[155] 155 2.5 td vm

• Autor wątku Autor wątku zappa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zappa

Guest
Witam wszystkich serd:rolleyes:ecznie

Od roku jestem posiadaczem Alfy Romeo 155 2.5 TD teraz juz oczywiscie zdaję sobie sprawę że to VM.Mam pare problemów z tym samochodem ,a mianowicie ; muszę wymienić sprzęgło i zastanawiam się nad regeneracją
Co o Tym Myślicie opłaca się taki zabieg ????
Gdy kupowałem to autko miało pare wad
- przy ruszaniu strasznie szarpało - koles mi mówił że to wina poduszek
- po pewnym czsie zauważyłem że sprzęgło się ślizga
- jak silnik przykręcilem dobrze na każdym biegu do 4000 obr.
kontrolka od świec żarowych się zapaliła
- czasami jak jestem w trasie też widzeę że sie zapala , ale nie zawsze
czasami bywa tak że jest wszystko OK
Rok temu przed zmianą oleju czytałem artykuł o właściwościach itd.
wiem że koleś z merca się tam wypowiadał
(tłumaczony został z niemieckiego na polski)
Zrobiłem przez to pewną rzecz sam się zastanawiam do tej pory czy to
była prawidłowa decyzja.
Zmieniłem na olej Full Syntetyk Mobila z normą WV
Przed zalaniem mobila wlałem preparat do czyszczenia silnika i tak
autko pochodziło 15-20 min zlałem stary olej i wlałem nowy.
Niby jeżdżę rok na tym oleju i jest wszystko OK
- czeka mnie jeszcze zmiana hamulców tylnych chodzi mi o
jakieś nie drogie np. z fiata
- jadąc w trasie przy większej prędkości puszczając nogę z gazu
że coś mi stuka w prawym kole
Zastanawiam się czy to szarpanie przy ruszaniu nie jest spowodowane
przez sprzęgło jak myślicie.
Przyznam się szczerze że nie mam ochoty wrzucać w autko dużych
pieniędzy bo silnik sam mówi za siebie

Proszę doradźcie Coś

---------- Post dodany o godzinie 13:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:34 ----------

Co myślicie o tym sprzęgle wydaje mi się że by podeszło do mojej Alfy
Czekam na opinie.Tylko coś mi nie pasuje zbyt mała cena

http://moto.allegro.pl/item796554873_sprzeglo_luk_fiat_coupe_tipo_lancia_dedra_sw.html

Tu używane jaki stan określacie

http://moto.allegro.pl/item760807993_fiat_coupe_2_0_16v_docisk_tarcza_sprzegla.html

---------- Post dodany o godzinie 13:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:43 ----------

Sugerowałem się tymi danymi

http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/18227-155_2_5td_94r_od_czego_pasuje_sprzeglo.html

---------- Post dodany o godzinie 14:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:48 ----------

Znalazłem jeszcze taką używkę
Tarcza :
http://moto.allegro.pl/item793856409_tarcza_sprzegla_lancia_kappa_2_0_16v_turbo.html

Docisk :
http://moto.allegro.pl/item793868123_docisk_sprzegla_lancia_kappa_2_0_16v_turbo.html

Jak myślicie jak najlepszy jest dla tej jednostki olej lub jaki jest zalecany w instrukcji

Kup oryginalne nowe sprzęgło. Ja mam założony przez poprzedniego właściciela jakiś zamiennik i jest spora różnica (sprawdzałem w 145 znajomego, mam porównanie), oczywiście na gorsze - ciężej chodzi i jakoś tak ogólnie mniej przyjemnie.

