Mam pytanie o eibachy -30 na seryjnym amorku. Czy będzie choć trochę sztywniej niż na serii? Ostatnio jechałem po dość krzywej nawierzchni i to auto buja się w każdą stronę. Czy raczej nie będzie różnicy w prowadzeniu? 147 po lifcie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Będzie sztywniej ale nie tylko dlatego że sztywniejsze sprężyny ale też dlatego że środek ciężkości będzie bliżej ziemiMam pytanie o eibachy -30 na seryjnym amorku. Czy będzie choć trochę sztywniej niż na serii? Ostatnio jechałem po dość krzywej nawierzchni i to auto buja się w każdą stronę. Czy raczej nie będzie różnicy w prowadzeniu? 147 po lifcie.
Będzie sztywniej ale nie tylko dlatego że sztywniejsze sprężyny ale też dlatego że środek ciężkości będzie bliżej ziemi
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Jak są amorki kompletnie do dupy już to jasne że będzie gorzej. Mówię Ci z doświadczenia a miałem nowy zestaw amorków Kayaba Excel G plus Eibach -30mm i wiem jak się prowadziłoTyle tych opinii, że człowiek nie wie co robićsą też tacy co twierdzą, że jak założę na seryjne amorki to będzie bujać bardziej niż teraz
![]()
Jak są amorki kompletnie do dupy już to jasne że będzie gorzej. Mówię Ci z doświadczenia a miałem nowy zestaw amorków Kayaba Excel G plus Eibach -30mm i wiem jak się prowadziłoA po co miałbym Cię kłamać
![]()
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Potwierdzam . W kilku autach przetestowane . Jest o wiele lepiej byle amory w stanie agonalnym nie były . W ostatniej 159 na serii miałem kuter rybacki mimo sprawnych amorów ( sprężyny -guma z majtek ) . Założyłem springi z Noviteca -40mm i baja .
To tak w temacie obniżania. Któryś z kolegów pytał o sprężyny H&R i że mało o nich info. Tutaj efekt u mnie. Alfa 147 1.6 TS , sprężyny H&R -30mm kupione od rychuslu89 z forum.
Przed:]
Efekt oceńcie sami...
Z mojej strony, to czy to, zwłaszcza tył wygląda na -30mm?Sprężyny z tyłu są tak krótkie, że macher, które mi je wymieniał ostrzegł mnie, że przy podnoszeniu samochodu potrzeba trzech ludzi - jeden podnosi a dwóch trzyma sprężyny - bo są tak luźne, że ruszają się jak mleczaki u dzieciaka. Poza tym zwróćcie uwagę na różnicę poziomu. Tył wygląda spoko (chociaż na moje oko poszło w dół z 50/60mm czyli rzeźnia dla standardowych amorów) za to przód chociaż się trochę obniżył, jest zdecydowanie wyżej niż tył i całość wygląda jak zajechany wóz budowlańców z dupą pełną worów cementu.
Rozumiem Twój żal. Kupując używane springi chyba liczyłeś się z tym że niebędą nowe ? Chciałeś oszczędzić 200zł to wyszło jak wyszło. Niestety tak juz jest jak kupuje się używki. Wez sie w garść i kup nowe sprężyny i nowe tylne amorki. Szczyt szczytów to już jest by życzyć kurierowi wypadku no kurwa co Ty masz 18 lat ?Podbijam moją wypowiedź bo od tego czasu nic się nie zmieniło, a że zbliża się sezon wiosenno-letni, kiedy wiele osób ciągnie do obniżenia zawieszenia, chce ich ostrzec przed pochopnymi decyzjami. Najważniejsza przestroga to kupowanie czegokolwiek od rychuslu89. Od niego właśnie zakupiłem ten żałosny zestaw za 280zł + wysyłka. Miał to być komplet H&R obniżający o 30mm. Jak to wygląda widzicie na zdjęciach z mojej poprzedniej wypowiedzi. Przez rok czasu wymieniliśmy dziesiątki wiadomości (mam zarchiwizowaną całą korespondencję), zwodził mnie miesiącami, że jak tylko będzie mieć inny tył to mi je wymieni i co? Nic. Jego wspaniałomyślne rozwiązanie ograniczyło się w szczytowym okresie ograniczyło się do możliwości zwrotu sprężyn. Spoko no nie? To podliczmy: montaż 4szt sprężyn 200zł + demontaż i montaż moich seryjnych 200zł + 2 x wysyłka. Innymi słowy rychuslu89 wraca do punktu wyjścia, a ja jestem w plecy 450zł i Alfa wygląda jak przed całą tranzakcjąProponowałem wymiane tyłu, gdzie i tak jestem w dupie bo muszę płacić za wymiane ale trudno. Nic z tego nie wyszło choć jeszcze trzy tygodnie temu wysyłał mi zdjęcia zestawu, który ma i na który się zgodziłem. Już leciał wysyłać...i cisza. Aha, dodam, że rychuslu89 starał się zrzucić winę na zakład, który wymieniał mi sprężyny bo mogli sprawdzić co wkładają. Pamiętajcie. Winny jest każdy, w tym forum alfaholicy bo dopuścili możliwość sprzedaży sprężyn przez rychuslu89, ja bo jak kupiłem powinienem zmierzyć, mechanicy, nawet kurier bo gdyby się rozbił po drodze to sprężyny nie dotarły by do mnie i nie było by sprawy, wszyscy tylko nie on, który oszukał przy sprzedaży. Ostatecznie Alfa wygląda jak wiecznie przeładowany wóz budowlańców, jeździ jakby zawieszenie było zespawane na sztywno, a amortyzatory tył umarły w pół roku jazdy (drugie pół samochód stał bo byłem za granicą). Decydując się na używane springi w pierwszej kolejności szukałem na forum klubowym wierząc, że nie trafię na jakiegoś handlarza z Janusz-złomex z olx, który wyśle mi niewiadomo co. Przeliczyłem się mocno i Wy, wszyscy potencjalni kupcy też uważajcie.
