• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Anglik na diecie z sercem Niemca czyli Opel Speedster

Taaak wiemy :)

jest i Atom z kolejnymi wcieleniami, jest V-Storm WR3 , jest masa tak pomodzonych ( a wciąż road legal w obszarze nie zwariowanym poprawnością polityczną) jak ten Westfield : https://www.youtube.com/watch?v=OVhKuuQIZVw ... wszyztko jest .Świat kitkarów otwiera oczy na zamkniętą w markach motoryzację prawdziwą, gdzie kierowca wie co każda śrubka robi .
(Donkevoort fajne , ale ze szkopskim silnikiem , odpadają)

Donkervoort niestety zupełnie inna bajka cenowa Kiedyś dawniej robili swoją wersję lotusa seven, ale teraz to bolidy w cenach niejednokrotnie przekraczających 250.000 euro.

Bardzo fajne jakościowo kitcary robiła niemiecka firma HKT, moim zdaniem o wiele lepiej zrobione niż angielska konkurencja (co nie dziwi). Cenowo bardzo osiągalne na rynku wtórnym.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Fajna jest ta różnorodnosć w świecie kitcarów, żadne z produkcyjnych aut nie ma szans na taki stopień "zindywidualizowania" swojego egzemplarza , mozna mieć 100% pewności że drugiego takiego nie ma , i żadnego z produkcyjnych aut nie da sie tak doskonale dobrać pod siebie - od szer kokpitu, przez moc, stopień/ilość systemów, szby, drzwi dach czy brak czy brak ich części , o mocy, stopniu zeszperowania, doborze napędu NA/Turbo/kompresor, geometrii, kolorze, rozmieszczeniu wskaźników , przelączników, na desce, średnicy kierownicy...

Jednak BAC Mono czy Ultima GTR Dziewulskiego to są sprzęty warte wszystkiego.

Nie znam, ale po obrazkach patrząc super, fajne :)
Póki co patrząc na czasy - radical ma best na łodzi, stara formuła na Poznaniu, .. tego kwiatu pól światu ! no jest mocno różnorodnie gdy odchodzi się od produkcyjnych sztampowych puszek bez dwóch zdań! a jak fajnie jest poskładać takie coś pod siebie i się okazuje że jest szybsze , dające więcej wrażeń i frajdy i bardziej trwale ;)

edit, poszukałem o tych autach i daleko do tego co już sprawdzone i odkryte czyli Radicala im , aczkolwiek żadnym bym nie pogardził i tak 30% możliwości nie potrafiłbym wykorzystać :)
Czasy okrążeń na znanych torach
TTor Ultima GTR Radical SR8 LM / SR8 BAC Mono Źródło
Top Gear Test Track 1:12.8 (GTR720 na oponach drogowych) 1:08.7 (SR8 LM) 1:14.3 BBC Top Gear / FastestLaps
Brands Hatch GP 1:31.2 (sesja klubowa) 1:25.1 (SR8 RX) 1:28–1:29 (BAC Mono, dane z Radical UK Track Day) LapMeta / RacingSportsCars
Spa-Francorchamps 2:37 (GTR Belcar) 2:19 (SR8) 2:29 (BAC Mono, test Evo Magazine) Evo / FastestLaps
Anglesey Coastal Circuit – 1:25 (SR3 XXR) 1:30.7 (BAC Mono, test Autocar) Autocar / Radical Motorsport
Nürburgring Nordschleife Ultima brak oficjalnego pomiaru 6:48 (SR8 LM) 6:57 (BAC Mono, 2013) Manufacturer data / BridgeToGantry

Ostatnia edycja:
Pogoda jakaś nietypowa, więc co po wizycie na cmentarzu , czas przyszedł na rundkę ;)

1.jpg

;) ja przed wizytą sobie poturingowałem po pagórkach zlotojesiennych w okolicy, wyzwaniem było przygotowanie trasy z omijaniem zatłoczonych okolic cmentarzy.

Nie widziałem wcześniej na zdjęciach z boku, a na tym fajnie widać - jak mocno wypukłe masz te halfdoors. fajne! ma sens to wybulbienie konkretne , w wielu innych jest mniejsze lub płaskie, takie nie wiadomo po co bo łokieć tam się nie mieści, bez sensu bo się ze ściśniętymi ramionami siedzi i ręce nie mogą swobodnie operować na kierownicy. A to w Twoim wozie porządnie obszerne. Pomyślane dobrze!

Tak, faktycznie dają sporo miejsca na łokcie, no i trochę osłaniają od wiatru :)

W końcu też znalazłem kask który mi pasuje na mój łeb, nic nie cisie i przy okazji jest w miarę nieduży mierzony po zewnętrznej.
Stilo ST6 FN.

Cena trochę zwala z nóg, ale mam prezent na święta i urodziny naraz ;)

He no faktycznie , to nie jest tania rzecz! obyś nie musiał wytrzymałości sprawdzać :)

Oby!
Fajne porównanie jak niewielki jest Caterham, przy Maździe MX5, obiektywnie małym przecież aucie, wygląda na zabawkę.

13.jpg

Mój poprzednik miał swoje pomysły i pousuwał oryginalne emblematy, zastępując je swoim wymysłami.
Ja wróciłem do tego co było z manufaktury, na razie w tylnej części. :)
Małe a cieszy

20.jpg

21.jpg

Mają napis Caterham, więc są robione dla nich.

Powoli Caterham bedzie szedl na sprzedaz i mam juz na oku, a w zasadzie dogadanego, nastepce :) Bedzie tez ciekawie!

No ciekawe co wybierzesz , zakładam że wciąż bez dachu :)
A tak z ciekawości - jaki sumaryczny przebieg zrobiłeś Caterhamem ?

Cos okolo 2000km :))) Bez dachu, bez szyb i bez drzwi, ma sie rozumiec ;)

O, to ja widzę że zajeżdżam mojego drogowego Westfielda ;) ale wsiadam przy byle okazji i dziwnie wydłuża się droga do sklepu , pracy, stacji, przewożenia sąsiadów/ek , czy ot - "na testy" ;) ale na pewno to znasz!

V-Storm WR3 ? (ale chyba poprawność w DE nie pozwoli..) , Zeneos E10? - coś tak czuję bo tam ludzie z Caterhama odeszli i zaczęli robić coś co nie ma nie jechać na legendzie, a jechać faktycznie... no chyba nie oczywisty i powszechny Ariel ?

Jezeli nic na drodze nie stanie, to KTM X-Bow

Ooo , no to naprawdę extremalnie! Przejechałem nim (jaka wersja nie wiem, dobrych parę lat temu, wiem że z audika silnik ponad 300 koni) kilka kółek na Jastrzębiu (za kierownicą, nie jako pasażer). W czasach gdy jeszcze kitkarów nie miałem, choć Pucharówką już jeździlem. Wrażenia - o kur..... de !!!! jestem fizycznie za górką a głowa wciąż jest przed górką - trzeba bardzo bardzo do przodu być ze wzrokiem i jazdą . No szacun !
Konstrukcyjnie pamiętam też że fajnie zrobiona np regulacja kątów na wahaczach - podkładami pod ich 'brackety' mocowane do monokoku, a nie jak częsciej się stostuje, ale to jednak mniej wyrrzymałe - śrubami regulacyjnymi czy unibalami na gwincie.

Amortyzatory
Powrót