• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Anglik na diecie z sercem Niemca czyli Opel Speedster

No robi wrazenie, szczegolnie dla mnie, ze faktycznie można powiedzieć ze to technologia niemal wyścigowa, monokok opracowany przez Dallare, cały z karbonu, pushrod z przodu itd. Silnik jest z Audi S3, więc zwykły 2.0tfsi, co jest dużym plusem przy serwisie.
Generalnie planowałem raczej mocniejszego Caterhama, ew. Lotusa Exige, KTMow po pierwsze prawie nie ma na rynku, bo wiele tego nie wyprodukowali, po drugie sporo jest mocno zużyta po intensywnej eksploatacji torowej. U mnie w promieniu 300km były 3, pojechałem zobaczyć bardziej z ciekawości. Technicznie muszę powiedzieć wszystkie były ok, optycznie 2 już konkretnie zmęczone, no i jeden który był bardziej częścią kolekcji przez wiele lat, gdzie jeździł paręset km rocznie, a od 4 lat u obecnego właściciela, który jeździ więcej na szczęście , ale też tylko po okolicy, a nie na torze.
Wersja Dallara, czyli jeden z pierwszej setki wyprodukowanych egzemplarzy z 2008, wszystko z karbonu, wszystko zabezpieczone folią ppf, ogólnie jak nowy.
Najpierw muszę sprzedać Caterhama i Alfę, na razie wpłaciłem zaliczkę i umówiłem się że gość poczeka do końca roku.

Załączniki

• 898e126d-2386-42b6-91d9-f5f8a5ec33ee.jpeg
    898e126d-2386-42b6-91d9-f5f8a5ec33ee.jpeg
    813.3 KB · Wyświetleń: 15
  • IMG_4549.jpeg
    IMG_4549.jpeg
    2.2 MB · Wyświetleń: 16
No będzie pocisk !

I gruba różnica do najsłabszego caterhama. Ustawianie zawiasu na pushrodach to trochę wymaga zachodu i nauki aby je wykorzystać. Z pomiarami ride height, wagami na rogach, napięcia sprężyn itd. przy okazji w tak wiekowych amorach i ich serwis i pomiary i odbudowa nie zaszkodzą . I sprawdzenie łożyskowania rockerow. Ale zdecydowanie warto. Mam pushrody w MNR . Inny przód . Ale zdecydowanie bardziej skomplikowane zawieszenie jak ma dobrze działać .
No i generalnie zawsze dylemat - auto które prawie nie jeździło i masa punktów do sprawdzenia śrubka po śrubce , uszczelka po uszczelce , tulejka po tulejce , od starych uszczelek od dyfra po pompy hamulcowe, czy poobcierane ale używane jak należy gdzie wiadomo że kierowca chciał przeżyć na torze więc wszystko co naprawdę ważne ciągle utrzymywane w jak najlepszej kondycji - dobre wymienia się na nowe. Punkty zawieszenia, linia paliwowa , hamulcowa, pompy,.zaciski itd regularnie serwisowane, preniesienie napędu...
To jednak auta projektowane do łrojenia ostrego więc i w zalozeniach do wymiany wszystkiego co ważne gdy trzeba , a nie do leżenia i pachnie ja czy toczenia się i oglądania na zlotach .
KTM ma jakieś dedykowane serwisy w ogóle? ?

Skok z Caterhama malego na KTM ciekawy, KTM jest o wiele lepiej wykonany i bardziej na serio zbudowany, z drugiej strony sam wiesz ile frajdy daja auta typu Seven. KTM niby ciezki nie jest, bo jakies 750kg, ale moj Caterham ma 420 :)))))

Zgadzam sie w 100% co do tego ze auto musi jezdzic, na szczescie aktuialny wlasciciel zrobil w 4 lata jakies 10tys km, nie jest to jakos super duzo moze, ale co mialo pasc to padlo i wymienil, wiekszosc techniki jest z Audi / VW, wiec nie ma problemu.
KTM ma nieiwiele serwisow (samochodowzch, bo moto to inna sprawa), u mnie najblizszy jakies 150km, ale w zasadzie ich zbytnio nie potrzebuje, mimo wygladu, to w sumie nieskomplikowane auto mechanicznie.
Najwazniejsze tutaj to tak naprawde nieuszkodzony monokok i podloga karbonowa. Sama podloga nowa 15tys eur, monokok prawie 40tys, wiec na kotroli tego sie skupilem.
W pakiecie jest drugi komplet felg, klucz do centralnych nakretek (chyba z 1,5m! ) , drogowy zawias (aktualnie zamontowany sportowy) i pare inych dupereli.

Coz, na razie staram sie za bardzo nie jarac, bo wszystko zalezy od tempa sprzedazy moich aktualnych aut, glownie caterhama.

Jasne, masz czym jeździć, choć ja bym pewnie najpierw kupił a potem się zastanawiał co z wcześniejszymi autami (no w zasadzie tak robię... ;) )

Ale podobno Caterhama łatwo sprzedać w cenie zakupu, przynajmniej taka panuje opinia, chyba że to mit, może inaczej w UK inaczej w Europie. w sumie u nas dość długo wiszą oferty Caterhamów od dealera w PL, ale może to tylko przykładowe.

