• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

156 - 159 - Giulia - wrażenia po prezentacji

Może się narażę większości, ale moim zdaniem od najładniejszego:
Giulia, blisko 156, troche dalej 159.
GIulia jest tak ładna jak 156 i kontynuuje jej styl, a do tego ma piękne proporcje auta tylnonapędowego. 159 to nachalne efekciarstwo.
Porównajcie sobie linię boczną zwałaszca rejony nad tylnym kołem i to jak opada linia bagażnika w 156 vs 159.

I pod tym się podpisuje. 156 nie wyróżniało się na siłę, a kusiło stylowością w każdym calu.

Gulia nie jest tak krzykliwa jak 159 ale może takie jest założenie, chcą podebrać trochę klientów Audi, BMW, Mercedesowi itp. przekonać ich do Siebie by potem zaatakować od strony designu.

Jeśli Gulia okaże się mało awaryjna, nowe rozwiązania technologiczne sprawdzą się i Alfa zyska nowych zwolenników to wystarczy mocny "facelifting" dzięki któremu Alfa pokaże swoje designerskie pazury :)

jak to zawsze bywa, jeden woli córkę, drugi teściową. 159 po tylu latach naprawdę nie ma się czego wstydzić. nie raz przyglądałem się Giuli. Wydawało mi się, że wielkiej różnicy między nimi nie ma. Jednak raz zaparkowałem przy Giuli. Przejście z jednego auta do drugiego zajęło 10 sekund. Wtedy "zauważyłam" różnicę w autach. Nie ma się co czarować. Giulia jest nowocześniejszym autem. Chociaż bardzo w niej brakuje wielu "kółek": zegarów, nawiewów... Osobiście wnętrze 159, GTV bardzo mi odpowiada. Jest niepowtarzalne. Czy nadwozie "9" jest nachalne? Nie wydaje mi się (Tył SW gdyby się przypatrzeć przypominać może Citroena DS...:) ).Całe auto jest takie jak być powinno. Zresztą nadwozie, wnętrze Giuli też jest takie jak być powinno. Podejrzewam, że wśród nas nie ma osób, które znają się na stylistyce aut lepiej niż projektanci alf, więc nie pozostaje nam nic innego jak im zaufać bo wiedza co robią. Wszystkim nie dogodzą. Może w tym szaleństwie jest metoda. Może powoli chcą do siebie przekonać właścicieli "zwykłych" aut.

Kaman, troche obiektywności W jednym tescie sie lepiej sprawdziła, to nie znaczy, że lepiej się prowadzi Miałem auto, które w tescie łosia pobiło wszystko, co jeździło na drogach. Szkoda, że w innych sytuacjach było tragiczne.
Nie wiem czy to był jeden test, czy dwa, a może więcej. Nie ma to znaczenia, poza tym to nie moje opinie, bo ja tego testu nie przeprowadzałem.
Poza tym - stylistyka 159 jest oczywista, bijąca po oczach, stąd ten "efekt wow". Giulia jest bardziej subtelna, ale stylistycznie oferuje dużo więcej, niż banalne 159, zaprojektowane, żeby rzucało się w oczy.
Różne Twoje wypowiedzi czytałem, ale tutaj wzniosłeś się na wyżyny :D
159 jest oczywista i banalna stylistycznie, dowcip dnia :D :D :D
Tak... oczywista oczywistość :D :D :D
(przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ze śmiechu... :D :D :D)
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie wiem czy to był jeden test, czy dwa, a może więcej. Nie ma to znaczenia, poza tym to nie moje opinie, bo ja tego testu nie przeprowadzałem.
hola hola, nie napisałeś "według opinii bliżej nieokreślonych ludzi 159 objechało na torze BMW", tylko przedstawiłeś jasne twierdzenie - 159 objechało bmw na torze. Rozumiem, że zdałeś sobie sprawę ze troche poleciałeś i się teraz wycofujesz rakiem?

Różne Twoje wypowiedzi czytałem, ale tutaj wzniosłeś się na wyżyny :D
159 jest oczywista i banalna stylistycznie, dowcip dnia :D :D :D
Tak... oczywista oczywistość :D :D :D
(przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ze śmiechu... :D :D :D)
Pozdrawiam.
- Rafał

no tak, jako posiadasz 159 jesteś na pewno bardzo obiektywny :D To nie tylko moja opinia. Zauważyłem, że to właśnie właściciele 159 najczesciej krytykują Giulię, przy okazji porównując do swojej wspaniałej jedynejprawdziwejalfy. Przypadek? :P

