[155] 155 2.5 td vm

• Autor wątku Autor wątku zappa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Andrew jak byś mógł to zeskanuj ją.
Może także innym forumowiczom się przyda

Zna ktoś może numer filtra paliwa Boscha do tego silnika.
Jakie ciśnienie oleju powinna mieć jednostka 2.5 TD

Witam,
Filtr paliwa:
Bosch 1 457 434 174

ja kupuję:
Bosch 1 457 434 106
zamiast czujnika wytrącenia wody ma zwykły korek, a czujnik przekręcam ze starego filtra jest o połowę tańszy.

może też być MANN Filter WK 842/2, ale gwint czujnika nie pasuje

---------- Post dodany o godzinie 17:14 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:04 ----------

Posiada może ktoś z was instrukcje obsługi do 155 ,a także książke serwisową ?

Kiedyś na jakimś zagranicznym forum dorwałem coś w stylu instrukcji eksplatacji do 2.5TD (podeślę ci na maila). Instrukcję do alfy mam również, ale podobnie jak kolega Andrew po niemiecku i w wersji papierowej:(

Jestem aktualnie nad zamiarem kupna klocków hamulcowych na tył ,lecz nie
wiem które klocki będą pasowały do mojego auta.
Miałem zamiar kupic klocki TRW ,lecz sprzedawca poinformował mnie ze firma ATE
robi dwa rodzaje klocków.
Jeden rodzaj posiada parę ząbków po bokach a drugi wygląda jak normalne klocki.
Które mam wybrać?
Przypominam że jednostki 2.5 TD

---------- Post dodany o godzinie 14:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:58 ----------

Zdjęcie klocków ATE z ząbkami:

http://sklep.intercars.com.pl/9935325643578/3355fhh65/show_pic.php?towkod=223132341922&pic=0&moto=0

---------- Post dodany o godzinie 14:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:00 ----------

Bez ząbków

http://sklep.intercars.com.pl/9935325643578/3355fhh65/show_pic.php?towkod=223132342220&pic=0&moto=0

Pomóżcie które mam wybrać

Mi się wydaje że te bez ząbków ja ostanio wymieniałem u siebie i w intercarsie dali mi prawidłowe

Witam

Mam problem jadąc samochodem zauważyłem że silnik łapie zbyt małą temperaturę tylko 60C no może z 65c.Jak stanę gdzieś na postoju to dochodzi do około 90c ,lecz gdy już ruszę spada do ponad 60c.Przyznam się że nie wiem o co chodzi.Myślę że to nie termostat bo nowy kosztuje 190zł.Jaką temperaturę powinien mieć ten silnik?
Czy jeżeli układ jest zapowietrzony są podobne dolegliwości?Jest możliwość przerobienia tego układu żeby można było wymieniać sam termostat a nie całą
obudowę z termostatem?

Myślę że to nie termostat bo nowy kosztuje 190zł.Jaką temperaturę powinien mieć ten silnik?
To może być termostat, cena nie gra roli :D Zapowietrzony układ to by Ci raczej przegrzewał silnik. 60C to cholernie mało, minimum 80-90

Witam wszystkich po długiej nieobecności na forum

Ostatnio coś moja Bella jest kapryśna, a mianowicie nie chcę odpalać.
Przed naprawą posiadałem bardzo słaby akumulator który wytwarzał 45A(prądu rozruchowego) i na dodatek nie zbyt trzymał na mrozach.Więc często musiałe)m prosić znajomego by mi w tym pomógł..Autko odpalało.Mechanik mi poradził bym zmienił świece , gdyż uznał że któraś jest na pewno spalona.OK kupiłem te świece (firmy NGK) sugerując się jego słowami ,gdy zamontowałem świece postanowiłem także kupić akumulator (Centra Futura 77AH 76A) po zamontowaniu wszystkiego zacząłem kręcić moją belle.Samochód odpalał pupupupup... i po 3 sekundach gasł.Stwierdziłem że może paliwo zamarzło i dałem sobie spokój,gdy po ostatniej odwilży ponowiłem próbę autko odpaliło.Nalałem Ultimate + jakiś dodatek by się to więcej nie powtórzyło ,lecz gdy przyszły mrozy spotkałem się z tym samym przypadkiem ,gdy dałem troszkę gazu przy rozruchu to załapał i już nie zgasł(wiem że tak się nie powinno robić lecz już nie miałem sił).Zauważyłem także że przez korpus z jednego wtrysku ucieka mi paliwo (nie ze sterującego).
Ma ktoś jakiś pomysł na tą dolegliwość.
Myślę także wymienić uszczelkę pod głowicą tylko się zastanawiam jaką wybrać i która by była najlepsza ponieważ są trzy grubości 1.42 , 1.51 , 1.61 . ( firmy goetze )