A swoją drogą - 420krg ? ważyłeś ? bo coś mało mi się zdaje , szukając danych z realnego ważenia to 470 znalazłem (z olejem, chłodziwem , banzyną - dane homologacyjne dla Japonii i z jakiegoś testu więc raczej wiarygodne) I tak super lekko ! z ciekawości pytam - o ile Caterham oszukuje ;) (bo prawie wszyscy oszukują w tym temacie)

Tak jest, auto bylo ważone. W EU jest homologowane na 440kg zdaje się. W zasadzie ma wszystko co się dało z karbonu, sporo też odjął inny wydech i leciutka bateria, która waży 1,5kg raptem, nie ma też ogrzewania itd.
Trochę mi szkoda tej baterii oddawać, bo drogie cholerstwo ;)))

Nooo to super baza ! . Wsadzić tam jakiś motocyklowy japoński motor 60kg 200 koni z litra czy 1.3, sekwencja gratis już w silniku łopatki i Hajda! bang bang bang bang na redukcjach jak stare formuły ! 10- 14 tys obrotów z wkrecaniem się na obroty i schodzeniem z nich takiego motoru (zamachu brak sprzęgło maleńkie ) w tak lekkiej budzie i już zarejestrowanej więc na drogi też .
nieporownywalne wrażenia niż z samochodowego motoru i skrzyni kompletnie .
Kurcze lekko wychodzi faktycznie . Ile tam jest szerokości kokpitu na fotel?
Panele to coś tam na pewno różnicy ale głównie waży rama i zespół napędowy.
Co do baterii jest tych lekkich duża oferta widuje na torach ale jednak zawsze jakieś komplikacje - spec ładowarka. W razie padnięcia nie do kupienia wieczorem przed td (a trackday droższy) , niejednoznaczne opinie o ładowaniu z moto czy samochodowego silnika i ...na forum Westfielda był przypadek zapłonu.
Ale jak dobrze dobrana i z oprzyrządowaniem fajna rzecz zawsze 4 kg mniej . Ja używam żelowe ołowiowe 14- 18ah. Ale może zbyt przezorny i nienowoczesny jestem :)

Moge polecic baterie LiteBlox, nie mialem z nia rzadnych problemow, mozna tez miec podglad na jej parametry przez aplikacje na biezaco.

I Caterham pojechal wraz z nowym właścicielem do Szwajcarii:)

Mi by było smutno a Ty się cieszysz... ;)

A tak poważnie - faktycznie sprzedaje się Caterhama w cenie zakupu ?

Szczerze mówiąc to mi się łezka w oku zakręciła. Super auto, trochę dziwnie było patrzeć jak odjeżdża.

Ogólnie sprzedałem drożej niż sam kupiłem, nie ma na rynku wielu Caterhamow młodszych niż powiedzmy 5 lat, więc ceny są dość wysokie, a konkurencja znikoma. 170R widziałem że jest jeden w Polsce na sprzedaż i to chyba aktualnie jedyny w EU po tym jak mój poszedł.
Nie powiedziałbym że się kolejka ustawiła, ale wiedziałem że pierwszy poważny kupiec go weźmie, bo nie było się do czego przyczepić.
Moim zdaniem to świetne auto na normalne drogi i na pierwszy kontakt z taką motoryzacją.

Zawadiacko wygląda ! turystyczny wóz to to nie jest zdecydowanie ;)

Cudeńko! Piękny stan :cool:
Opisz wrażenia, bo pewnie jest niezła adrenalina i niesamowity fun!

Na razie wrazenia super, jak to nowa zabawka :) Jezdzi sie tym zupenie inaczej niz poprezdnikiem i na razie jeszcze ucze sie mu zaufac w szybszych zakretach, na razie wiec nie przeginam.
Nie wiem jak ten silnik spisywal sie w Audi S3, tutaj ma sporo turbo dziure, wiec szczegolnie w zakretach trzeba uwazac z dozowaniem gazu.
Oprocz tego jakosciowo wszystko robi mega solidne wrazenie.
Mimo malej jak na dzisiejsze czasy wagi, 790kg, czuc ze przy moim poprzednim Caterhamie, ktory wazyl 420kg duza roznice, ale to raczej nie niespodzianka.

Samochod przyciaga troche za wiele uwagi jak na moje upodobania, no ale czego sie dziwic, czesto sie ich nie widuje.

Pare fotek z weekendu:

Załączniki

• WhatsApp Image 2026-09-07 at 16.00.48 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2026-09-07 at 16.00.48 (1).jpeg
    492.5 KB · Wyświetleń: 9
  • WhatsApp Image 2026-09-07 at 16.00.48 (8).jpeg
    WhatsApp Image 2026-09-07 at 16.00.48 (8).jpeg
    292.9 KB · Wyświetleń: 9
  • WhatsApp Image 2026-09-07 at 16.00.48 (7).jpeg
    WhatsApp Image 2026-09-07 at 16.00.48 (7).jpeg
    391 KB · Wyświetleń: 8
  • WhatsApp Image 2026-09-07 at 16.00.48 (5).jpeg