155 2.0 TS 16V

• Autor wątku Autor wątku Mdx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Fajne foteczki ja też czasem lubię bokiem polatać :P

Bije brawo na Twój zjazd z ostatniego zdjęcia i duży szacun za wychylenie kontrolowane przy sporej prędkości - jak sądzę.

Duża prędkość to raczej nie była, ale mam filmik z tego zakrętu i jak tylko zrzucę z kamery do komputera to go tutaj zamieszczę i będziesz mógł ocenić

widze że łączy nas uwielbienie do latania bokiem

ja to kocham i jak tylko nadarza się sytuacja to ręczny idzie w górę ;)

Mam pytanko, po jakim przebiegu bezpiecznie jest wymienić rozrząd ?? Bo od wymiany rozrządu zrobiłem już 51 tyś km, a alfa niedługo jedzie po raz trzeci nad morze

Zdjęcia z poprzednich wyjazdów :)

Pozdrawiam

50 tys a jak dajesz po garach to czas najwyzszy

Mdx jak sie u Ciebie spisują te płaskie wycieraczki? Zastanawiam sie czy sobie takich nie sprawić, tylko że te płaskie odstają ;/

50 tys a jak dajesz po garach to czas najwyzszy

dzięki za informację. Sam nie byłem pewien ile robi się na rozrządzie 50 czy 60 tys km. Liczyłem, że spokojnie sobie zmienię ten rozrząd po powrocie z Gdańska, no trudno trzeba się umówić na wizytę u mechanika :(

Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 14:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:54 ----------

Mdx jak sie u Ciebie spisują te płaskie wycieraczki? Zastanawiam sie czy sobie takich nie sprawić, tylko że te płaskie odstają ;/

Spisywały się bardzo dobrze, ściągały wodę lepiej niż tradycyjne magneti marelli, ale niestety trwałość nie najlepsza. Ale czego można się spodziewać po wycieraczkach za 30 zł ;) Trzeba by przetestować płaskie wycieraczki jakieś lepszej firmy

Napisał thing Zobacz post
Spisywały się bardzo dobrze, ściągały wodę lepiej niż tradycyjne magneti marelli, ale niestety trwałość nie najlepsza. Ale czego można się spodziewać po wycieraczkach za 30 zł Trzeba by przetestować płaskie wycieraczki jakieś lepszej firmy

w takim razie kupie je, bo te moje do niczego sie nie nadają..

Wycieraczki polskiego MotGum'a są bardzo dobre i tanie, u mnie na Focusie biorą lepiej niż Bosche za 3x tyle kasy.

trzeba się umówić na wizytę u mechanika

Fuck, mój mechanik jest na urlopie :( Nie chcę dawać mojej belli do kogoś innego, więc będę wymieniał rozrząd u kolegi w warsztacie.

Proszę o informację czy do poprawnego ustawienia rozrządu oprócz blokad coś jeszcze będę potrzebował ??

Proszę o informację czy do poprawnego ustawienia rozrządu oprócz blokad coś jeszcze będę potrzebował ??
no mechanika na pewno hehe ;)

ja też czekam na swojego aż wróci i w końcu do kupy moją poskłada ;)

ja też czekam na swojego aż wróci i w końcu do kupy moją poskłada

Ja niestety nie mogę czekać, za tydzień wyjeżdżam.

no mechanika na pewno hehe

mechanik będzie, nawet dwóch + ja obserwujący każdy ich ruch ;)

Coś wyczytałem na forum, że potrzebny jest jeszcze jakiś czujnik zegarowy do ustawienia wału korbowego :)

Jeszcze pytanie co do rozrządu - jakiej firmy kupić ??

robilem ostatnio u Zyly alfa serwis Krakow zadzwon do niego to ci czesci zalatwi w dobrej cenie a zalatwia oryginaly ,pasek conti glowny od walkow conti tez 126 lub 130 zebow plus rolki i napinacze firma roville cos takiego. Jak masz alfe z 97 roku to pasek od walkow wyrownowazajacych 126 zebow potrzebujesz

robilem ostatnio u Zyly alfa serwis Krakow zadzwon do niego to ci czesci zalatwi w dobrej cenie a zalatwia oryginaly ,pasek conti glowny od walkow conti tez 126 lub 130 zebow plus rolki i napinacze firma roville cos takiego. Jak masz alfe z 97 roku to pasek od walkow wyrownowazajacych 126 zebow potrzebujesz

Znam P.Żyłę to u niego kiedyś wymieniałem rozrząd, ale teraz już tam nie jeżdżę. Dzięki za info odnośnie części. Jeżeli Żyła wymienia na takie to najprawdopodobniej mam to samo założone i przy tym zestawie zostanę :)

Pozdrawiam

Mdx, jeśli Cię interesuje to mam tanio do sprzedania pasek na wałki balansowe firmy Dayco.

1. mniejszy koszt wymiany rozrządu,
2. minimalnie większa moc
3. ponoć mniejsze ryzyko zerwania paska rozrządu gdy nie ma balansu,

takie plusy wymienił mechanik przed wymianą rozrządu, po czym powiedział, że sam jeździ bez tego paska i to mnie przekonało.

Jak widać teraz przymierzam się do kolejnej wymiany po 52 tys km i nie mam żadnych problemów z silnikiem.

Amortyzatory
Powrót