155 2.0 TS 16V

• Autor wątku Autor wątku Mdx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1. mniejszy koszt wymiany rozrządu,
2. minimalnie większa moc
3. ponoć mniejsze ryzyko zerwania paska rozrządu gdy nie ma balansu,

takie plusy wymienił mechanik przed wymianą rozrządu, po czym powiedział, że sam jeździ bez tego paska i to mnie przekonało.

Jak widać teraz przymierzam się do kolejnej wymiany po 52 tys km i nie mam żadnych problemów z silnikiem.

tzn że wogóle nie masz założonego tego paska ani rolki?

przyjechałbyś na spot, a dziś jeszcze gryyl

Ostatnia edycja:
juz od dawna sie przymierzam własnie do sciagniecia tego paska, jednak nie mam do konca przekonania jak silnik bedzie reagował na jeo brak przy ostrzejszej jezdzie...jest mozliwe jego zdjecie wraz zrola bez ruszania rozrzadu?

tzn że wogóle nie masz założonego tego paska ani rolki?

tak, w ogóle nie mam tego paska, a rolki pewnie są na miejscu ale nie wiem tego na pewno.

jak silnik bedzie reagował na jeo brak przy ostrzejszej jezdzie...

Po zdjęciu paska balansowego silnik pracuje troszkę głośniej, szczególnie na wyższych obrotach. A co do wytrzymałości to u mnie wytrzymał bez problemu 52 tys km. Jak długo jeszcze wytrzyma to nie mam pojęcia ale póki co jest ok :)

jest mozliwe jego zdjecie wraz zrola bez ruszania rozrzadu?

Tak możesz go zdjąć bez ruszania rozrządu.

napisałes mdx ze jest roznica w mocy silnika? jakas znikoma czy zauwazalna to jest róznica/ i jak głosniej silnik pracuje?

napisałes mdx ze jest roznica w mocy silnika? jakas znikoma czy zauwazalna to jest róznica/

Zaraz po usunięciu tego paska nie zauważyłem żadnej różnicy w mocy. Natomiast gdy przesiądę się do 155 brata która ma założony ten pasek to mam wrażenie, że troszkę się gorzej zbiera, szczególnie z dolnych obrotów.

i jak głosniej silnik pracuje?

Normalnie, troszkę głośniej. Zadzwoń do mnie to przystawię telefon do silnika i posłuchasz ;) albo zobacz na ten filmik bo na nim alfa już jest bez tego paska

http://www.youtube.com/user/Mdx155#p/u/11/MWnBIMikF4Y

a kolega ma w niej zmieniony filtr na stozek albo jakis tłumik mocno basowy? czy to sinik tak ladnie słychac/ no faktycznie róznica mozna powiedziec ze jest...duzo jest do robienia zeby go samemu zdjąc? co takiego trzeba odkrecic? i co jest do tego potrzebne?

a kolega ma w niej zmieniony filtr na stozek albo jakis tłumik mocno basowy? czy to sinik tak ladnie słychac/

gdy kręcony był filmik to tłumiki były jeszcze oryginalne, filtr powietrza standardowy (dzięki temu jeszcze nie musiałem zmieniać przepływki :)) jedna jedyna zmiana to usunięcie rury doprowadzającej powietrze do puszki z filtrem powietrza i brak paska balansowego.

duzo jest do robienia zeby go samemu zdjąc? co takiego trzeba odkrecic? i co jest do tego potrzebne?

Mechanikiem niestety nie jestem, garażu też nie mam więc tylko śmigam tym autem i na takie pytania Ci nie odpowiem

Pozdrawiam

aha czyli dałes komus to do zrobienia, całkiem pozbyles sie tej rury doprowadzajacej/ przy wyzszych predkosciach nie brakowalo powietrza? filtra tez nie miałes?

aha czyli dałes komus to do zrobienia, całkiem pozbyles sie tej rury doprowadzajacej/ przy wyzszych predkosciach nie brakowalo powietrza? filtra tez nie miałes?

tą pierwszą rure która idzie wzdłóż pasa przedniego zdejmiesz sam. A ten ślimak który jest zaraz przy filtrze mozesz spróbować, ja zostawiłem.

wie jak to zdjac bo zakładałem u siebie stozek, jednak powróciłem do serii...mówicie ze tak lepiej jest jak sie sciagnie te rurki? i z filtrem w puszcze czy bez?

wie jak to zdjac bo zakładałem u siebie stozek, jednak powróciłem do serii...mówicie ze tak lepiej jest jak sie sciagnie te rurki? i z filtrem w puszcze czy bez?

no pewnie ze z filtrem. Mdx i jego brat Darknes mają ściągniete te rury i ślimaki, dlatego mają taki dźwięk

ok pomysł fajny, filtr w puszce sie znajduje czy jest jego brak?

ok pomysł fajny, filtr w puszce sie znajduje czy jest jego brak?

Gościu proszę Cię, czytaj wolniej ;) Kolega Thing Ci napisał, że z filtrem, ja to potwierdziłem, a Ty dalej się pytasz czy filtr znajduje się w puszce!

Pozdrawiam

mozesz wrzucic fotke tego slimaka jak to mozliwe

nie wiem jak u was, ale u mnie nie ma tłumika tylko sama rura jest (była)

To już nie wiem co nazywasz tym "ślimakiem" ;)

W mojej dolot był dokładnie taki jak na tym rysunku. Powietrze było pobierane do tłumika drgań z wlotu na zderzaku zaraz obok lewego halogena.

U Ciebie jest pewnie tak jak u mojego brata i powietrze pobierało Ci przez siatkę w grillu ??

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót