[156] jak wymontować wzmacniacz antenowy

Rozbebeszyłem pół bagażnika i kawałek "sufitu", wzmacniacz jest, ale w antenie.
Na koniec okazało się, że zakłocenia poza miastem to wina masztu:blink:

Czy mogę prosić o rozwinięcie tematu? Udało się Tobie poprawić odbiór? Ja też mam problem z zakłóceniami poza miastem, ale jeszcze sobie nie poradziłem z nim...
W 147 miałem identyczną antenę, identyczny maszt i w całej Polsce radio odbierało mi idealnie.

Jak rozebrałem tył auta to sprawdzałem połączenia przewodu antenowego, jedno jest nad podsufitką, drugie koło wlewu paliwa, podłaczyłem też inną antenę, i bez wzmacniacza był lepszy odbiór, więc podmieniłem maszty, Mimo, że drugi maszt miał mniejszy gwint i był wsadzzony luźno odbiór był lepszy (znajdował więcej stacji).
Na koniec wycieczka poza miasto do momentu aż pojawiły sie zakłocenia, podmiana bata i na tym luźnym odbiór idealny. Dzisiaj jadę po maszt, jutro do Zakopca na weekend to przetestuję dokładniej.

Sorki za zwłokę, ale prawie prosto z Zakopca musiałem zrobić szybkiego lota do Belgii.
Teraz jest OK, zdarzały sie miejsca, że były jakies małe zakłócenia w odbiorze, ale RMF i Zet cały czas grało, wcześniej zaraz za miastem sygnał znikał prawie całkowicie.

Akurat temat wyjęcia/włożenia siedziska i oparcia z tyłu mam opanowany do perfekcji.
Coś mi się widzi, że to jednak radiodtwarzacz padł, bo przemyślałem sprawę i jestem pewny, że nie mam zasilonego wzmacniacza. Radio jest połączone z 4 głośnikami 8 przewodami z kostki iso oraz zasilone z dwóch przewodów (podtrzymanie+zasilanie) w których jest zawsze napięcie, nawet przy wyłączonej stacyjce.
Może faktycznie warto by się sprężyć i dobrać się do tego fabrycznego wzmacniacza. Wtedy miernikiem ustaliłbym, który to kabel i mógłbym uzyskać lepszy odbiór.
Na razie zamienię radio na inne i zobaczę, co będzie.

Możesz coś więcej napisać na temat wyjęcia oparacia. Jak się do tego zabrać, od czego zacząć. Będę wdzięczny.

Antena wymieniona i jakość odbioru poza miastem zdecydowanie się poprawiła.
Teraz kilka słów o samych antenach:
- na allegro są anteny 40cm z gwintem M5, które powinny pasować do naszych Alf, ale po przeanalizowaniu komentarzy kupujących z informacjami o słabym odbiorze zdecydowałem się na oryginalną antenę.
- oryginalna antena ma 35cm i gwint M5.

Niby na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, ale - co zostało sprawdzone - nie spełniają swojego podstawowego zadania.

Ja miałem wkręconą wcześniej 40cm i wnioskuję, że była to podróbka z allegro. Teraz przy 35 cm radio odbiera idealnie nawet z daleka od miasta (60km) gdzie wcześniej sygnał już zanikał całkowicie.
I tak jak wyżej pisałem, w instalacji po FL, gdzie antena jest na dachu nie ma dodatkowego wzmacniacza.

Ostatnia edycja:
Antena wymieniona i jakość odbioru poza miastem zdecydowanie się poprawiła.
Teraz kilka słów o samych antenach:
- na allegro są anteny 40cm z gwintem M5, które powinny pasować do naszych Alf, ale po przeanalizowaniu komentarzy kupujących z informacjami o słabym odbiorze zdecydowałem się na oryginalną antenę.
- oryginalna antena ma 35 i gwint M5.

Niby na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, ale - co zostało sprawdzone - nie spełniają swojego podstawowego zadania.

Ja miałem wkręconą wcześniej 40cm i wnioskuję, że była to podróbka z allegro. Teraz przy 35 cm radio odbiera idealnie nawet z daleka od miasta (60km) gdzie wcześniej sygnał już zanikał całkowicie.
I tak jak wyżej pisałem, w instalacji po FL, gdzie antena jest na dachu nie ma dodatkowego wzmacniacza.

