• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] glosniki

• Autor wątku Autor wątku moreeek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak poprowadzic kabelki od aku i radia przez tylne siedzenie?
od akumulatora np. lewą stroną samochodu w progach pod plastikowymi listwami a od radia sygnałowe prawą stroną samochodu również w progach pod plastikowymi listwami.
Najlepiej było by jedne jedną a drugi drugą stroną aby nie było zakłóceń.
Do bagażnika to albo odkręcasz tylną kanapę samo siedzisko i pod nią i np. przez dziurę na narty albo wciskasz za oparcie i tam w przegrodzie są dziury montażowe więc kombinujesz aby przeciągnąć przez nie ;)

Wielkie dzieki chlopaki!!!A mozecie mi jeszcze powiedziec (napisac) jak poprowadzic kable od radia-wiem ze prawa strona ale jak je "puscic" przez cala deske rozdzielcza i ktoredy wyjda?

od radia to tak:

wyjmujesz radio i wkładasz kable w dziurę za nim, w tej dziurze jest otwór i przeciskasz kable jak by dalej w tunel środkowy, cofasz fotel pasażera, wkładasz głowę pod tapicerkę i tam szukasz tego co przeciskałeś od góry. jak znajdziesz ciągniesz całe tak długo aż zostanie Ci tych kabli w dziurze na radio tylko tyle abyś mógł je wpiąć do radia.
resztę ciągniesz nad schowkiem, lub pod schowkiem przyklejając na kleju np. z pistoletu lub opaskami ekspresowymi.
Odkręcasz listwę na progu. Ona jest na wciskach i jednym wkręcie umieszczonym zaraz pod schowkiem - na pewno zauważysz.
Dalej kable ciśniesz pod tą listwę - powinny się zmieścić bo u mnie mieści się ich sporo bo ja mam puszczone 3 kable sygnałowe (kanał na drzwi przednie i kanał na tylne oraz kanał do suba) pod tą listwą, kabel od anteny CB i jeszcze głośnikowe co idą do drzwi przednich ;)
Jak by się nie zmieściły pod listwą to pod tapicerką na pewno da się je ukryć. Dalej zdejmujesz słupek listwę progową tylną i do bagażnika :D

Ostatnia edycja:
No i teraz wszystko jasne:)!!!Dzieki wielkie!!!

HELIX 62.1 ciesza się bardzo dobrą opinią, sam je mam i jetsem zadowolony, jednak basu to duzego nie uzyskasz... ja dorzucilem tube basową płaską sony zajmujaca malo miejsce i dopiero slysze taki w miare basik...

nie wiem, nie bijcie mnie ale audiofilem nie jestem:

przód: HERTZ DSK 165
tył : HERTZ DCX 165

Będzie z tego coś lepszego niż seryjne papierki czy lipa???

Edytujemy:

Głośniki już zamontowane więc odpowiadam sam na zadane przez siebie pytanie:
różnica jest KOOOOOLLLOOOOOOSSAAAAALLLLNNNAAAAAAA !!! pomimo tego że wymieniłem tylko głośniki, nic więcej, wszystko na fabrycznej instalacji, jedyna modyfikacja wizualna to motaż "gwizdków" w ten sposób:

100.jpg

Trochę się z tym bawiłem ale gra przepięknie :dancing2: , myślałem że już z auta nie wysiąde jak odsłuch robiłem :D. (oczywiście dla audiofili to pewnie za mało, ale dla mnie wystarczy)

A teraz coś dla tych którzy będą chcieli tak jak ja wymienić tylko głośniki i będą tego szukać:

Schemat podłączenia głośników na fabrycznej instalacji Alfa 156 SW przed FL

- Prawy tył
1. Żółto-niebieski +
2. Biało-niebieski -

- Prawy przód
3. Czarno-zielony +
4. Biało-brązowy -

- Lewy przód
5. Żółto-różowy +
6. Biało-czarny -

- Lewy tył
7. Biało-czerwony +
8. Niebiesko-brązowy -

Jeśli się mylę to poprawcie, ale myślę że wielu ułatwi to montaż.