Za to osoby, które nie posiadały 159 najczęściej w tych porównaniach wsiadają na nią. Przypadek? :P

hola hola, nie napisałeś "według opinii bliżej nieokreślonych ludzi 159 objechało na torze BMW", tylko przedstawiłeś jasne twierdzenie - 159 objechało bmw na torze. Rozumiem, że zdałeś sobie sprawę ze troche poleciałeś i się teraz wycofujesz rakiem?
Z niczego nie zamierzam się wycofywać. Taki test był i był opisywany w prasie motoryzacyjnej i odbił się szerokim echem. Nad interpretujesz moje wypowiedzi ;)
no tak, jako posiadasz 159 jesteś na pewno bardzo obiektywny :D To nie tylko moja opinia. Zauważyłem, że to właśnie właściciele 159 najczesciej krytykują Giulię, przy okazji porównując do swojej wspaniałej jedynejprawdziwejalfy. Przypadek? :P
Ale gdzie ja Giulie skrytykowałem? W skrócie ujmując napisałem, że AR przedstawiając następcę 159 nie wywołała "WOW" w oczach opinii publicznej, tak jak to miało miejsce w przypadku modeli 156 i 159. Czy to Twoim zdaniem krytyka? Po drugie napisałem też, że Giulia jest na mojej liście jako kolejny samochód, czy to też odbierasz jako krytykę?
Co do krytycznych opinii wobec Giulii posiadaczy modelu 159, to uważam, że Gulia miała być adresowana między innymi do tej klienteli, ponieważ jest to następca modelu 159, zatem to, że ich właściciele zabierają głos, jest naturalne, a na to, że jest on wg Ciebie krytyczny nie mam wpływu.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
Ale gdzie ja Giulie skrytykowałem? W skrócie ujmując napisałem, że AR przedstawiając następcę 159 nie wywołała "WOW" w oczach opinii publicznej

Nie zrobiła WOW? W każdym jednym tescie, artykule, profesjonalnej opinii są wyłącznie zachwyty. Moi znajomi, średnio interesujący się motoryzacją a wiedzący, że jestem alfistą wielokrotnie zagadywali, że ta giulia jest mega, i że nigdy nie sądzili, że ktoś może utrzeć nosa bmw. Jest WOW jak cholera. Jeśli chodzi o samą stylistkę, to praktycznie wszyscy twierdzą, że jest WOW i auto jest ładniejsze od konkurencji. Najczęściej inaczej twierdzą posiadacze 159, serio. Gdybym miał czas, to bym prowadził statystykę :P

Według mnie Giulia na żywo wygląda świetnie. Sprawia wrażenie nie dużej,niskiej umiesnionej jak 156.
159 była bardzo odważna i efektowna ale sama sylwetka jest dość ciężka i bok auta jest prosty jak w aucie niemieckim,wrecz brzydki.

Nie zrobiła WOW? W każdym jednym tescie, artykule, profesjonalnej opinii są wyłącznie zachwyty. Moi znajomi, średnio interesujący się motoryzacją a wiedzący, że jestem alfistą wielokrotnie zagadywali, że ta giulia jest mega, i że nigdy nie sądzili, że ktoś może utrzeć nosa bmw. Jest WOW jak cholera. Jeśli chodzi o samą stylistkę, to praktycznie wszyscy twierdzą, że jest WOW i auto jest ładniejsze od konkurencji. Najczęściej inaczej twierdzą posiadacze 159, serio. Gdybym miał czas, to bym prowadził statystykę
To WOW o którym piszesz, w dużej mierze spowodowane jest tym, że prezentację modelu zaczęto od wersji QV, bo ona owszem, kładzie na kolana nawet zagorzałych miłośników niemieckiej myśli technicznej.
Zdania są mocno podzielone, jeden z moich znajomych, fan motoryzacji w pełnym tego słowa znaczeniu ze szczególnym umiłowaniem Hondy, stwierdził, że Giulia nie robi na nim wrażenia takiego jak robi 159 (zaznaczam, nie posiadał i nie posiada AR 159).
Co do statystyk to przecież możemy na forum zrobić sondę, trzeba by tylko odpowiednio zadać pytania, tak, żeby wyczerpywały temat i były jednoznaczne.
Można też spojrzeć na ten założony przeze mnie temat, tutaj też zauważysz, że nie wszystkim Giulia w 100% przypadła do gustu.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ten test na torze, gdzie to 159 coś objechała, to był jeden jedyny test łosia, na każdym forum Alfy linkowany do znudzenia, coś jak bitwa pod Grunwaldem - raz się coś udało i tyle. Choć to za duże porównanie bo to tylko test łosia. Nigdzie niczego 159 nie objechała i stąd tyle żalu i zawodu na tym modelu.
A co do efektu WOW to był w przypadku 156, ale 159 to była po prostu kontynuacja i czerpanie trochę z historii (RZ i pewnie trochę innych, co jest akurat fajne). Ale nie było tu przełomu na skalę 156. No Brera owszem, ale to już nie kategoria codziennego wozu.
Giulia jest nową jakością, ale mi osobiście się strasznie podoba mocne nawiązanie do 156. Choć nie podoba mi się brak silnika z przyzwoitą ilością cylindrów dla mas. I zachowawcze (jak na Alfę) wnętrze. Ale to pod sprzedaż najwyraźniej. Efekt WOW połączony ze smakiem i elegancją stosunkowo (to względne ale tak myślę jest) stonowaną jest, nie ma co, na parkingu gdzie parkuje u nas Quadrifoglio każdy wie co to ,czyje i że ma 500 koni i że to Alfa, że objeżdża BMW itd. :) (ale naprawdę , a nie w jednym teście łosia :) ) . Obok jakieśtam A8 czy inne tego typu nijakości uwagi nie zwracają.