Czyli jesteś pewny, że po FL ta mała antena z dachu jest do radia i wzmacniacza niema? Pytam bo piszą różnie. Jeśli chodzi o wymiary to co to są za wymiary? Bo jesli rzeczywiście jak podałeś w cm to nie wysokość chyba ze ma być mm.
Ja mam na dachu dosyć krótką chromowaną antene.
Ile kosztuje taka oryginalna antena.
Pytam, bo może u mine jest to samo.

Ostatnia edycja:
Czyli jesteś pewny, że po FL ta mała antena z dachu jest do radia i wzmacniacza niema? Pytam bo piszą różnie. Jeśli chodzi o wymiary to co to są za wymiary? Bo jesli rzeczywiście jak podałeś w cm to nie wysokość chyba ze ma być mm.
Ja mam na dachu dosyć krótką chromowaną antene.
Ile kosztuje taka oryginalna antena.
Pytam, bo może u mine jest to samo.

Jaka mała antena?
Podałem długość samej anteny w cm. I taka powinna być oryginalnie po FL tylko do radia (zgodnie z informacją z Epera jest to antena z modelu 147, a tam właśnie taką miałem i w 156 zastąpiła instalację z anteną w spojleru). Cena anteny oryginalnej 48PLN - sprzedawca akuki na allegro
Nie wiem jaka jest różnica w antenie dla wersji z navi i telefonem...

---------- Post added at 13:42 ---------- Previous post was at 13:31 ----------

dopiero teraz doczytałem...
masz krótką chromowaną antenę (niefarbyczną), która słabo ściąga sygnał.
wymienisz - będzie lepiej

Jaka mała antena?
Podałem długość samej anteny w cm. I taka powinna być oryginalnie po FL tylko do radia (zgodnie z informacją z Epera jest to antena z modelu 147, a tam właśnie taką miałem i w 156 zastąpiła instalację z anteną w spojleru). Cena anteny oryginalnej 48PLN - sprzedawca akuki na allegro
Nie wiem jaka jest różnica w antenie dla wersji z navi i telefonem...

---------- Post added at 13:42 ---------- Previous post was at 13:31 ----------

dopiero teraz doczytałem...
masz krótką chromowaną antenę (niefarbyczną), która słabo ściąga sygnał.
wymienisz - będzie lepiej

Bardzo mnie ździwiło, że to nie jest fabbryczna antena. Muszę się przyjżeć innymi 156 po FL.
Instrukcja mówi:
Instalacja skΠada si z:
– przewodw zasilajacych radioodtwarzacz,
– przewodw zasilajacych gΠoEniki przednie
i tylne,
– przewodu antenowego,
– gniazda radioodtwarzacza,
– anteny na dachu samochodu (gdzie

przewidziano).
Tylko co to znaczy "gdzie przewidziano"?

Doczytałem:
Antena​
Na zamwienie dla wersji/rynkw, gdzie
przewidziano antena może by zintegrowana
z tylna szyba ogrzewana lub znajdowa​
sie na dachu samochodu.

Ja mam SW, a Ty chyba Berlina?
Dla SW Eper mówi tak:
Symbol modyfikacji 5975
Nazwa DODANO ANTENĘ POCHODZĄCĄ Z MODELU ALFA 147 W MIEJSCE OBECNIE STOSOWANEJ
Aktywacja DAT 12-2002
czyli wg mnie wszystkie SW po 12.2002 mają już antenę na dachu.

Dla wersji Berlina:
Symbol modyfikacji 8203
Nazwa ZASTĄPIONO ANTENĘ RADIA W SZYBIE TYLNEJ NA ANTENĘ MONTOWANĄ NA DACHU
Aktywacja DAT 10-2004, VET 0638592

ale jak wygląda ta antena, czy tak samo jak dla SW, to już Tobie nie powiem...

Dla SW Eper mówi tak:
Symbol modyfikacji 5975
Aktywacja DAT 12-2002

Dla wersji Berlina:
Symbol modyfikacji 8203

Mój wóz to sedan . Produckja 09. 2004 r.

Czyli się wyjasnia po woli. Mam cos takiego
http://allegro.pl/maszt-bat-antena-m5-m6-chrom-90-mm-tuning-hit-i1464224038.html

Po za tym możesz podać numer tej oryginalnej antenty która kupiłeś u akuki?
Sprzedawca pisze, że nie będzie pasowała do mojej 156. Wysłałem mu VIN.
Sprawdzę w ASO jak wygląda to cenowo.

Po za tym porobiłem zwykłe proste testy i mogę potwierdzić, że u mnie w sedanie z 2004 roku, antena dachowa jest od radia.
Wykręciłem tą antenkę i radio nie odbierało. Wystarczyło dotknąć palcem gwint i było już lepiej. Po za tym jak trzymałem antenę to odbiór się bardzo poprawiał. Jednak dalej nie wiem czy jest wzmaczniacz dodatkowy.

