[155] Ciśnienie oleju

• Autor wątku Autor wątku Andrzej155
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ten od ciśnienia oleju to taka duża banka jest i to on pokazuje na zegarze ciśnienie

pytanko ten czujnik-banieczka pasuje od onnych silników 8V, 1.7 1.8 ?? Może ma ktoś taki czujnik na zbyciu i chce poratowac kolege :P ??

bobryt napisał:
a ta między zegarami to od czego kontrolka? przecież symbol jest ten sam. olej mam wporządku tylko właśnie czyjniki do dupy raczej. temp. oleju tez mi nie pokazuje :mrgreen:
Z kontrolkami jest tak:
Na desce rozdzielczej masz kontrolki trzech rodzajów:
Zielone - informacyjne (światła postojowe, kierunkowskazy, halogeny przednie itp.;
Żółte - ostrzegawcze (przeciwmgielne przednie, rezerwa paliwa, awaryjne itp);
Czerwone - awaria lub uwaga (ręczny, koniec klocków lub awaria hamulców, niskie ciśnienie oleju, awaria końcówki wtrysku itp);

Na checkpanelu kontrolki informują o braku czegoś (żarówka, płyn).
Jeśli świeci Ci kontrolka oleju na desce rozdzielczej - to ŹLE - zbyt niskie ciśnienie oleju;
Jeżeli na checkpanelu - tylko trochę źle - niski poziom oleju - trzeba dolać i sprawdzić czy nie ma wycieków - z tych kontrolek nie można sobie żartować!!!
Awaria ich w postaci ciągłego świecenia jest bardzo rzadkim przypadkiem!!!

czujnk

Podłączając sie do tematu oleju chciałem spytać o wskazania czujnka ciśnienia oleju , wskazanie na liczniku to 0 .Po właczeniu stacyjki wskazówka delikatnie przechodzi na poziom 0 i po właczeniu silnika zostje tam , czy to oznacza wymiane czy gdziesik cosik mogło sie zawiesić .

z cisnieniem oleju chyba kazdy ma problemy w 155 a raczej z wyswietlaniem cisnienia oleju
ale jak juz ktos kiedys powiedzial nie ma sie czym prtzejmowac jesli nie swieci sie kontrolka na glownym panelu ja jezdze takj juz pol roku i nic i przekladalem juz 5 czujnikow i za kazdym razem bylo to samo chwile pochodzil i znow wyswietlal 0 wiec sie tym nie przejmuje

SYSUNIAdq napisał:
cisnieniem oleju chyba kazdy ma problemy w 155
Ja nie mam tego problemu . dla mnie to najważniejsza kontrolka silnika

no wiesz ja jezdzilem swoja 2 lata i tez nie bylo problemu z ta kontrolka ale jak zmienilem silnik to wtedy sie wszystko zaczelo :D i zaden czujnik nie pomaga raz jest o raz nie
a silniczek ma 80 tys przebiegu oleju nie bierze pojemnosc 2.0 ts
spalanie w granicach 8 do 10l /100

75andrew155 napisał:
SYSUNIAdq napisał:
cisnieniem oleju chyba kazdy ma problemy w 155
Ja nie mam tego problemu . dla mnie to najważniejsza kontrolka silnika

Tak samo nie mam z nią problemu. Silnik ma przejechane 200.000 km , na ciepłym przy jałowych stoi na 4 barach , czasem milimetr wyżej , na wysokich dochodzi prawie do 6. I tak mam po wymianie oleju , ja zalałem 10w40 . Przypuszczam , że poprzedni właściciel lał 15w40 , ponieważ przed wymianą ciśnienie trzymało się delikatnie wyżej. Jak trzyma ciśnienie w waszych wozach ??

P.S. Jak dla mnie to też najważniejszy wskaźnik. Gdyby go nie było zamontowałbym dodatkowy , który leży u mnie na półce. Raz już się przejechałem na czymś takim , odtąd w każdym aucie w którym jeżdżę mam taki wskaźnik. Z bardzo prostej przyczyny. Ta czerwona kontroleczka podpięta jest po pierwsze do czujnika , który zwiera masę przy dość niskim ciśnieniu , po drugie czasem potrafi się ten czujnik zepsuć i wtedy się nie zapala. Po trzecie kabelek może się urwać , spaść na jakąś metalową część i też nie będzie się świecić . Po czwarte najnormalniej w świecie może się przepalić żaróweczka. Pomijając na końcu wszystkie te możliwości to obserwacja ciśnienia mówi nam dużo o silniku i gdy zaczyna spadać to wiemy od razu , że jest coś nie tak. Z lampką nie mamy takiego luksusu.