159 była bardzo odważna i efektowna ale sama sylwetka jest dość ciężka i bok auta jest prosty jak w aucie niemieckim,wrecz brzydki.

Jak ktoś wali taką herezję, to zawsze odsyłam do poniższego zdjęcia z testu 159 na Autogalerii -podpis pod zdjęciem brzmiał (niestety, podpisów pod testami sprzed kilku lat już nie ma):

"Profil 159 to WZÓR na to jak powinny wyglądać sedany":

http://autogaleria.pl/testy/alfa-ro...fa_romeo_159_20_jtdm_distinctive_2009_03-jpg/

....i ten tego pozamiatane.

jarek 1986 czy ty widziałeś 159? brzydka? :edziahaha: Są gusty i guściki... To co widziałeś to może był passat (notabene też jakość brzydki nie jest)? Proszę mi napisać tak szczerze. Która alfa była brzydka? 159, 156, może 155, może 146/145, 33,75 stara Giulia, Gtv lub inna? Ogarnijcie się trochę. Każda alfa w swoim czasie należała do aut ładnych wywołujących efekt "wow". Poza tym pisanie, ze 159 chwalą te osoby, które je mają jest delikatnie pisząc głupotą. Cały świat motoryzacyjny zachwycał się nad linią 159 ale na "alfoholicy" wiedzą lepiej. Tak mam 159 i nie uważam, żeby była mniej urodziwa od 156. Jak jeździ? Bardzo dobrze. I mało mnie intereuje, czy objechała BMW 3 czy nie objechała. Dla 90% użytkowników nie ma to znaczenia bo jeździ "normalnie" nie na torze.

159 to nachalne efekciarstwo. .

:)))) i tak na naszym forum utwierdza się silne grono szyderców i kontestatorów modelu 159. Po "fatalnej sprzedaży", słabych silnikach, przyszedł czas na dezawuowanie stylistycznego piękna tego samochodu. Niecierpliwie czekam, co dalej:)
Też to zawsze dostrzegałem: od czasu jak to auto pojawiło się na szosach, w 2005 roku, ludzie z niechęcią zawsze odwracali wzrok od tego paskudztwa, prasa punktowała to efekciarstwo stylistyczne, fatalny i brzydki bok, tandetną nachalność.
159: wzór stylistycznego badziewia. Nawet dziś jeszcze wywołuje odruchy wstrętu. Fuj, ten burak Giugaro.
Nie to co Giulia: ta jest ponadczasowo piękna, stylistyczne niepodrabialna, natychmiast łatwo rozpoznawalna z każdej strony. I ma tę doskonałość sylwetki auta tylnonapędowego.
Dopiero z tym modelem Alfa Romeo przywraca motoryzacji kanon piękna. Jaka to miła odmiana po tej przebrzydłej, stylistycznie tandetnej i nachalnie efekciarskiej 159....

- - - Updated - - -

Cały świat motoryzacyjny zachwycał się nad linią 159 ale na "alfoholicy" wiedzą lepiej. .

Oni zawsze wiedzą lepiej:) Przynajmniej, niektórzy z nich. Którzy, to wiesz:) Dobra Zmiana w zakresie gustów stylistycznych dotarła na forum Alfaholików:))))

