybie jest ponoć antena od radia, właśnie te dwie górne linie. Swoją drogą u mnie też one nie grzeją... Komisarz, sprawdzałeś moduł m40?

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

W tylnej szybie jest ponoć antena od radia, właśnie te dwie górne linie. Swoją drogą u mnie też one nie grzeją... Komisarz, sprawdzałeś moduł m40?

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
Ja mam antene na dachu, zwykłego bata, przyglądałem się i wszystkie linie całe a szyba nie grzeje, reszta tak jak opisałem wyżej, ten moduł jest tylko odpowiedzalny za tylną szybę?

Ja mam antene na dachu, zwykłego bata, przyglądałem się i wszystkie linie całe a szyba nie grzeje, reszta tak jak opisałem wyżej, ten moduł jest tylko odpowiedzalny za tylną szybę?
Napisz do mnie - podjedziesz pogadamy i sprawdzimy tą szybę :) Pisz PW.

Witam , u mnie sytuacja podobnie jak u większości kolegów ze 156 , nie działa podgrzewanie szyby tylnej i lusterek przy czym kontrolka świeci, przekaźnik cyka. Za radą kolegów rozebrałem przekaźnik i tam było wszystko ok przedmuchałem , styki w kostkach też sprawdzone, nigdzie niema nadpaleń czy zaśniedzenia styków, przeczyszczone styki i nadal zero reakcji. Ktoś ma jakieś pomysły gdzie jeszcze szukać problemu? Może ktoś wie gdzie jeszcze jest jakaś kość rozgałęziająca na lusterka i szybę gdzie mogło by być coś nadpalone lub zaśniedziałe?

Witam , u mnie sytuacja podobnie jak u większości kolegów ze 156 , nie działa podgrzewanie szyby tylnej i lusterek przy czym kontrolka świeci, przekaźnik cyka. Za radą kolegów rozebrałem przekaźnik i tam było wszystko ok przedmuchałem , styki w kostkach też sprawdzone, nigdzie niema nadpaleń czy zaśniedzenia styków, przeczyszczone styki i nadal zero reakcji. Ktoś ma jakieś pomysły gdzie jeszcze szukać problemu? Może ktoś wie gdzie jeszcze jest jakaś kość rozgałęziająca na lusterka i szybę gdzie mogło by być coś nadpalone lub zaśniedziałe?

Wiem że banalne ale bezpiecznik sprawdziłeś? bo o nim nie napisałeś ;)

tak bezpieczniki całe :)

- - - Updated - - -

może gdzieś jest jeszcze jakaś kostka? nie wiem gdzie jeszcze szukać.

A może w panelu środkowym coś jest nie tak?

Ostatnia edycja:
Przekaźnik na 100% podaje napięcie? Miałem tak że cykał, wyglądał ok, a dopiero po przelutowaniu wszystko zaczęło działać prawidłowo.
Naprościej byłoby na próbę podmienić na jakiś inny.

Witam u mnie problem polega na tym że tylna szyba grzeje super natomiast lusterka nie grzeją (obydwa) .sterowanie elektryczne działa. Czy wie ktoś co najpierw sprawdzić?

Witam serdecznie, u mnie jest tak samo jak u kolegi tzn. dioda się zapala, przekaźnik cyka, tylna szyba grzeje, sterowanie lusterkami działa a obydwa niestety nie grzeją... Gdzie szukać przyczyny?

rozebrać lusterka, sprawdzić czy do grzałek dochodzi prąd. Jak tak to winne są grzałki, jak nie to szukać po wiązce gdzie ucieka. :)

Witam serdecznie, u mnie jest tak samo jak u kolegi tzn. dioda się zapala, przekaźnik cyka, tylna szyba grzeje, sterowanie lusterkami działa a obydwa niestety nie grzeją... Gdzie szukać przyczyny?

W GTV miałem tak samo. Ponieważ przestały grzać jednocześnie 2 lusterka a nie jedno, logiczne wydało mi się szukanie punktu wspólnego i znalazłem. Wypalił się styk we wtyczce wychodzącej z tyłu ze skrzynki bezpieczników. Tam płynie dosyć spory prąd i styk się wypala.

Podgrzewanie lusterek i szyby tylnej.

też z chęcią się dowiem. Mi to przestało dzialać jak wymieniałem żarówki w tych galkach od nawiewu. Zrobiło się zwarcie i poszedł dymek. Poleciały 3 bezpieczniki, sterownik od airbagu. Do tej pory nie działa właśnie ogrzewanie tylnej szyby/lusterek (dioda się nie zapala i nie słychać żadnego cyknięcia) oraz przycisk od obiegu wewnętrznego.
Również czekam na jakieś sensowne rozwiązane.

PS. U mnie na tej klapie od bezpieczników nie ma żadnego schematu. Nie wiem czy to normalne

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podobnie zrobiłem zwarcie przy wymianie żarówek. Wymieniłem panel i wszystko działa oprócz mrugania kilometrów i zegarka, które zaczęły mrugać po zrobieniu zwarcia przy wymianie żarówek.

U mnie ewidentnie jest przerwany obwód gdzieś, lusterka grzeją, szyba tylnia już nie, do konektorka po prawej stronie prąd dochodzi, do lewego już już nie. Wie ktoś gdzie szukać wspólnego łączenia kabli żeby nie rozebrać pół auta niepotrzebnie. IMG_20220801_121210.jpgIMG_20220801_121216.jpgIMG_20220801_121203.jpg

Amortyzatory
Powrót