Wg epera będę miał taką antenkę jak na dołączonym zdjęciu. W aso powinna kosztować jakieś 25 zł.
Wydaje mi się krótka i mam wątpliwości czy odbiór się poprawi. Ale w końcu to oryginał.
Czy ktoś ma taką standardowo i jest ok?

Załączniki

• screenshot1tg2.jpg
    screenshot1tg2.jpg
    228.7 KB · Wyświetleń: 1,725
Ostatnia edycja:
U mnie w Alfie to jest popierdolone coś po całości. Kupiłem maszt antenowy wg epera jak na zdjęciu i nie pasuje gwint. Jest za duży. Czyli stopkę do wkręcenia anteny też muszę mieć inna niż fabryczna.
Zrobiłem też mały test. Wziąłem maszt antenowy z Golfa 3 i każde radio mi odbierało. Wygląda jak ta ze sportwagona. On wkręcił tą moją i praktycznie nie było odbioru.

Panowie wiem ze temat sie skonczyl ale mam taki problem , antena dziala okej ale jak zalacze podrzewanie szyby to wszysko ginie wiecie moze dlaczego??? Iczy mozna cos z tym zrobic??

Podępnę się pod temat:
otóż w mojej 156 SW z 1.2003, z nagłośnieniem bose mam antenę dachową i słaby odiór radia. Poprzedni właściciel wpiął w obwód wzmacniacz, którego usunięcie poprawiło odbiór na postoju znacząco, ale pogorszyło w trasie (gubi sygnał notorycznie). Wykręcenie anteny, nie poprawia, ani nie pogarsza sygnału - stąd wnioskuję, że mam założony nieodpowiedni bat.

W poszukiwaniu rozwiązania problemu zrzuciłem tylną część podsufitki:

antena2.jpgantena1.jpg

Widać, iż do anteny lecą 2 kable (podejrzewam wzmacniacz - niemniej nie ma go w słupku, przewody idą wspólnie (wraz z antenowym) a dalej przechodzą we wiązkę w kierunku przodu auta). Podejrzewam, ze do anteny jest podawane napięcie, acz nie udało mnie się go zmierzyć na kablach po odpięciu. Odpięcie kabli nie zmienia jakości odbioru.

Gdzie zatem szukać wzmacniacza - czy ew. kupować nowy bat?

Odpowiem z rozwiązaniem dla potomnych.

Antena w SW od 12.2002 posiada wzmacniacz w podstawie. Wzmacniacz po rozebraniu był solidnie skorodowany i miał marne szanse na działanie.
Zamówiłem element 51723587 (ANTENA AM / FM + POKŁADOWA ANTENA GSM), po zmontowaniu odbiór jest kapitalny - w mieście, poza miastem czy w podziemnych garażach. Uwaga tylko na uszczelnienie - polecam zastosować silikon techniczny, aby nie przeciekała nam woda.

Dla SW Eper mówi tak:
Symbol modyfikacji 5975
Aktywacja DAT 12-2002

Dla wersji Berlina:
Symbol modyfikacji 8203

Wygląda na to że z tymi antenami jest bardziej popaprane bo ja mam SW z początku produkcji 12/2000 i mam antenę na dachu. Radio mi grało tylko przy WŁĄCZONYM ZAPŁONIE co mnie wkurzało jak się bawiłem żeby to poprawić to zrobiłem zwarcie :( i padło zasilanie. Wszystkie bezpieczniki do jakich się dobrałem są ok ale w momencie zwarcia usłyszałem coś jakby przepalenie się bezpiecznika i notabene nie ma go na tym kablu. podłączyłem radio z podtrzymania - teraz gra mi zawsze nawet bez kluczyka (nie tak chciałem ale lepiej niż było). Problemem natomiast jest to że teraz nawet w mieście RDS mi się włącza a jak wjeżdżam do garażu to ginie radio całkowicie.

Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie w SW z 2002 jest wzmacniacz antenowy? Tu z tematu wynika, że w klapie bagażnika, jednak dziś rozebrałem klapę i ja tam nic nie widzę...

Wzmaczniacz prawdopodobnie znajduje się w prawym tylnym słupku.. jak masz to uważaj na poduchy..

Żuczki potrzebna mi konkretna odpowiedź bo nie chcę pół auta rozbierać bez celu... :)

Amortyzatory
Powrót