[156] glosniki

• Autor wątku Autor wątku moreeek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a tak naprawdę to wymiana fabrycznych głośników na zestaw za ok.200zł napewno pomoże, temu co je sprzedaje
Chyba już zapomniałeś jak wyglądają fabryczne głośniki w 156: cienka papierowa membrana, powiedziałbym że jak pergamin, szkielet z giętkiego plastiku, że cały głośnik można 1 ręką złożyć i do tego magnes malutki, że głosnik mi na wietrze się chwiał jak na dachu auta na chwilę położyłem.

Wymiana nawet na coś takiego jest warta świeczki:
Pioneer TS-G1749 - Porównanie ofert i cen w sklepach internetowych
zagra to duuużo lepiej, jest nowe i na gwarancji, 4szt za 240zł, chyba nieźle.

Chociaż ja jak obserwator737 radzi upolowałem pionki dużo lepsze
używane serii TS-E za połowę powyższej ceny.

A ja założyłem kiedyś boshmany evo65 i grały gorzej niż te oryginalne papiery ale w corsie mojej żony grają dużo lepiej- dlaczego? Brak basu załatwiłem subem aktywnym ale chciałbym coś lepszego na przód-pod radio.

witam!!!ja już po zabiegu,głośniki wraz z dystansami zamontowane!
poszło całkiem gładko,porobiłem sporo zdjęć więc postaram się wrzucić jakiegoś manuala.
to są te głośniki:
HI-ENDOWY system KICX - ICQ 6.2 za 1/2 ceny (617009176) - Aukcje internetowe Allegro
jestem bardzo zadowolony z efektów mojej pracy,wszystko przeszło moje oczekiwania.różnica jest kolosalna w brzmieniu.
dzięki dystansom basu przybyło drugie tyle,głośniki schodzą bardzo niziutko bez niepotrzebnych wibracji.zyskała też na jakości scena dźwiękowa.

dodatkowo wytłumiłem matami boczki drzwi (kieszeń szczególnie bo bardzo brzęczała)
muszę jescze poprawić montaż twetterów gdyż za bardzo wystają,ale to już taka kosmetyka.

poniżej kilka fotek:

Załączniki

• Zdjęcia-0008 [].jpg
    Zdjęcia-0008 [].jpg
    70.5 KB · Wyświetleń: 1,600
  • Zdjęcia-0005 [].jpg
    Zdjęcia-0005 [].jpg
    70.7 KB · Wyświetleń: 533
brawo za rozsądne wydawanie kasy , każdemu tłumaczę że czasami warto się rozejrzeć za czymś w okazyjnej cenie

różnica na pewno jest ogromna

życzę miłych odsłuchów :)

To i ja podłącze się do wątku. Ostatnio podczas wymiany radia zauważyłem że nie gra mi jeden tweeter (zauważył to speco co mi montował radio). Jako że tweetery mam seryjne, a wszystkie inne głośniki powymieniałem, zastanawiam się na zmianą także głośników wysokotonowych. Po wyjęciu ich jednak, okazuje się że są przymocowane chyba na stałe do tych plastików przy klamce :/ Próbował ktoś je wyjąć??

To i ja podłącze się do wątku. Ostatnio podczas wymiany radia zauważyłem że nie gra mi jeden tweeter (zauważył to speco co mi montował radio). Jako że tweetery mam seryjne, a wszystkie inne głośniki powymieniałem, zastanawiam się na zmianą także głośników wysokotonowych. Po wyjęciu ich jednak, okazuje się że są przymocowane chyba na stałe do tych plastików przy klamce :/ Próbował ktoś je wyjąć??

Ja je wymienialem jak robilem glośniki z przodu, spokojnie da się to wyciągnąc tylko trzeba się troche pobawic - w sensie jak juz wyciągniesz ten cały plastik na którym opiera sie klamka to delikatnie kręc tweeterem(nie pamiętam w którą stronę) a wtedy się odblokuje i wyjdzie.

Wzmacniacz dodałeś o tego? Basik da się odczuć w wibracjach? :) pytam bo zamówiłem Helixy dzisiaj mam dostać w weekend zakładam i ciekawy jestem jak będą grać bez wzmaka narazie, a te Twoje widze porównywalne lub nawet lepsze są.