Podbijam moją wypowiedź bo od tego czasu nic się nie zmieniło, a że zbliża się sezon wiosenno-letni, kiedy wiele osób ciągnie do obniżenia zawieszenia, chce ich ostrzec przed pochopnymi decyzjami. Najważniejsza przestroga to kupowanie czegokolwiek od rychuslu89. Od niego właśnie zakupiłem ten żałosny zestaw za 280zł + wysyłka. Miał to być komplet H&R obniżający o 30mm. Jak to wygląda widzicie na zdjęciach z mojej poprzedniej wypowiedzi. Przez rok czasu wymieniliśmy dziesiątki wiadomości (mam zarchiwizowaną całą korespondencję), zwodził mnie miesiącami, że jak tylko będzie mieć inny tył to mi je wymieni i co? Nic. Jego wspaniałomyślne rozwiązanie ograniczyło się w szczytowym okresie ograniczyło się do możliwości zwrotu sprężyn. Spoko no nie? To podliczmy: montaż 4szt sprężyn 200zł + demontaż i montaż moich seryjnych 200zł + 2 x wysyłka. Innymi słowy rychuslu89 wraca do punktu wyjścia, a ja jestem w plecy 450zł i Alfa wygląda jak przed całą tranzakcjąProponowałem wymiane tyłu, gdzie i tak jestem w dupie bo muszę płacić za wymiane ale trudno. Nic z tego nie wyszło choć jeszcze trzy tygodnie temu wysyłał mi zdjęcia zestawu, który ma i na który się zgodziłem. Już leciał wysyłać...i cisza. Aha, dodam, że rychuslu89 starał się zrzucić winę na zakład, który wymieniał mi sprężyny bo mogli sprawdzić co wkładają. Pamiętajcie. Winny jest każdy, w tym forum alfaholicy bo dopuścili możliwość sprzedaży sprężyn przez rychuslu89, ja bo jak kupiłem powinienem zmierzyć, mechanicy, nawet kurier bo gdyby się rozbił po drodze to sprężyny nie dotarły by do mnie i nie było by sprawy, wszyscy tylko nie on, który oszukał przy sprzedaży. Ostatecznie Alfa wygląda jak wiecznie przeładowany wóz budowlańców, jeździ jakby zawieszenie było zespawane na sztywno, a amortyzatory tył umarły w pół roku jazdy (drugie pół samochód stał bo byłem za granicą). Decydując się na używane springi w pierwszej kolejności szukałem na forum klubowym wierząc, że nie trafię na jakiegoś handlarza z Janusz-złomex z olx, który wyśle mi niewiadomo co. Przeliczyłem się mocno i Wy, wszyscy potencjalni kupcy też uważajcie.
No bez jaj, a kto ma niby finansować Twoje eksperymenty? Jeżeli modyfikujesz auto to z pewnymi wydatkami liczyć się musisz, chciałeś tanio to trzeba było samem wymieniać, albo idź teraz do tego mechanika i powiedz mu że w sumie to auto wygląda jak przed robotą więc pracy to on właściwie nie wykonał i chcesz zwrot kasy. Tylko uważaj żeby Cię jego śmiech nie zabił. :lol:a ja jestem w plecy 450zł i Alfa wygląda jak przed całą tranzakcją![]()
Witajcie, moja alfa stoi na seryjnym, trochę już wysłużonym zawiasie. Przy wyższych prędkościach tył jest bardzo nie stabilny, auto nurkuje bardzo. Poza tym nie ma co ukrywać autko stoi bardzo wysyłki i wyglada to źle moim zdaniem.
Po wielu godzinach spędzonych na forum doszedłem do wniosku, ze sama zmiana sprężyn nie wpłynie za bardzo na prowadzenie, wiec proszę o poradę w jaki sposób uzyskam najlepszy efekt w stosunku to niewysokiego nakładu, w internecie sporo rzeczy firmy TA. Zauwazyzelm ze bardzo tanie toto, jakieś opinie ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Po wielu godzinach spędzonych na forum doszedłem do wniosku, ze sama zmiana sprężyn nie wpłynie za bardzo na prowadzenie, wiec proszę o poradę w jaki sposób uzyskam najlepszy efekt w stosunku to niewysokiego nakładu, w internecie sporo rzeczy firmy TA. Zauwazyzelm ze bardzo tanie toto, jakieś opinie ?