Ostatnia edycja:
Ten test na torze, gdzie to 159 coś objechała, to był jeden jedyny test łosia, na każdym forum Alfy linkowany do znudzenia, coś jak bitwa pod Grunwaldem - raz się coś udało i tyle. Choć to za duże porównanie bo to tylko test łosia. Nigdzie niczego 159 nie objechała i stąd tyle żalu i zawodu na tym modelu.
A co do efektu WOW to był w przypadku 156, ale 159 to była po prostu kontynuacja i czerpanie trochę z historii (RZ i pewnie trochę innych, co jest akurat fajne). Ale nie było tu przełomu na skalę 156. No Brera owszem, ale to już nie kategoria codziennego wozu.
Giulia jest nową jakością, ale mi osobiście się strasznie podoba mocne nawiązanie do 156. Choć nie podoba mi się brak silnika z przyzwoitą ilością cylindrów dla mas. I zachowawcze (jak na Alfę) wnętrze. Ale to pod sprzedaż najwyraźniej. Efekt WOW połączony ze smakiem i elegancją stosunkowo (to względne ale tak myślę jest) stonowaną jest, nie ma co, na parkingu gdzie parkuje u nas Quadrifoglio każdy wie co to ,czyje i że ma 500 koni i że to Alfa, że objeżdża BMW itd. :) (ale naprawdę , a nie w jednym teście łosia :) ) . Obok jakieśtam A8 czy inne tego typu nijakości uwagi nie zwracają.

Andrzeju po Twoim wpisie musze stwierdzić że chyba mieszkamy dość niedaleko siebie, gdyż tez tą Giulie widuje często i fakt jest charakterystyczna:)

A co do samego pytania Rafała o opinie to wg. mnie przód Giuli jest zbyt delikatny. Owszem auto jest piękne i kiedyś chciałbym stać się jego posiadaczem ale 159 zrobiła na mnie większe wrażenie w dniu premiery i w dniu gdy pierwszy raz mogłem ja zobaczyć i dotknąć:)

:)))) i tak na naszym forum utwierdza się silne grono szyderców i kontestatorów modelu 159. Po "fatalnej sprzedaży", słabych silnikach, przyszedł czas na dezawuowanie stylistycznego piękna tego samochodu. Niecierpliwie czekam, co dalej:)
Też to zawsze dostrzegałem: od czasu jak to auto pojawiło się na szosach, w 2005 roku, ludzie z niechęcią zawsze odwracali wzrok od tego paskudztwa, prasa punktowała to efekciarstwo stylistyczne, fatalny i brzydki bok, tandetną nachalność.
159: wzór stylistycznego badziewia. Nawet dziś jeszcze wywołuje odruchy wstrętu. Fuj, ten burak Giugaro.

No spokojnie, to nie jest tak, że 159 nagle przestała jeździć.
Wyjaśnię, że chodziło mi o to, że przy 156 i Giulii, 159 jest nachalnym efekciarstwem. W skali absloutnej to bardzo ładny samochód. Mi osobiście bardziej podobają się miękkie linie i dobre proporcje niż kanciastości i tyle. Gdzieś też mam czy ktoś się za mną obraca czy nie, ani co kto o tym myśli, jakbym uwzględniał w moich gustach większości to bym słuchał disco polo.
Cieszę się, że włosi przy projekcie Giulii inspirowali się 156 (słowa Maccoliniego).
Bok 159 brzydki nie jest, ale ...IMG_1842.jpg

przy 156 i Giulii, 159 jest nachalnym efekciarstwem.

Ale jakoś to "nachalne efekciarstwo" 159 dobrze przeszło próbę czasu i nie było li tylko krzykiem mody, który zdążył przebrzmieć, zanim jeszcze zdążył się rozlec.

Dizajnem Giulia nawiązuje być może do 156, ale nawiązuje też - co wielokrotnie było i jest powatrzane - do BMW etc...
Natomiast 156, w chwili narodzin, nie dało się porównać z żadnym innym modelem, ani Alfy, ani tym bardziej ze stajni konkurencji.
Była oryginalną dizajnerską perełką.

156, a potem 159 znaczyły własną drogę, natomiast Giulia idzie z ogólnym trendem/prądem.
Oczywiście chodzi cały czas tylko o wygląd.

Ten temat stał się idealnym przykładem dlaczego O gustach się nie dyskutuje. Każdemu podoba się co innego, więc po co te spory...

Zależy o jakich gustach jest mowa:confused:.

Możesz gustować w kolorze czerwonym, a ja w zielonym.
Możesz w brunetkach, a ja w blondynkach.

Ale nie można gustować w brzydkiej czerwieni, zieleni, brunetce czy blondynce.
Znaczy się można, ale się nie powinno.

Mówienie, że o gustach się nie dyskutuje... :-) No cóż, śmieszne jest to, że posiadacze 159 narzekają na Giulię, że nie jest już ładna, a posiadacze 166 narzekają na 159, i tak dalej. Po prostu ludzie wkurzają się, że są nowsze modele niż oni mają i szukają atencji takimi tekstami. Śmieszne to jest serio. Czyli podsumowując 159 jest zajebista, a Giulia jest zajebista jeszcze bardziej, bo wszystkim tutaj gul skacze jak wyszedł nowszy model :-)

Amortyzatory
Powrót