Wzmacniacz dodałeś o tego? Basik da się odczuć w wibracjach? :) pytam bo zamówiłem Helixy dzisiaj mam dostać w weekend zakładam i ciekawy jestem jak będą grać bez wzmaka narazie, a te Twoje widze porównywalne lub nawet lepsze są.
Jak już je zamontujesz, to nie omieszkaj napisać jak się sprawują, bo sam się nad nimi zastanawiam, póki co mam seryjne audio. I podaj jeszcze który to model wybrałeś
Pozdrawiam.
- Rafał

Jak już je zamontujesz, to nie omieszkaj napisać jak się sprawują, bo sam się nad nimi zastanawiam, póki co mam seryjne audio. I podaj jeszcze który to model wybrałeś
Pozdrawiam.
- Rafał

Właśnie dotarły chyba idę za chwilkę już działać, wygłuszać drzwiczki i zakładać :D model DB 62.1 jak okażą się fajne to na tył zamawiam zaraz troszeczkę slabsze DB 6.1 do kompletu aby 4 z tej samej firmy były :fisheye:

witam!!!widzę że temacik rozkwita dalej,to fajnie.
jakby ktoś miał problem z montażem twetterów to ja podrzucam swój sposób.

często tak jest że wymiary twetterów ni e pokrywają się z fabrycznymi mocowaniami w oprawce,podobnie było w moim przypadku.moje twetery są dosyć pokaźnych rozmiarów i nie da się ich rozmontować więc musiałem dostosować do nich oprawkę,twttery umocowałem kropelką.

opis pomijam gdyż wszystko jest doskonale widoczne,poniżej zdjęcia z tej operacji:

Dzięki wielkie andro34.
Teraz mam pytanie do znawców. Czy moglibyście mi polecić jakieś tweetery, nie koniecznie jakieś aufiofilskie, ale żeby było słychać różnicę między seryjnymi?? Nie ukrywam że cena gra kluczową rolę, jako że studencki budżet zawsze jest mocno ograniczony :D

Czy moglibyście mi polecić jakieś tweetery, nie koniecznie jakieś aufiofilskie, ale żeby było słychać różnicę między seryjnymi??

myślę że na allegro powinieneś coś kupić dobrego w granicach 100zł.tylko pamiętaj żeby te twettery miały kondensator lub zwrotnicę który odcina niższe pasma.w przeciwnym wypadku możesz je spalić.

np.coś takiego:
http://www.allegro.pl/item664955383_glosniki_hertz_dt16_tweetery_zwrotnice_kielce.html

pozdrawiam!!!

Jeśli chodzi o zwrotnice to zamiast wydawać 50zł, sam zrobię proste filtry LC górnopasmowe na tweetery i dolnopasmowe na głośniki basowe, 2 cewki + 2 kondensatory = 5zł :]
Tutaj znalazłem zresztą ciekawą stronkę z gotowymi wartościami
http://www.dobryton.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=67&Itemid=97
A te tweetery z linka nie będą za małe?? Rozmiar: 15 mm Z tego co wstępnie mierzyłem tam jest koło 30mm wolnego miejsca?? Właśnie z tym mam problem żeby nie kupić za małych lub za dużych :P

Ostatnia edycja:
No i jak graja Ci nowe głośniki?
Czy kupiłeś takie: http://allegro.pl/item648154610_db_62_1_helix_nowe_polska_gwarancja_f_vat_kielce.html
i czy otwory montażowe pasowały?
Pozdrawiam.
- Rafał

Kupiłem u http://allegro.pl/item661587463_helix_dark_blue_db_62_1_wys_kurier_dystanse_0zl.html komplecik razem z dystansami.

Co do grania, zdecydowanie lepiej od papierówek fabrycznych, bass juz da sie odczuc, jednak jak na moje wymagania za malo, zastanawiam sie nad zalozeniem na tył mocnych wooferów rainbow, tylko jak one spod samego radia zagrają... :confused:

Reasumując jestem zadowolony z zakupu, gra to o wiele lepiej i chyba niczego więcej nie mogę sie spodziewac po 16cm głośniczkach, wczesniej w poprzednim aucie jezdzilem na konkretnej tubie 30cm i az we włosach czulem bass :eek: pewno sie przyzwyczailem :rolleyes:

Ogólnie polecam Helixy fajnie grają i strasznie czyściutko :P

Ktoś tu pytał jakie głośniki na tylną półkę do 156, naczytałem się, wysłuchałem sobie JBL GTO-938 ciągle dziwiąc się jak to się tam niby ma montować, bo nikt nie wpomniał o różnych półkach:) a niestety trzeba pamietać że nie każda 156 ma półkę przystosowaną do głośników - jak moja :(

Marcino20 nie wkladaj innych woofrerow tlyko podlacz pod wzmacniacz. helixy lubia moc a radio tego nie da. pod radio lepsze bylyby hertze. kup wzmaka uzywke za jakies 200-250zl i od razu edzie roznica. I wytlum drzwi jak tego nie zrobiles :)

Mam do Was moze banalne pytanko ale...?
Jak poprowadzic kabelki od aku i radia przez tylne siedzenie?

Z tego co pamiętam kabelki lecą pod listwami przy podłodze, a potem obok nadkoli za tylnią kanapą - przynajmniej tak jest u mnie

Amortyzatory
Powrót