• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Anglik na diecie z sercem Niemca czyli Opel Speedster

Na razie tylko poszukiwacze okazji za pół ceny się zgłaszają.
Z takimi autami tak jest, zakładam że parę miesięcy to potrwa, to mała nisza rynku i tyle.

Speedster sprzedany, temat do zamknięcia.

Dzisiaj cars and coffee a potem obowiązkowa rundka w góry.
28.jpg

29.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Super! , trzeba korzystać z sezonu ile wlezie!
BTW - nie jest gorąco w czarnym kasku w pełnym słońcu jednak troche ? wiem że kolorystycznie pasuje idealnie do wozu Twojego, ale mi w białym w 15 min sesjach się pot leje po glowie :) chyba że masz chłodzenie jak w edndurance ;)

Ten kask to jest taki minimalistyczny orzeszek jak na Harleya, więc otwarty z przodu. Do tego okulary też motocyklowe ogólnie chłodzenia nie brakuje.
Rozglądam się za pełnym kaskiem ale coś nie mogę znaleźć takiego w którym mi wygodnie i w dodatku nie jest za wielki.

A otwarty to inaczej. Ale jak już jest kask to lepiej gdy cały a nie dla picu. Żuchwę też warto mieć ;)

Pewnie to już wiesz, ale od razu warto wybrać z mocowaniami na HANSA , bo prędzej czy później na tor pojedziesz. Ekonomiczne i lekkie i kiedyś mieli dobre ceny na zestaw hans + kask + kilka szybek - kupowałem 2x w hedtec :

https://hedtec.co.uk/

Bardzo polecane w klubie Westfielda i nie tylko. Wybrałem po wymiarach i super wygodne (ciut inne modele obu) Ważne jest mocowanie taśmy pod brodą miał na przelotkę (double D) a nie klipsa.

Dzieki za rady! kilka kaskow juz probowalem, niestety na razie albo niewygodne albo za wielkie (zewnetrzny obwod), co jest o tyle istotne, ze nie moglem wygodnie glowy trzymac, tylko ciagle delikatnie pochylona do przodu, ze wzgledu na brak miejsca miedzy kaskiem a zaglowkiem).
Chce jeszcze zerknac na Stilo, drogie niestety, ale podobno dosc kompaktowe.
Klipsy pod HANS mam nadzieje miec jakby co oczywiscie tez.

Jak wypada Hedtec jak chodzi o wielkosc i w konsekwencji wygode za kierownica? Cenowo wyglada to bardo senseownie musze przyznac.

Przymierzyć trzeba i ponosić go dość długo ! , np lekki ucisk na skronie może powodować potężny ból głowy (mój syn tak mial - lekko większy rozmiar - totalnie przeszlo, nie w samochoddzie ale ta sama zasada). Ale musi też siedzieć ciasno i ściskać policzki :) no dużo jest poradników na YT itp
Te hedtec pod tym wzgl (przymierzanie i odsyłanie ) mogą być jednak teraz klopotliwe - brexit ! , ja pierwszy jeszcze przed kupowałem, a drugi wiedzialem po pierwszym że będzie pasował.
Są płaskie z tyłu, nic nie zawadza, rzekomo motocyklowe mogą być bardziej wypukłe z tyłu , dlatego lepiej szukać wśród samochodowych.

Wygoda jest bardzo dobra , karbonowy na pewno byłby lepszy bo lżejszy (! i czarny :) - do Twojego wozu pasujący :) ale jak dla mnie cena równa 20tu używanym slickom czy 10 nowym świetnym semi ... to nie przejdzie ); kupiłem 2gi taki sam (no ciut nowszy model niż pierwszy) bo właśnie świetnie się sprawdza i jest wystarczająco lekki (w sensie wygody bo wypadku póki co nie miałem, ale ma jakieśtam homologacje i dopuszczenia do sportu samochodowego i coś tam o niepalności jeszcze ) . Szybki nie odpadają. Pierwszy używam od 2018 (pamiętam bo na wyścig w Alfie 156 Cup kupiłem z Hansem) - zarówno w Alfie gdzie ciaśniej jak i w kitkarach/ Syn też ten drugi Hedtec używa, dziecku bym byle czego nie dał jednak.

W miejscowości Nekielka jest oficjalne przedstawicielstwo Carerhama na Polskę. Nawet nie wiedziałem, a mają też Morgana, i Ariela.