pozdrawiam

a powiedzcie mi...
gdybym chcial zamontowac wskaznik cisnienia oleju w mojej 145 1,4ts rocznik 2000...
moge to zrobic sam :?: jest to skomplikowany zabieg :?: czy lepiej dac do fachowca auto :?: i ile cos takiego moze kosztowac :?:

gonzo napisał:
a powiedzcie mi...
gdybym chcial zamontowac wskaznik cisnienia oleju w mojej 145 1,4ts rocznik 2000...
moge to zrobic sam :?: jest to skomplikowany zabieg :?: czy lepiej dac do fachowca auto :?: i ile cos takiego moze kosztowac :?:

Jeżeli w jakimś innym modelu jeździł ten sam silnik i miał fabrycznie wskaźnik to wystarczy kupić aktuator ( czujnik oleju w postaci bańki jak to się widzę przyjęło) i liczniki z tego samochodu. Jeśli nie to trzeba wydać około 100 pln i zakupić tiuningowy zegar ciśnienia . W zestawie jest już ten aktuator i wkręca się go w miejsce standardowego czujnika ciśnienia (tego od czerwonej kontrolki) albo zastępując go albo tworząc w tym miejscu trójnik. Ja zawsze wkręcałem zamiast , ale rozsądniej byłoby zrobić trójnik. W sumie jak się na to popatrzyć to nie jest to wygórowana cena za posiadanie imho jednego z ważniejszych monitorów pracy silnika ;)

Pany mam kłopocik....Albo kłopot...duzy ...Od tygodnia jestem posiadaczem kolejnej Alfetki 155 TS 1.8 8V ...Dzis jechałem do pracy powoli oczszczedzam autko bo go jeszcze nie znam. Zatrzymałem sie na swiatłach i oczom ukazał mi sie paskudy widok.Czerwona lampka na desce rozdzielcej od oleju mruga pali sie tak jak by styku nie było jak na wolczych obrotach oczywiscie jak tylko leciutk depne pedał gazu nawet na 950 lub 1.100 obr gasnie i jest wszystko dobrze.Mam na wskaznikach wskażnik cisnienia oleju jak zimny pokazuje 4 a jak nagrzany to 1/4 i troszke wiecej. Co to bedzie czujnik cisnienia oleju czy panewki raczej dają znac.Dodam ze olej jescze nie zmieniony od zakupu .Auto stało nie jezdzone jakies 3 miesiące ma w tej chwili 200 tys nalatane>stan oleju w silniku jest tzn troszke wiecej niz połowa. Jakies porady ...Czujnik czy panewki ?

nie panikuj jak baba, 8v może jeździć bez oleju i nic mu się nie stanie :D

wymień czujnik (koszt 10 zł) zakreślony na czerwono za filtrem oleju, jak się nie poprawi to pomiar ciśnienia oleju manometrem u mechanika i zmiana oleju na motul 4100 15w50

Jak CI się jeździ w porównaniu z 156 2.4?

Po pierwsze wymień olej
po drugie sprawdz ciśnienie oleju na manometrze

Dzięki za odp.Teraz jest zimno wiec do puki sie mocno nie nagrzeje jest wsio ok ale mryga tak jak by styku nie miał.Badz co bądz tematu nie oleje wylko sprawdze.Jak mi sie jezdzi 155 ..Jestem pod wrażeniem ze sie tak fajnie prowadzi tylko skrzynia mogła by byc dłuższa.Sam komfort jak na ten rok i owe czasy bardzo dobry zawias komfortowy silnik cichy nie ma zbytnio jakiegos huku w kabinie zalezy tez jak szybko jezdzisz zresztą co ja tu piernicze sami jezdzicie to wiedzie ze jest kozak fura. Poza tym jednak moja 156 to model po liftowy i 10 lat miedzy tymi autami w jakosci widac i w komforcie Ale nie żałuje zakupu autko zadbane itp Wiem juz ze do konca zycia bede jezdził Bellą.A jak Juz ja ogarne zrobie fotki i sie pochwale ...jest czarna jak Noc:D

Amortyzatory
Powrót