O ile wiem to nie, skrzynia jest do 300Nm OK i tak ma limiter podobno ustawiony, a my mamy bodajze 240Nm stockowo. Problemem jest podobno użyty w tym silniku cykl Millersa który ma znacznie wyższy stopień kompresji a przez to podatność na stuki.
DTESystems chwali się że ma boxa do tego silnika i daje 39HP i 37Nm:
Chiptuning przeprowadzony przez zwycięzcę testu, firmę DTE Systems Alfa Romeo TONALE 1.5 Mild Hybrid 160 HP ✅ do -15% zużycia paliwa ✅ pomiar zgodnie z normą TĂśV
www.chiptuning.com
wersja z wszystkim (coś jak racechip gts), no więc i cena taka sobie - ja bym wolał odpowiednik racechip rs ale dla tego silnika nie ma (koszt ok 300EUR box bez bajerów które nie są mi potrzebne)
Zgaduję, że dane przedstawiane to pewnie paliwo RON98 albo 100 i na chwilę - raczej pewnie te 20-25HP i 30Nm to będzie realny bezpieczny przyrost w trybie w którym można jeździć cały czas, cisnąć na losowym RON95 w trasie w jakichkolwiek warunkach teperatura/ciśnienie/obciążenie itp. Nie za 3tys. zł, za 1.3tys.tak jak dla mnie taki przyrost byłby akceptowalny i brałbym Racechipa RS gdyby był.
Pytałem Racechipa i już odpisali że nie mają i na pewno w ciągu kilku mcy następnych nie będzie bo w tym momencie nie ma prac, a development zajmuje kilka mcy zanim wypuszczą po testach itp.
Jest jeszcze włoski box Seletron, trochę tańszy niż DTE:
Choose EVC-SPORT, CHIPBOX, PEDALBOOSTER for your Alfa Romeo, improve your car's power and engine performance. Seletron's products are entirely designed and manufactured in Italy, to ensure the quality that distinguishes the real value of Made in Italy.
seletron.com
ale dla mnie to totalna nowość - nigdy o nich nie słyszałem. Muszę doczytać jakies opinie w necie w tym aucie, na szybko wczoraj na jakiś włoskich forum nie bardzo mogłem znaleźć jakiekolwiek opinie o boxach w praktyce w tych autach/wersjach silnikowych.