Tak, w PL te trzy marki razem gdzieś pod Poznaniem faktycznie . Czytalem, nie bywam w tych rejonach .
Nie wiem czy ma to związek z tym że kiedyś Tigery chyba też z tych okolic pochodziły (rejestrowane bo jeszcze można było jako SAMy rejestrować u nas jak wciąż można w UK . Kiedyś chodziły w cenach 15-30 tys , teraz pod 80tys na OLX (no 100tys to poszedł w DE z Białegostoku (BTW - Lotusem później jeździł kierowca - bo zarejestrowany w PL , rejestracja w EU to poteżna sprwa - papiery na kitkara, lepsze niż akcje i obligacje :) już w zasadzie nie do kupienia jakieś nie wygl;upiane, a jeszcze kilka lat temu za dwie dychy razem z SAMem można bylo kupić) , a to takie sobie kitkary te Tigery , widywałem na torach, marnie jeździly, w ogonie stawki zawsze, niestabilne itp. Na turystykę z kolei wąskie, na gaźnikach o ile pamiętam, z ciężkimi skrzyniami T9, silnikami ledwo zdaje się 100koni...
Ale ceny odjechane totalnie, choć gruba ich część to pewnie "koszty" dopuszczenia w EU.

Co do przedstawicielstwa Atoma , Caterhama , Morgana w PL - jak cena nie ma znaczenia (bo pojechali grubo) i kupujący ma blisko do (pewnego że nadjedzie w zasadzie bardziej niż z Alfami :) a to baaardzo duża pewność każdy Alfisti to wie choć udaje że nie ;) ) serwisu (choć kurczem moje garażowe wszystkie trzy kitkary sklecone w garażu ani ułamka tego co pucharowa fabryczna Alfa z Turynu czy gdzie tam nie powstała w słonecznej Italii , nie wymagały odpukać! ), to jest to świetna opcja na zaznanie prawdziwej mechanicznej motoryzacji.

Niepoprawny ostanio politycznie , bo prowadzący niepoprawny cośtam nabroił rzekomo, albo wkręcają go panny, albo bo pod plebanią bączki kręci :

https://www.youtube.com/watch?v=t_CkMrztxhs

Zresztą caly materiał fajny, (to właśnie jak sądzę Caterham od wspomnianego przez Ciebie dystrybutora)

To zdanie : "samochód ostentacyjny, ale wzbudza WYŁĄCZNIE pozytywne konotacje" - to naprawdę tak jest. Po tych moich latach z kitkarami , kazda pasażerka którą wiozę(i pasażer, też wożę ) to pierwsze co zauaża - ale ludzie się fajnie uśmiechają, naprawdę tak to jest. Jest pewna dysproporcja gdy jest pan z panią - panowie próbuję nie ; Ale gdy są sami - banan na twarzy szczery do bólu :)

Siedząc w porszaku ,beeemce , ba pięknej Giulii, Ferrari - widzisz zainteresowanie, zobaczysz odwrócone głowy (co za szpaner, buc) , uśmiech - ojjjj ... ale siedząc w Lotusie 7 - zobaczysz same _szczere_ prawdzwie uśmiechy , odruchowe, nie do opanowania.

Ostatnia edycja:
To prawda, reakcje ludzi na Caterhama są nie tylko pozytywne, ale ciągle ktoś macha, motocykliści dają palec w górę, dzieciaki pokazują plecami, ludzie zagadują itd. Tylko ze starym mini tak miałem jeszcze.
Porsche czy jeszcze gorzej Ferrari i lambo, przynajmniej tutaj nie powodują żadnej reakcji, nie dlatego ze ludzie nie zwracają na nie uwagi, ale dlatego że za kółkiem zwykle jakiś bufon albo nowobogacki siedzi, więc nikt im nie chce jeszcze bardziej ego pompować.

Ale nie dla rekcji ludzi się tym jeździ myślę, tylko dla własnej frajdy.

Jazda jest mega jak dla mnie, mimo że mam najsłabszego i najmniejszego Caterhama, to bez problemu leci się bokiem lub na minimalnym uślizgu po łukach i można go kontrolować niemal telepatycznie, bardzo łatwo wyczuć gdzie leży granica i z nią nie igrać.
W mocniejszych wersjach nie jest już tak łatwo, przynajmniej dla kogoś świeżego w takich autach.

Opel speedster był zupełnie inny, jego ciężko było wyprowadzić z równowagi, jechał jak po szynach. Pomagały też szerokie semi slicki.

Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc na pewno za jakiś czas będę się rozglądał za np 310R, on wydaje mi się optymalny na drogi.

