[Giulietta] 1.4 Multiair 170 - dziwne poszarpywanie

• Autor wątku Autor wątku hadeu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie, no ok. To jednak elektrozawór. Mam nadzieję, że pozytywnie rozwiązałeś problem. Pozdrawiam.

No szczerze mówiąc to chciałbym, żeby to był zawór. Nie chcę mi się już szukać. Dziś wymontowałem go i wyczyściłem. Podpiąłem na krótko i widac, że działa. Może to pomoże.

Przy okazji złamałem wtyczkę czujnika oleju :(
... nowa już zamówiona.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

U mnie czyszczenie elektrozaworu pomogło a objawy identyczne

Z czego czyścicie ten elektrozawór., tzn czym on się tam może zabrudzic do tego stopnia żeby zaczynał szwankować ? Opary oleju , nagar? Jeśli dobrze rozumiem to on ma być albo otwarty albo zamknięty?

Ostatnia edycja:
Z zaworu wymyłem taki czarny nagar z oleju. W zasadzie tylko olej może to zabrudzić. Temat jest znany szczególnie kolegom jeżdżącym VAG'iem - słynny zawór N75.
Na razie nie mam pewności czy to jest przyczyna moich problemów - jeździć, obserwować. ;)

Jeśli dobrze rozumiem to on ma być albo otwarty albo zamknięty?
Nie,to nie działa 0-1.
To bardziej złożone.
Jak zaczyna działać tylko 0-1 to jest lub będzie problem.

Czyszczenie nie pomogło :(

No nic... zamówiłem nowy zawór.

jaki zamówiłes , gdzie i jaki koszt? Pasują te z vag-a? U mnie podobny problem był jak było pękniecie na wężykach idących do tego zaworu

No i jestem 260PLN w plecy - to nie jest przyczyną :(

Czy w trakcie poszarpywania chodzi Ci na 3 gary ?

Ja miałem poszarpywanie na zimnym po odpaleniu i chodził na 3 gary a po kilkuset metrach wszystko wracało do normy. Żadnego check i innych błędów. Później poszarpywal mi w trasie tracił moc gaz w podłogę a on nic. ASO nie widziało żadnych błędów, w końcu zgodzili się na wymianę MA na gwarancji miesiąc temu i jak ręka odjął od tamtego czasu. Mam nadzieje ze Twoj problem to jakaś upierdliwa pierdoła.

Ja już przeżyłem problemy z multiair i wyglądało to zupełnie inaczej. Moje auto na zimnym chodzi ok. Zawsze problemy (jeżeli występują) mam na ciepłym silniku w trakcie jazdy. Jak staniesz, to na biegu jałowym chodzi równo. Dopiero jak ruszam to auto ma zadyszkę.

Ja już przeżyłem problemy z multiair i wyglądało to zupełnie inaczej. Moje auto na zimnym chodzi ok. Zawsze problemy (jeżeli występują) mam na ciepłym silniku w trakcie jazdy. Jak staniesz, to na biegu jałowym chodzi równo. Dopiero jak ruszam to auto ma zadyszkę.

Dokładnie takie same objawy.Poszarpywanie podczas przyspieszania na ciepłym silniku wystarczy popatrzeć na wyświetlacz doładowania turbiny jak faluje ciśnienie.Wrażenie ja by schodziło za szybko powietrze z turbiny znikały objawy momentalnie przy redukcji na niższy bieg i gaz w podłogę.Żadnego błędu na kompie nic praca silnika równa tylko podczas przyśpieszania pojawiały się objawy.Przewody od turbo całe padło na zawór męczyłem go czyściłem Wd-40 przedmuchałem,był cały w środku od oparów oleju chyba zabrudzony. Od tamtej pory nic już takiego nie wystąpiło więc uważam że to była ta przyczyna.

Zawór założyłem nowy i nic się poprawiło. Nowego już nie oddam do sklepu, więc mam jeden zapasowy :)

Wczoraj wyczyściłem czujnik doładowania, był brudny. Dziś jeździłem i było ok. Ale jedna jaskółka wiosny nie czyni. Za wcześnie by się cieszyć.

Zawór założyłem nowy i nic się poprawiło. Nowego już nie oddam do sklepu, więc mam jeden zapasowy :)

Wczoraj wyczyściłem czujnik doładowania, był brudny. Dziś jeździłem i było ok. Ale jedna jaskółka wiosny nie czyni. Za wcześnie by się cieszyć.

Ja robiłem chyba z trzy podejścia zanim pomogło.Dopiero jak czyściłem wd-40 wstrzyknąłem do środka i zostawiłem na dłuższy czas , przedmuchałem wtedy pomogło. Tak grze miej nadzieję że to pomorze.

U mnie to na 99%, to nie to. Zawór nowy, wężyki całe, zero błędów. A auto się co jakiś czas zacina.

Amortyzatory
Powrót