dostałem jakiś wykres od DTE ale nie miał dla 160HP tylko dla Jeepa 131HP. No i tu widać jak kreatywnie nas robią w jajo niektórzy (DTE i pewnie Seletron). Raczej uczciwe podejście jakie miałem dotychczas ze strojeniem było - auto zdrowe (jeśli coś niedomaga to się najpierw naprawia aby dawało serię) i przyrost liczy się względem takiego auta.
A tu -zmierzyli Jeepa na 149PS. Po Boxie 172PS, ale podają że przyrost 41PS. No nie, bo sobie zaliczyli to co auto wypluło więcej na starcie i to w ogóle bez świadomości że ten "gratis" to jest działanie miękkiej hybrydy która daje do 20HP więcej... Tak więc auto było normalną serią która na hybrydzie musiała wypluc ok 150HP. Podobnie z resztą zrobili z momentem - też sobie dopisali 10Nm które wyszły wcześniej w pomiarze bazowym.
Mi wychodzi że jest jak znajomy który prowadzi znany warsztat z włoszczyzną mówił - cykl pracy Millera i cudów nie będzie z osiągami.
Podsumowując tu wyszło mi +23PS i +27Nm ale DTE chwali się że jest +41HP i +37Nm... Ja mam o tym już swoją opinię.
*PS i HP - używam jednostek ze strony i wykresu - nie wiem czy oni je rozumieją 1:1 czy jednak przelicznik z imperialnych na europejskie (niby tylko ok 1.5% różnicy ale wspominam żeby ktoś nie zarzucił mi jakiejś niekompetencji czy niespójności)
tu macie z inch storny dla wersji bez VGT 131HP:
a tu wykres seria na którym IMHO widać po prostu kombinowaną moc z hybrydą na poziomie 149PS:
a tu po boxie:
Jak widać nie przyrosło +41PS +37Nm tylko +23PS i +27Nm. Nie wiem czy to jest warte 3tys zł po to żeby mi się raz w roku jechało lepiej na urlop.
Zgaduję że podobne kreatywne wartości podają oni (+39HP/+37Nm) dla wersji 160HP

(i pewnie Seletron skoro też pokazuje +35HP/+40Nm)
I jeszcze jeden komentarz - tam są 2 tryby (nie liczę eco), sport i dynamic - gość mówił że np z doświadczenia z fordami którymiś, częsć użytkowników ma błędy na dynamic i musi jeździć na sport i dla niego to nie problem. No nie, ja potrzebuję bezproblemowe urządzenie bo auto na gwarancji a kasować błędów samemu już nie tak łatwo (wbudowane SGW, do którego już nie mam opłaconej subskrybcji do własnego kompa i musiałbym gdzieś dalej jechać do znajomego).