[156] Jakie radio kupić?

Amarok

Nowy
Auto
156 SPORTWAGON
Witam!

Od dzisiaj stałem się posiadaczem Alfa Romeo 156 (rocznik 2004, po liftingu). Niestety poprzedni właściciel nie zostawił mi radia i jestem zmuszony kupić nowe. Nie mam zielonego pojęcia w co zainwestować i czym kierować się przy zakupie nowego sprzętu. Mniej więcej chciałbym kupić coś w granicach 300 PLN. Czy możecie polecić modele, które pasują do 156?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!

Cześć
Ja miałem w swojej Blaupunkt Melbourne z czerwonym podświetleniem, bo podstawą było dla mnie dopasowanie koloru, jakoś nie mogłem wtedy znaleźć nic sensownego a chciałem mieć na kartę SD. Grało nieźle, ale żonka ma teraz u siebie JVC (chyba wcześniejszy model od KDR-R45) ze zmianą koloru podświetlenia - gra o niebo lepiej (jak na sprzęt ~300zł)
Z doświadczenia też polecał bym Ci Kenwood, JVC ew. Pioneer (w tej kolejności), dopasuj kolorek i jazda :D

Tak w skrócie - każde radio podejdzie do 156-stki - masz standardowe kostki iso, nic więcej nie trzeba....

Jeśli chcesz coś pasującego w deskę - nie wiem jaki masz rocznik i jaką deche - to od siebie polecem KD-Sh9101 - mam i gra całkiem ok.
Tyle, że u mnie działa pod wzmacniaczem.
Jak do każdego radia trzeba kupić interface - connetcs2 - i wtedy działa sterowanie z kierownicy.
Pzdr.

Kolego, oprocz podswietlenia (zgadzam sie z przedmowcami-niebieskie to wioska- ja mam do wyboru niebieskie czerwone wiec mam porownanie i wybralem czerwone :P) zwroc uwage na dlugosc radia - w 156 jest bardzo plytka polka.
Ja mam LG LAC5800 i ma chyba 19 cm i miesci sie bardzo na styk-musialem kable od tylu lapa wyrownywac i mocno wciskac, zeby zaskoczylo w kieszen, ale poza tym radyjko jest jak dla mnie super z USB i Bluetooth :)
Tak ze warto zwrocic uwage-dlugosc czesto podawana jest w sklepach interenetowych albo w instrukacjach na stronach producentow.

Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk

Ja kupując radio postawiłbym przede wszystkim na jakosc dzwieku !!!!!!a według mnie to w cenie do 300zł pioneer niema saobie równych!!!zreszta naj;epiej podjedz sobie do jakiegos media marktu lub cos w tym stylu i sprawdz sobie jak te radia chodza !!!!ja narazie w 147 mam orginalne radyjko (niedługo to sie zmieni) ale wczesniej miałem kilka np clarion, sony(katastrofa) ,kennwod i tak naprawde moje oczekiwanie spełnił dopiero pioneer jezdzilem passatem 4 lata tam miałem wlasnie pioneera ,przed sprzedażą wymontowałem go i zabrał je kolega do innego auta do dziś chodzi nieskacze nie przerywa (sony i kennwodrobily to juz po roku) nie było naprawiane !!!!mam również pioneera w aucie którym moi pracownicy jezdza do pracy(dodam ze na budowe) i warunki w tym aucie sa conajmniej extremalne!!!! A radyjko chodzi bez problemow (ma jakies 6 lat)!!!!!bede kupował w najbliższym czasie radio do swojej belli i bedzie to pioneer tyle ze z troszke wyższej półki!!!!!!!ale ilu ludzi tyle opini na ten temat !!!!!!!

Z interface to problem bo drogi. W media markt nie spotkałem. Pod swoją konsolę szukaj srebrnego wykończenia. Dodatkowo powinieneś zakupić ramkę do AR156FL. Nie szukaj nowych odbiorników. Są fajne starsze rodzynki i warto w nie zainwestować. Ja np ustrzeliłem Pioneer P77mp a wygląda to tak

IMAG0099.jpg

Witam ! ja myslałem nad wstawieniem radia z alfy 159 , myslicie ze dało by rade ?

A jak jest w przypadku zmiany radia w systemie BOSE ?
Nie trzeba żadnych dodatkowych modułów, aby działał wzmacniasz i sub ?
Wiem że znajomy miał problem w Audi A6, nie działały tylne głośniki i sub, musial kupic jakis specjalny modul na allegro.

P.S. Te adaptery do sterowania radiem z kierownicy, na alledrogo po 150 zł, ponoć indywidualnie dopasowywane do konkretnego modelu radia i auta.

Ostatnia edycja:
ja aktulanie mam alpine ida-311rr
tak to u mnie wyglądam
ale proponował bym dołożyć z 60/70 zł i kupić ALPINE UTE-72BT bo od razu masz modul bt i możesz gadć przez tel w aucie bo masz w zestawie mikrofon :)
http://allegro.pl/alpine-ute-72bt-bluetooth-mp3-usb-wyprzedaz-okazja-i3548232202.html

tu masz realne zdjęcia tego radio :) http://allegro.pl/alpine-ute-72bt-z-bluetoothem-extra-5-gratisow-i3578720372.html

a co do modułów do sterowania z kierownicy to polecam stronę www.piloty.pl są dosyć przestępne ceny i dopasuja do kazdego auta i radio :)

Ostatnia edycja:
Powtórzę pytanko bo chcę zamówić już ramkę i ewentualnie adapter - czy są potrzebne jakieś przejściówki/adaptery bądź aktywatory (jak w Audi) aby audio BOSE działało na niefabrycznym radiu ?

Dodatkowo którą ramkę powinienem wybrać, bo widzę 2 rodzaje do wersji po FL
3541971146.jpg3584962952.jpg

Ostatnia edycja:
Powtórzę pytanko bo chcę zamówić już ramkę i ewentualnie adapter - czy są potrzebne jakieś przejściówki/adaptery bądź aktywatory (jak w Audi) aby audio BOSE działało na niefabrycznym radiu ?

Dodatkowo którą ramkę powinienem wybrać, bo widzę 2 rodzaje do wersji po FL
Pokaż załącznik 110461Pokaż załącznik 110462
ja zamawiałem ostatnio tą drugą i pasuje ale widziałem też że nie którzy mają tą pierwszą a z tego co słyszałem to chyba normalnie podpinasz albo jak zamawiasz ten moduł na piloty.pl to piszesz ze masz jeszcze bose i coś dorobią. Najlepiej będzie jak do nich napiszesz :)

Na zagranicznych forach piszą że potrzebny jest taki adapter http://tnij.org/1p9d (mam nadzieję że nie dostanie mi się za podanie linku) bądź adaptare Mini ISO -> RCA
Inaczej system BOSE nie aktywuje się pod normalnym radiem.

Tak jak ci mówię napisz do piolty.pl to pomogą ci i moze zrobią taki moduł w dobrej cenie :)

Za 300zł ostatnio widziałem w Media Markcie Alpine CDE-120, całkiem przyjemnie gra jak za te pieniądze :)

Do Bose potrzebujesz adapter.. można go zakupić w firmie Connects2.. podobnie jeśli masz sterowanie radiem z kierownicy też możesz tam adapter dokupić..

Amortyzatory
Powrót