Jest możliwość przerobienia tego układu żeby można było wymieniać sam termostat a nie całą
obudowę z termostatem?[/QUOTE]

O to co znalazłem na jednym z forum:

URSUS C-360 jest zamiennikiem koszt termostat 21zł obudowa 17zł głowiczka 9zł uszczelka 1zł całkowity koszt 48 zł

niestety mątaż schodzi 2.5 godziny poniewaz trzeba wyciagnac dolna rure od chłodnicy i wspawac kawałek rurki
musowo tak zrobc bo dolny waż od termostatu zbytnio sie zaginał :smt018 stare wyjscie zaslepiłem kawałkiem weża a w niego rozbity przegub moze byc duza sruba
wspawywajac rurke zaraz za sladem łaczenia dałem ja minimalnie pod ukosem (nie w pionie)

orginał kosztuje 160 -200zł a ten 48 i wszedzie dostempny :smt003 :smt003 :smt003 odpukas ale nastempna wymiana to bedzie koszt 21 albo chinski14zł :smt003
różnica temperatura otwierana 82 stopnie a orginał ponoc 80 stopni nieznaczna

http://van.cnet.pl/forum/viewtopic.php?t=163

do tego silnika polecam Ci olej AGIP Superdiesel Multigrade 15W40 CF-4/SG. Jest tani i bardzo dobry do diesli..

Proszę o porady oraz informacje na temat użytkowania silnika 2.5 TD

Witam,
Chciałbym sie dowiedziec informacji na temat silnika w AR 155 2.5 td
podstawowe parametry,
podstawowe info na temat uzytkowania- czego nie robic itp. co wlewac elem. jakie stosowac
jakies objawy powazniejszych awarii, oraz jakich awarii mozna sie spodziewac
moze historie motoru (jak ktos zna)

Miałem ale krótko sprzedałem i zajechał dureń w 3 miechy z własnej głupoty. Nie potrafię ci wiele powiedzieć ale nie jest to taki zły silnik jak mówią nie katuj na zimno to podstawa. Moja miała ponad 300 tyś przywieziona z Niemiec i chodziła jak laleczka bo nic w silniku nie było dłubane. Na to własnie trzeba uważać. Na fachowców bo biorą się za niego durnie którzy nie maja pojęcia i dlatego opinia o nim jest taka a nie inna. Jeżeli trafisz zadbany motor to nie będziesz narzekał.

moj ma kolo 300tys. jedynie co to mam ciagle problem z szarpaniem przy ruszaniu, i niekiedy przy zmianie biegow( szybkiej) wszystko co moglo powodowac to wymienilem-poduszka sprzegło, oleje. a dalej szarpie.

Witam,
Chciałbym sie dowiedziec informacji na temat silnika w AR 155 2.5 td
podstawowe parametry,
podstawowe info na temat uzytkowania- czego nie robic itp. co wlewac elem. jakie stosowac
jakies objawy powazniejszych awarii, oraz jakich awarii mozna sie spodziewac
moze historie motoru (jak ktos zna)
Jeśli mowa o silniku VM to odpuść sobie. Ta konstrukcja zasłynęła wyjątkową konstrukcją, która daje porządnie w kość w przypadku awarii. Oczywiście, jak podkreslam, jeśli jest to VM

Amortyzatory
Powrót