Ostatnio tez walczyłem w swojej V6 ze sprzęgłem i moja rada jest taka. Regeneruj, trzeba wyjąć skrzynie, zdjąć docisk, tarczę sprzęgła i koło zamachowe. Koło oddać to przetoczenia, nabić odpowiednie okładziny na tarcze i lekko przetoczyć docisk oczywiście jeśli te części nie będą za bardzo zniszczone a na koniec kupić nowe łożysko oporowe. W moim przypadku zapłaciłem za regenerację wraz z nowym łożyskiem 250 zł a nowy komplet sprzęgła kosztowałby dobrze ponad tysiaka. Pełny syntetyk moim zdaniem nie jest dobrym pomysłem do tego silnika

Ostatnia edycja:
Też mam wrażenie 75andrew155 że nie potrzebnie wlewałem pełny syntetyk , a do tej alfy wchodzi 6 litrów.Sam olej mnie kosztował 230 zl.Czytałem też że w tych silnikach powinno się wymieniać olej co 3 miesiące lub co 6 tys. (dziwne tak niby pisze w inst.)
Kurde jeszcze kiedyś wymieniałem szczotki w alternatorze i zamiast boscha wziąłem zamienniki.Cena boscha 80zł a zamienników 26zł teraz żałuję bo czuję że od nowa będę musiał wymieniać tak zaoszczędziłem.Gdy silnik pracuje widać jak przygasają wszystkie kontrolki które się świecą.Nawet w trasie jak jade to samo mozna zaobserwować ,a jak się włącza wentylator to widać jaki jest opur wskazówka prędkości aż na sekundę opada

Jaki olej wybrać AGIP SINT 2000 10W40 czy MOTUL 4100 POWER 15W50

oczywiście przypominam że do silnika 2.5TD

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jaki olej wybrać AGIP SINT 2000 10W40 czy MOTUL 4100 POWER 15W50

oczywiście przypominam że do silnika 2.5TD

witam
od 10 lat zmagam sie z tymi silnikami w aplikacji przemysłowej, faktem jest ze to sa 6rzedowe i bez egr,ale posiadam Manuale i dane i troche czasci do tego silnika.
zdecydowanie zalecam do niego 15w40 klasy SAE CHlub wyzszej. Żadnych syntetyków lub półsyntetyków. Mozna zmienic klasyfikacje jakosciowa oleju na wyzszam, ale nigdy nie zmieniamy lepkosci oleju jesli juz raz wlana została inna. I tak np. jesli miałem wlany olej 15w40 to nie wlewam 10w, 5w lub 0w. Moge natomiast zastosowac zamiast 15W40 SAE CG, 15W40 SAE CH,CI,CJ.

pozdrawiam

Hej, też posiadam 2.5TD VM. Obecnie mam zalany Castrol Magnatec Diesel 10W-40.

Co do kontrolki od świec żarowych zapalającej się w trakcie jazdy proponuję abyś przyjżał się filtrowi paliwa. W filtrze jest czujnik, który powoduje zapalenie się tej kontrolki, gdy na spodzie filtra wytrąci się woda z paliwa. Jak będziesz wymieniał filtr (koniecznie zrób to przed zimą)to warto zainwestować w filtr BOSCH on ma odpowiedni gwint, żeby przekręcić czujnik, miałem zamiennik MANN FILTER, ale czujnika nie dało się przekręcić, więc na dniach zmieniam spowrotem na BOSCH, kupiłem z korkiem spustowym na spodzie, ale gwint czujnika pasuje:) Jeśli chcesz to podam ci numer na PW.

pozdrawiam
bartek

Bartku ile ma już twój silnik przejechane.
Miałeś już jakieś poważne awarie z silnikiem?
Jak wymieniasz ten filtr paliwa bo tam jest taki dostęp że pożal się panie?
Jak ci chodzi silnik na tym castrolu?
Też myślałem nad castrolem tylko się boję że jest za bardzo przereklamowany.
Co ile wymieniasz olej?

