[155] Ciśnienie oleju

• Autor wątku Autor wątku Andrzej155
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej155

Guest
Witam
Dziś wsiadłem do mojej alfy i przejechałem jakieś 10 km i zauważyłem że ciśnienie oleju przy temperaturze oleju 60st.C jest bardzo niskie czyli 1bar czego to może być wina ??
Co będzie jak rozgrzeje ją do 80st.C ??
I jeszcze dodam że wskazówka ciśnienia oleju nie stoi stabilnie tylko drga.

na dobry poczatek wymienilbym czujnik mialem podobny problem wymienilem czujnik i jest ok na zimnym delikatnie sie wychyla poza 4 atmosfery a na rozgrznym miedzy 1.8-2.0 atm

mam pytanie ale dotyczace modelu 145
nie mam wskaznika cisnienia oleju...

jest mozliwosc zeby zamontowac w mojej alfuni cos takiego :?:

jasne ,ze sie da :P

wykopałem temat bo dziś po półrocznej przerwie wyjechałem na drogę jeździłem grzecznie cały wieczór, olej rozgrzał sie do około 100 stopni i moim oczom ukazał się straszny widok - wskazówka ciśnienia oleju na biegu jałowym praktycznie wskazuje 0 dodam lekko gazu i podskakuje na około 2 puszcze spada na 0,5 powiedzmy przy około 4 tyś obr jest 4 bary większego ciśnienia nie mogę uzyskać na manometrze znajdującym się w tablicy przyrządów.
Wszystko wskazuje na nieuniknioną śmierć ale cały czas mam nadzieję że to czujnik bądź słaby styk, zanim to sprawdzę czeka mnie nieprzespana nocka i pytam czy w swoich autkach spotkaliście się z taką usterką i jak ona ewentualnie wyglądała ...

U mnie przy takiej temperaturze oleju też jest straaaasznie niziutko wskazówka. Nie świeci się kontrolka od cisnienia więc sie nie przejmuję.

za wskazania jest odpowiedzialna ta banka w przedniej glowicy a ona lubi sie psuc i nawet po wymianie oleju czesto pokazuje bzdety.najlepiej zmierzyc normalnym manometrem cisnienie oleju.

albo zastanowić się jak dawno wymieniałem olej w swoim samochodzie.

pikero napisał:
wykopałem temat bo dziś po półrocznej przerwie wyjechałem na drogę jeździłem grzecznie cały wieczór, olej rozgrzał sie do około 100 stopni i moim oczom ukazał się straszny widok - wskazówka ciśnienia oleju na biegu jałowym praktycznie wskazuje 0 dodam lekko gazu i podskakuje na około 2 puszcze spada na 0,5 powiedzmy przy około 4 tyś obr jest 4 bary większego ciśnienia nie mogę uzyskać na manometrze znajdującym się w tablicy przyrządów.
Wszystko wskazuje na nieuniknioną śmierć ale cały czas mam nadzieję że to czujnik bądź słaby styk, zanim to sprawdzę czeka mnie nieprzespana nocka i pytam czy w swoich autkach spotkaliście się z taką usterką i jak ona ewentualnie wyglądała ...
To może być żle wskazujący czujnik ciśnienia oleju i mam pytanie na jakim oleju smigasz?

Wskaźnik cisnienia jedno, ale pewnie masz też kontrolkę w postaci czerwonego światła.
Ja bym nie panikował do czasu, gdy ta się nie zaświeci.
Trochę trudno mi uwierzyć w nagły spadek ciśnienia.
Pompa? Nie zapaliłaby się kontrolka?
Tez stawiam na zwalony czujnik.
Pije Ci olej?

oleju nie pije, jeżdżę na valvoline półsyntetyku, o czerwonej kontrolce też myślałem i po długich przemyśleniach stawiam na czujnik, olej wymieniam regularnie tak jak wszystko co potrzeba, dzięki za wskazówki generalnie mam tak że gdy tylko coś mi nie gra w aucie to od razu najczarniejsze scenariusze w końcu to moja bella :wink:

Właśnie wyczailem ten post:)
Sprawa z czujnikiem jest prosta, a w mojej sytuacji byla oczywista. Jesli czujnik pokazuje jakąś wartość i drga to na pewno jest zły i do wymiany.
U mnie pierwsze pokazywał dobre wartosci potem zaczeła wskazówka spadać i bach do zera.... To asekuracyjnym telefonie do Piotriixa spokojny o Belle wymienilem i juz jest spokoj. Do kiedy? Nie określone:)
Pozdrawiam wszystkich Alfisti:)

Czujnik kosztuje różnie, ja dorwałem za 40zł ale to mi koolega załatwił:) powodzenia w szukaniu

Moja trochę stała niejeżdżona przed tym jak ją kupiłem i wskaźnik utrzymywał się na 4 barach prawie cały czas :!: Zaczynałem już myśleć o wymianie, ale po przejechaniu kilkuset kilometrów zaczął poprawnie wskazywać :D

a powiedzcie mi czemu jedna kontrolka oleju gaśnie po zapaleniu, a druga się pali cały czas? (ta w konsoli środkowej)

to auto posiada czujnik stanu oleju :D bardzo mądry wynalazek i on właśnie znajduje się w konsoli środkowej

heheh bobryt za bardzo cisnąłeś na zlocie i olej wychlała :)

a ta między zegarami to od czego kontrolka? przecież symbol jest ten sam. olej mam wporządku tylko właśnie czyjniki do dupy raczej. temp. oleju tez mi nie pokazuje :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót