• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] 1.4 TB Alfa Rosso

BartekDrobniak

Użytkownik
Auto
Giulietta 1.4 TB LPG
Witam !

Po ponad miesiącu odkąd jesteśmy razem, wreszcie wyszło słońce i była chwila wolnego czasu żeby zrobić kilka zdjęć. W związku z tym przedstawiam moją Giuliette Rosso.

Alfy dla siebie szukałem od początku roku, wreszcie po czterech miesiącach udało się znaleźć egzemplarz. Przesiadka z Citroena C5 Lift 2005r. to była trudna, ale bardzo świadoma decyzja - Citroen mimo komfortu który oferował w trasie, był jednak trochę za duży, razem ze swoim słabym promieniem skrętu coraz bardziej doskwierał w mieście. Wybór padł na kompakt i pod uwagę brałem Astrę 1.4 Turbo, Focusa no i Julkę w której od długiego czasu się podkochiwałem. Kilka jazd testowych wszystkimi modelami, wewnętrzna i zewnętrzna walka ze stereotypami i decyzja - Julka i nic innego, miłość wygrała.

Trochę o mojej Alfie - wyprodukowana w 2013 roku, silnik to 1.4TB 120KM z fabrycznym LPG. Sprowadzona z Włoch, od pierwszego właściciela, z pełną historią serwisową i drobnymi obcierkami, które zostały naprawione przez sprzedającego, także ja je znam tylko ze zdjęć.

Wersja wyposażeniowa to Distinctive - są czujniki parkowania tył, blue & me i wszystko co dla mnie niezbędne do czerpania przyjemności z jazdy.

Zaraz po zakupie Alfa dostała:
-nowy kompletny rozrząd (niestety w aso nie było dokładnie wyszczególnione czy rozrząd był wymieniony przy 120 tys, zdjęcie faktury było średnio czytelne, także wolałem mieć spokojną głowę tym bardziej że koszt śmieszny w porównaniu z C5)
-nowe świece zapłonowe
-Opony letnie Hankook Ventus Prime 3
-oleje i filtry
-serwis klimy (zapewniony przez sprzedającego nabicie przy zakupie, a po wymianie filtra kabinowego ozonowanie)

Co w planach?
-zakup felg na zimę (opony mam po jednym sezonie z Citroena)
-myślę o nakładkach aluminiowych na pedały
-wentylki do felg z logiem
-dbanie, pielęgnowanie i cieszenie się jazdą

Samochód sprawia mi mnóstwo radości, cieszy oko i duszę :) Na pewno w miarę upływu czasu wpadną mi do głowy jakieś pomysły na dopieszczenie.

Więcej zdjęć podczas kolejnej sesji, myślę że podczas mojego urlopu.

20170514_121838.jpg20170514_121838.jpg20170514_121853.jpg20170514_121853.jpg20170514_121912.jpg20170514_121922.jpg20170514_121943.jpg20170514_122006.jpg

Sugestie i rady mile widziane !

No wreszcie ! :D Może warto rozważyć większe felgi w przyszłości ? ;)

A co fotki środka?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Zdjęcia wnętrza spróbuje dodać jutro :)

Co do większych felg to też o tym myślę, ale na razie są nowe kapcie na lato w rozmiarze 16, także temat wróci jak się trochę zużyją.

Co do sprężyn..muszę sobie powoli dawkować szok związany z usztywnianiem:D Po przesiadce z zawieszenia hydropneumatycznego jestem w trakcie uczenia się pokonywania progów zwalniających, wjazdu na krawężniki itp. Może w przyszłości :)

Na razie zainwestowałem trochę w kosmetyki do pielęgnacji, planuje też kupić kabelek do diagnostyki no i zamontować wreszcie CB, co wiąże się z przerobieniem wtyczki i zakupem nowej, małej anteny - w trasie aż kusi żeby docisnąć, a takie przyjemności drogie. Samo radio ma już podklejone rzepy taśmą dwustronną i będzie sobie spokojnie leżało pod fotelem kierowcy.

Prawie 10 tysięcy wspólnych kilometrów za nami - po tym czasie jedyne czego żałuję, to że nie kupiłem Julki wcześniej. Jazda nie męczy, za każdym razem daje mnóstwo radości.

Przez te 10 tysięcy nawet nie dzwoniłem do żadnego mechanika, niebawem czeka nas wymiana oleju i na ten moment tyle.

Wraz ze zbliżającą się nieuchronnie jesienią/zimą, myślę nad zakupem drugiego kompletu alufelg na zimę, nie potrafię sobie wyobrazić Julki na stalowych.

20170910_114829.jpg 20170910_114845.jpg 20170910_114816.jpg

Jeśli chodzi o felgi, to mam możliwość kupić w dobrej cenie felgi ATT. Myślałem o grafitowych, ale w wątku o felgach koledyz mi odradzili ze względu na rozmiar który chce kupić- w grę wchodzą tylko 16stki. Pomyślałem o srebrnych, obydwa wzory poniżej. Będę wdzięczny za opinie i sugestie :)

f-att-att530g-6-50x15-5x100-kolor-grafit-mat-et40-00.jpg l62.jpg

Ostatnia edycja:
z tą zimówką na stalówce nie jest tak źle - mój przykład. 20170107_160207.jpg grunt OE kołpak

Wygląda to bardzo fajnie :) Z tego co widziałem ori kołpaki na alledrogo to +/- 170zł, a stalowe felgi potrafią kosztować 900zł za komplet..stąd właśnie pomysł z alu które wyjdą mnie niewiele drożej.

Srebrne myślę spoko będą, bo ciemne będą ginąć.

W ostatnim czasie Julka dostała trochę prezentów:

-przegląd instalacji gazowej z wymianą filtrów w AutoTorino Krakó (pierwsza i ostatnia wizyta w ASO)
-nowe wtryski gazu Landi Renzo niebieskie (swap ze starych czarnych, wytrzymały 155 tys, wymienione w Mgas Kraków za 1000zł)
-kabel do diagnostyki z Viaken + MES
-Nowe felgi ATT na zimę (czekają na założenie)
23224631_2216246435058482_235866303_o.jpg

Dodatkowo dzisiaj glinkowanie i woskowanie przed zimą, zdjęć brak bo zastała mnie przy tym ciemność ;)

Ładna felga. Jakie parametry i koszta?

Przepraszam za opóźniony zapłon, dawno nie zaglądałem do tego tematu ;)

Felga 16 cali, 5x110, 7'0. Jeśli chodzi o cenę, to kuzyn pracuję w firmie, także z jego rabatem pracowniczym dostałem dobrą cenę, trochę więcej niż używane oryginały.

A tak prezentują się na Julce:

20171119_120517.jpg

20171119_120527.jpg

Przepraszam za opóźniony zapłon, dawno nie zaglądałem do tego tematu ;)

Felga 16 cali, 5x110, 7'0. Jeśli chodzi o cenę, to kuzyn pracuję w firmie, także z jego rabatem pracowniczym dostałem dobrą cenę, trochę więcej niż używane oryginały.

A tak prezentują się na Julce:

Pokaż załącznik 239311

Pokaż załącznik 239312

Prezentują się zacnie, jak na 16tki ;) Ja dostałem w spadku jakieś "dzikie" nie alfowe więc potraktowałem plasti dipem i jest dużo lepiej :) Twoich bym nie malował ;)
I myślę podobnie po zakupie... dlaczego tak późno! Bezawaryjności!

Co do malowania, trochę przytarłem jedną z ori felg (koła letnie) i zastanawiałem się czy ich nie odnowić i przy okazji nie pomalować na delikatny grafit z brokatem...ale chyba dam sobie spokój, na wiosnę pomaluje zaciski na czerwono..i coraz poważniej zastanawiam się nad korektą lakieru i ceramiką :)

Ostatnia edycja:
Jak silnik, wrażenia? Podobno 120KM w tym aucie daje radę.

[MENTION=23265]Gregi[/MENTION] - dostałem w ATT u producenta bezpośrednio czyste plastikowe dekielki i kupiłem znaczki na Alledrogo, średnica 56mm.

Też się zastanawiałem nad grafitem, ale bałem się że ciemne 16 zginą.
[MENTION=71791]Campo[/MENTION] - oczywiście wszystko zależy od Twoich potrzeb, dla mnie osobiście silnik daje radę, już 15 tysięcy kilometrów za mną a nadal jazda sprawia mi frajdę. Dla mnie jest wystarczająco dynamiczny w mieście jak i na trasie, fajnie przyspiesza, a przy tym średnio spala 10l gazu na 100km w cyklu mieszanym (przy jeździe momentami 180km/h w trasie). Jeździłem Julką 240KM przed zakupem mojej - oczywiście wrażenia bez porównania, natomiast do codziennej jazdy, 120KM dla mnie w zupełności wystarcza i cieszy.

Za tydzień mija rok od zakupu Julki, na liczniku ponad 20 tys przejechanych kilometrów. W tym czasie wymieniony łącznik stabilizatora, wtryski instalacji gazowej i dwa razy olej (pakietu startowego nie wliczam). Zakupione felgi na zimę, naprawiona padnięta wiązka tylnej klapy i czujnik wstecznego biegu (przetarta wiązka). Łącznie, koszty napraw i wymian, bez pakietu startowego który wliczałem w zakup, to 1100zł, z czego 1000zł to oryginalne wtryski Landi Renzo. Nadchodzące wydatki to ubezpieczenie, przegląd i gdzieś tam trzeba myśleć o tarczach i klockach na przód. Podsumowując, samochód niezawodny, dający mnóstwo radości z jazdy i nie obciążający portfela. Z tej miłości i radości pomyślałem nad korektą pięknego, aczkolwiek posiadającego małe rysy lakieru, oraz powłoką ceramiczną. Detailking Krakow dał mi świetną ofertę, mamy termin, czas realizacji 5 dni. Naszły mnie wątpliwości, czy inwestować taką kwotę. I teraz pytanie, czy ktoś z forumowiczów robił korektę i ceramikę ? Był efekt wow w porównaniu z woskowaniem ?

Amortyzatory
Powrót