[159] Klimatyzacja

IMHO jak na rok czasu to dużo zeszło. Jak Ci wypadł test na szczelność układu?
Masz na myśli szukane śladów kontrastu? Jeśli tak to nic nie znaleziono.

Mam na myśli:

W opróżnionym układzie wytwarzana jest próżnia. Etap próżni trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. Po osiągnięciu zadanego ciśnienia pompa próżniowa się zatrzymuje i mierzone jest ciśnienie - przez min. 20 minut. Jeżeli w tym czasie nastąpi wzrost ciśnienia na manometrze to oznacza to nieszczelność układu. Konieczna jest wtedy diagnoza i usunięcie nieszczelności - PRZED NAPEŁNIENIEM układu klimatyzacji.

Na wydruku powinno pisać o ile wzrosło ciśnienie przez te minimum 20 minut.

Na wydruku powinno pisać o ile wzrosło ciśnienie przez te minimum 20 minut.

OK, dzięki za podpowiedź. Jest tak:

Faza próżni:
min. 27
mB. 1

na mój gust to chyba OK?

więc niby dobrze, ale już drugi rok z kolei ucieka po trochu.

jak za rok zaś ucieknie 20%, to nie odpuszczę mechanikom zanim nie znajdą miejsca gdzie czynnik ucieka. z tego co czytam, nie powinno być mniej niż 2 atm, bo sprężarka nie ma dobrego smarowania - a u mnie właśnie tak było (FES pokazywał 1990mBar)

jak już, to lepiej mieć mniej czynnika niż za dużo bo jak będzie naprawdę ciepło to ciśnienie będzie za duże i presostat(czujnik wysokiego ciśnienia) będzie rozłączał sprężarkę. i rada dla wszystkich... myć skraplacz myjką ciśnieniową najlepiej z jakimś środkiem do ich mycia( może być do mycia silników) przynajmniej raz do roku, robiąc to od góry do dołu żeby lameli nie popsuć, nie zbyt mocnym ciśnieniem, gdyż jak jest zasyfiony to nie wychładza się gaz i ciśnienie wzrasta. Ucieczki czynnika są najczęściej na dławicach sprężarki gdyż przez zimę się klimy nie używa a zalecania są takie, że podczas zimy powinno się załączać przynajmniej raz w tygodniu na parę minut, ale u mnie na to komputer nie pozwala...

i rada dla wszystkich... myć skraplacz myjką ciśnieniową najlepiej z jakimś środkiem do ich mycia( może być do mycia silników) przynajmniej raz do roku
gdzie to się znajduje? trzeba go wymontowywać?

jest przed chłodnicą, nic nie trzeba demontować :)

Bylem wczoraj na przegladzie i ozonowaniu klimy w mp serwis w Poznaniu.
Oferta z gropupona, wiec wczesniej ja i sam serwis dokladnie sprawdzilem. Na miejscy wszystko bylo ok - dobry sprzet i mila, profesjonalna i szybka obsluga.
Mialem 525 g czynnika, wiec uzupelnili do 550 g (tak mieli w programie).

Ilość czynnika można zważyć tylko i wyłącznie po jego odciągnięciu z układu, a żadne urządzenie do odzysku gazu nie odciągnie go w 100% bo zawsze coś zostanie w urządzeniu i przewodach. Miałeś pewnie dobrze ale firma musi na kimś zarabiać :)

pytanie z innej beczki, ale też dot. klimatyzacji.
Od jakiegoś czasu u mnie często włącza się sama, a na wyświetlaczu zawsze widnieje napis "AUTO". Co zrobić, żebym to ja decydował kiedy załączać A/C, a kiedy nie?
Pozdrawiam.
- Rafał

pytanie z innej beczki, ale też dot. klimatyzacji.
Od jakiegoś czasu u mnie często włącza się sama, a na wyświetlaczu zawsze widnieje napis "AUTO". Co zrobić, żebym to ja decydował kiedy załączać A/C, a kiedy nie?
Pozdrawiam.
- Rafał

Do tego jeżeli masz ustawiona temperaturę taką, że bez włączonej sprężarki automat nie da rady jej uzyskać klima sprężarkę sama załączy.

Zapewne masz czujnik zaparowania przedniej szyby?
Szczerze mówiąc nie wiem, ale prawdopodobnie tak (czy to ten obok czujnika deszczu?). Tylko, że nie bardzo widzę związek, bo szyby absolutnie nie są zaparowane, a klima się załącza.

Do tego jeżeli masz ustawiona temperaturę taką, że bez włączonej sprężarki automat nie da rady jej uzyskać klima sprężarkę sama załączy.
Też tak myślałem, ale zaobserwowałem, że nie. Np. ja mam ustawioną na 21*C, na zewnątrz jest 18*C, a sprężarka się uruchamia :/
Pozdrawiam.
- Rafał

Przy tak niewielkiej różnicy temperatur już się będzie załączać. Auto nagrzewa się od słońca oraz my sami działamy jak grzejnik. Nawiew musiałby pracować na wysokich obrotach aby powietrzem o temperaturze 18 stopni uzyskać w kabinie 21. A to byłoby nie komfortowe (hałas) dlatego komputer załącza sprężarkę.

Z tego, co zdążyłem się zorientować, u mnie klima nie włącza się automatycznie - wczoraj na zewnątrz było 23,5 stopnia, temperatura wewnątrz ustawiona na 18 stopni i sprężarka się nie załączyła. Można ją załączyć schodząc na najniższą temperaturę lub ręcznie włączyć sprężarkę przyciskiem ze śnieżynką. Jak chcemy, żeby klima uruchamiała się automatycznie, musimy włączyć funkcję "Full Auto".

przy ustawieniu auto też powinna się włączyć..przynajmniej u mnie się włącza.

Jeżeli klima jest wyłączona (sprężarka) to sama się nie włączy, chyba, że jest czujnik zaparowania przedniej szyby (ten koło lusterka), wtedy może sama się załączyć. Czujnik sprawdza czy są spełnione pewne parametry i uruchamia sprężarkę, tak żeby szyba przednia nie zaparowała i tyle teorii, a w praktyce to różnie bywa.

Amortyzatory
Powrót