Ostatnia edycja:
witam:)

nadszedł czas na zmiany, dlatego proszę o pomoc:)

wymieniam radio z AVIC-X1 na coś bardziej przyziemnego: DEH-P80MP 4x60watt

związku z tym czas się pozbyć papierowego systemu audio:)

na początek wybrałem:
zestaw HERTZ ESK165
Moc muzyczna: 200W
Moc RMS: 100W
Skuteczność: 93dB

ale teraz już sam nie wiem, znalazłem jeszcze ciutke droższe:

MB QUART DSH-216 Technologia WideSphere

oraz

DLS C6A

tylko czy te głośniki nie wymagają dodatkowego wzmacniacza?
ewentualnie jestem gotów jakiś dokupić np: Clarion APX2121E - powinien chyba starczyć?

drzwi będą wygłuszane, do systemu dołączy za jakiś czas subwoofer do bagażnika.

możecie coś doradzić?
może inne radio wybrać?

Witam.
Zakupiłem taki sam zestaw jaki ma LOPEZIUS czyli:

przód: HERTZ DSK 165
tył : HERTZ DCX 165

przy wcześniejszym wygłuszeniu drzwi.
Gra to dużo lepiej niż seryjne nagłośnienie ale super efektu nie ma.
Być może dlatego że nie przyłożyłem się gdy wygłuszałem drzwi, nie zamontowałem zwrotnic które były w zestawie i gwizdków.
Nie było czasu na porządny montaż.
Ale najważniejsze żeby ten zestaw pokazał co potrafi to wzmacniacz.
Niestety głośniki nie będą dobrze grały pod samym radiem.

A co byście powiedzieli o takim czymś pod same głośniki jakie ja mam w drzwiach??
http://www.audiosklep.pl/blow-adrenaline-tl-x207-800w-p-1597.html

albo to??
http://www.audiosklep.pl/peiying-py-4b02r-800w-p-113.html
nie przewiduję na razie suba i chce nie za mocną 4-kanałówkę żeby było w relacji 1 kanał na jeden głośnik.
Tak to rozumuje na swój sposób. Nie znam się więc może się mylę.

Ostatnia edycja:
najpierw polecam zrobić to czego nie zrobiłeś czyli zamontować gwizdki i zwrotnice... napewno poczujesz róźnice

No tak. Dzisiaj wziąłem się za porządne wygłuszanie przednich drzwi i zamontowanie zwrotnic i gwizdków, które były w zestawie.
Na razie zrobiłem przednie a jutro robię tylne.
Odkryłem że przy odpowiednim wygłuszeniu i zestrojeniu radia wszystko gra nawet ładnie. basik jest wyczuwalny.
Trzeba pamiętać żeby zatkać szparę między blachą a plastikiem w komorze głośnika bo inaczej nie ma efektu (jeśli się nie ma dystansów oczywiście).
Boczki zwalam już na pamięć. A do oklejania matami wcale nie potrzeba opalarki. Przy słonecznej pogodzie maty rozgrzewają się same do nieprawdopodobnych temperatur i są wtedy baaaardzo plastyczne.
W porównaniu do fabryki jest już dużo lepiej.
Pozdrawiam.

witam,
mam pytanie czy na takie hertzy dsk (badź inne zestawy o których mowa w temacie) wejdą orginalne maskownice?
mam jasne wnętrze wiec lipa by wyszła z czarnym głośnikiem.

ps. duzo konkretnych informacji w temacie, za co dzieki wszystkim

Ja założyłem oryginalne maskownice bo te z zestawu hertza nie za bardzo pasują.
Żeby założyć maskownice hertza trzeba by było dołożyć dystanse lub przerobić otwór głośnika w tapicerce.
Jest tam trochę dłubania.
Nie za bardzo też pasuje gwizdek z zestawu hertza ale jakoś dało rade.

że nie doczytałem się ale jaka głębokość głośnika maksymalnie ?

na pewno znajdziesz gdzieś na forum.

Amortyzatory
Powrót