Hej,
niebawem będzie 330 tyś., z tego na castrolu już 100 tyś., wcześniej był Mobil. Co do castrola to nie mam zastrzeżeń. Olej staram się wymieniać co 10 tyś. Potrzebujesz 7litrów, 6 wlewam przy wymianie + 1 litr na poźniejsze uzupełnianie stanu. Mój silnik "bierze" ok. 1 litra/1000km, co wydaje mi się bardzo dobre. Odkąd ją mam większych awarii nie było. Oczywiście kilka rzeczy trzeba było wymienić np. pompę wspomagania, notorycznie wymieniam klamkę w drzwiach kierowcy (niedawno 3 założyłem).Ostatnio rozrusznik robiłem - jak zwykle problem z dostępem:( napraw3a samego rozrusznika to pikuś, ale żeby go wyjąć to trzeba było się nagimnastykować... Filtr paliwa odkręcam na kanale, od dołu, przy zakręcaniu nowego warto poprosić kogoś o przytrzymanie od góry takiego pierścienia podgrzewającego, żeby go nie uszkodzić.

pozdro

... Mój silnik "bierze" ok. 1 litra/1000km, co wydaje mi się bardzo dobre...

pozdro

małe sprostowanie: oczywiście 1litr/10tyś. km

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Orientuje się ktoś jaki akumulator jest najlepszy do tego silnika?

Andrew interesuje mnie także jaki prąd rozruchowy byłby najlepszy do tego silnika.
Myślę na Centra Futura 75Ah 77Ah.
Co o tym aku myslisz ?
link do aukcji :http://moto.allegro.pl/item801910862_centra_futura_75ah_77ah_akumulator_krakow.html

---------- Post dodany o godzinie 15:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:53 ----------

Mam zamiar także wymienić olej.OK wcześniejszy olej który wlałem to duża pomyłka.
Znalazłem książkę serwisową do tego silnika i tam zalecają aby wlewać olej który
spełnia standard: MIL-2104C.
Olej jaki zalecają to AGIP SIGMA TURBO.
Po przestudiowaniu forum zauważyłem że wiele osób chwali sobie oleje firmy Agip i Motul.
Znalazłem ten olej na allegro ,lecz mam pewne obawy czy ten olej jest oryginalny.
Aukcja dotyczy beczki 20l.Produkt wydaje mi się z byt tani.
Czy ktoś zna z was ten sklep?
Link do aukcji : http://moto.allegro.pl/item800011109_agip_sigma_turbo_15w40_warszawa_pruszkow.html

Co myślicie o tym oleju???

---------- Post dodany o godzinie 15:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:21 ----------

Sklepy :

Sklep Pruszków
Pruszków ul. Reymonta 3
tel. 22 423 04 48, kom. 607 580 178

Sklep Warszawa

Warszawa-Okęcie Al. Krakowska 117A
tel. 0 697 721 775

tel. 022 868 06 38

Parametry Akumulatora z linka zupełnie wystarczają na potrzeby tego silnika.
Olej też jest w porządku.

Czy ktoś kiedy kolwiek miał styczność z tym sklepem?
Chodzi mi oczywiście o jakość sprzedawanych produktów.

Chodzi mi oczywiście o te sklepy

Sklep Pruszków
Pruszków ul. Reymonta 3
tel. 22 423 04 48, kom. 607 580 178

Sklep Warszawa

Warszawa-Okęcie Al. Krakowska 117A
tel. 0 697 721 775

tel. 022 868 06 38

progress.gif
http://www.forum.alfaholicy.org/editpost.php?do=editpost&p=241694

Posiada może ktoś z was instrukcje obsługi do 155 ,a także książke serwisową ?

Jak chłopaki pali wam wasza alfa jak jest zimno tak jak postoi cała noc.

Spoko po niemiecku tez może być
Andrew jak możesz to wyślij mi na pocztę gugio2@gmail.com

---------- Post dodany o godzinie 21:47 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:43 ----------

Mi pali bez problemu tylko oczywiście jak jest zimno podgrzewam świece dwa razy

Ja mam taką książkę w orginale nie na kompie, musiałbym ją zeskanować

Amortyzatory
Powrót