To jest 150 koni z 1.6 NA? (310r)? Jak najbardziej super ! Nie wiem jak tam z momentem od dolnych obrotów w 1.6 trochę trzeba pewnie podkrecic obrotami żeby do mocy doszedl , ale to aż zanadto czasem w tak lekkim i bezpośrednim wozie. Ja w drogowym mam 130 z 2 litrów więc trochę więcej momentu od dołu i krótszy dyfer ale ani mi się śni cokolwiek z moca robić . Z naddatkiem dla frajdy wystarcza i nie zabija :)
Warto odelzyc ile się da koło zamachowe jak to jest możliwe, 4-5 kg aż nadto do lekkiego auta .miałem 8kg w drogowym , teraz mam 4.5 kg za kilka stówek mod, a inne wejścia i zejścia z obrotów . Ale może Caterhamy maja to w pakiecie .
Ten 310 r ma wielowachacz z tylu?

Sorry, błąd w druku ;) Chodziło mi o 340r.

Ah te oznaczenia Caterhamów, szyfr jak z BMW gdzie 20 to wcale nie 2.0 ;)

No to już poważnie i 2 litry więc i z momentem z dołu, fajny. Szpera tam jest płytkowa (jak tak z jakimi paramterami ) czy zwykły TorSen ?

Przy okazji , właśnie prezentuje się Westfield 'odnowiony' pod skrzydłami nowych właścicieli , podstawowy mocniejszy (180k oni z durateca co ciekawne na Ecumaser EMU - czyli polski element w kluczowym elemencie samochodu ! ) , już nie dodam że lepszy, ładniejszy, lżejszy i wygodniejszy ( ;) ouć dodałem ;) ) ale trzeba pokombinować aby go w EU zarejestrować wiec tak jakby go nie było dla normalnego nabywcy.

https://youtu.be/jn6ovMdeoms?t=1295

(co do miejsca w kabinie)

Edit

Ciekawostka dotycząca forum Alfa Romeo gruntownie : Westfield ma prawa do i może kazdemu dostarczyc Tipo 184 (jezdzace - bo na podzespolach Mazdy oparte ;)

W PL przynajmniej jedna taka Alfo- Mazda jezdzi czasem w pucharze Classicauto Cup

https://youtu.be/x8P_QSUug7M?si=VmGBK-cjXZepWlJf

Ostatnia edycja:
Widzialem powrot Westfielda, swietna imformacja, pytanie faktycznie jak to sie przeklada na mozliwosc rejestracji w UE.
Osobiscie wole Caterhama z wygladu, ale raz ze to kwestia gustu, a dwa wyglad w tych autach to i tak troche sprawa drugoplanowa.

Tipo 184 kiedys nawet sprawdzalem, ale cena byla zaporowa :) Nie wiem jak jest teraz, cos potanialo?

Nie mam pojęcia (co do ceny Tipo 184 / Mazda Mx5) , i tak bym tym nie jeździł , ale jest ciekawostka. No ja tak nie bardzo widxzę że się będzie im ten faceliftingowy Westfield sprzedawać. Raz już blisko ceny Caterhamów, dwa jednocześnie (z tym samym na to wygląda silnikiem podstawowym 185 koni) jest dostępny drogowy model od MK Sportscars, a tam niebotycznie większe wsparcie, wybór opcji itd . I nie wiem czy nie jeszcze szerszy. No ciekwe.

A co do rej Westielda, parafrazując pana co to mawia " nieee no, za tyle to nie" ;) , to "nieee no, nie tak łatwo jak Caterhama" , ale da się. Choć w tych ich nowych cenach i to jak komuś szerokość kokpitu w Caterhamie wystarcza ( bo to b ważne jest - ergonomia , dopasowanie do swojego ciała, już poza wygodą, choćby żeby móc szybko kontrę zrobić) , to bym się nie bawił .

Caterhamy są w 2 wielkościach dostępne dla większości wersji.
Ten MK wygląda super, ale znowu pytanie jak to zarejestrować w UE.

W MK w tych swoich YT relacjach kiedys prezentowali taki przypadek - kit został wysłany na Węgry. Kupiec sobie zbudowal w garażu. Odesłał do UK do MK. Oni mu zrobili IVA (pominięto sprawy własnościowe ale to do dogadania przecież video projekt KOZMO nasz krajowy na papierach z UK i tam IVA). Po IVA odesłali właścicielowi na Węgry i sobie tam śmiga. Wolno wciąż kupić auto UK tam zarejestrowane i zarejestrować w EU. Już i Republice Irlandii nie wspominając .

Ja Westfielda drogowego kupiłem w UK i normalnie zarejestrowałem w PL jak każde auto sprowadzone z UK. Badania techniczne przechodzi w tym pierwsze dopuszczające (mój był be silnika skrzyni itd). Jak każde uszkodzone auto z UK jakich masa jeździ w Europie

Amortyzatory
Powrót