• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

www.cinsoft.pl

• Autor wątku Autor wątku wojtekml
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pewnie chodziło o civica type S.

Kolin ma racje dobrze zmodzony 1,9 i jest już nieźle,ale gdyby fiat wypuścił takie 3,0 JTD z mocą powiedzmy na starcie 240km,to by była bajka,nawet w przyciężkiej ( choć kto wie) karoserii następcy 159 .

Co do HDI-to jeszcze nigdy nie widziałem wykresu w okolicach 170-180km.Mowa o jednostkach 136km.Ciekawe jaki potencjał mają 2,2 173km??

BTW.Spotkał sie ktoś z opinią sprężarek z USA ?? Mam okazję kupić nówke gtb2056v za dobre pięniądze,ale troszke obawiam się .Człowiek pewny,bo to moja rodzina,tylko czy sprzęt ok??

Ostatnia edycja:
Nice.Turbo trzyma jak w 1,9 16v na ori coolerze.Ładnie wyszlo,tylko szkoda ze tak słabo to trubo wstaje,ledwie 270Nm przy 2000 obr i jakieś 78KM przy tych obrotach,gdzie JTD ma zwykle 330-350Nm i pod 100KM.

Tak czy siak,nieźle wyszło.

Ok widze poprawione ;)

To napisze tylko że fajne wykresy i już się nie umie doczekać nowego zastrzyku gotówki i dzwonie do Cinka który sprawdzał mi autko przed wyjazdem do Berlina gdzie okazało się że program już mam ale tak daremny że szkoda gadać ;) no i przepływka do roboty.

Młody_Alfista:Wykres bardzo fajny,widać ,że motor zdrowy,zresztą dobra seria i wszystko jasne.Duża poprawa momentu z dołu,pewnie juz nie ma tego jeb...a,a w zamian łagodny przyrost o wiele zdrowszy dla sprzęgła.W ogóle turbo ładnie wstaje i masz już ponad 90km przy 2000obr,prawie jak w 156 16v po sofcie.Niuton też nieźle się trzyma jak na 8V,moje pytanie czy celowo chciałeś mniejszy przyrost momentu,czy poprostu tak wyszło??

Gratuluje udanej modyfikacji.Nic tylko się cieszyć.Jakieś dalsze plany,czy to jest to co chciałeś osiągnąć ??

159 jest mojego taty i na pewno nic nie będzie zmieniane, auto jeździ przyjemnie i to zupełnie go zadowala.

To co chciał osiągnąć zostało osiągnięte, mianowicie osiągi JTDm 150KM.

Cinek ściągnął kilka Nm z dołu aby wykres był bez "falowania" (wypłaszczony), jak widać na ori sofcie idealnie równo nie było...

POZDRO :)

Młody_Alfista;462474 napisał:
To co chciał osiągnąć zostało osiągnięte, mianowicie osiągi JTDm 150KM.

Powiem więcej,w tej chwili seryjną 150 spokojnie objedziecie. Zwykłe KM vs KM po chipe ,są słabsze ;),a na poważnie,masz lepszą krzywą momentu,co daje dużą przewagę zwłaszcza w trasie.

witam planuje na lato zwiekszenie mocy i moze nawet u cinka:) a teraz czeka mnie na dniach wymiana sprzegla co polecacie ? czy moze nowe valeo wystarczy? moja bella to 156 1,9 jtd 105km

Jako,że ten temat staje sie coraz bogatszym źródłem wiedzy o przeróbkach JTD,a nie chcę zakłądać nowego tematu ,spytam tutaj.

Panowie dostałem propozycje od tunera założenia coolera na rdzeniu Nissensa.Wczesniej był plan custom coolera na bazie chłodnicy,ale musiałbym zostawić auto na 1,5 tygodnia,a tego nie mogę zrobic,więc stąd propozycja nissensa,którego założenie potrwa max 4 dni.Podpowiedzcie ,czy to będzie dobre rozwiązanie i jaką opinię ma Nissens ??

Jeśli chodzi o IC to wolał bym Forge. Nissens produkuję tylko rdzenie a nie Intercoolery. Więc i tak czy siak musisz dobrać odpowiedni do swojego auta żeby wlazł i resztę zrobić. Czemu już nie chcesz z chłodnicy ? Zachwalałeś że znajomi mają i najlepszy. Ja wybrałem IC chinola bo to najtańsze rozwiązanie, dobre, do mocy którą chce i tak wystarczy z zapasem.

Jako,że ten temat staje sie coraz bogatszym źródłem wiedzy o przeróbkach JTD,a nie chcę zakłądać nowego tematu ,spytam tutaj.

Panowie dostałem propozycje od tunera założenia coolera na rdzeniu Nissensa.Wczesniej był plan custom coolera na bazie chłodnicy,ale musiałbym zostawić auto na 1,5 tygodnia,a tego nie mogę zrobic,więc stąd propozycja nissensa,którego założenie potrwa max 4 dni.Podpowiedzcie ,czy to będzie dobre rozwiązanie i jaką opinię ma Nissens ??

Wg mnie nie ma to sensu - duzy cooler oparty na rdzeniu poczciwych chinoli jest bardzo wydajny - forge itd niczym się nie różni prócz napisu i wydanych $.

Pozdro

Wcześniej było już napisane że poczciwe chinole są wydajne i spełniają swoją rolę elegancko. Ale kolega na siłę chce mieć coś co ktoś napisał.

Wcale nie na siłę,tylko dostałem propozycję od Rogala,powiedział ,że to będzie optymalniejsze rozwiązanie od chinola .Powiedział równiez ,że najlepiej to cooler z chłodnicy,ale na to ,jak już pisałem,potrzebuje on 1,5 tygodnia czasu,a ja zwyczajnie tyle czasu nie moge poświęcić na to ,by auto stało w warsztacie oddalonym odemnie 240km.Alfa jest mi potrzebna do pracy i to jest niestety glówna przyczyna odejścia od rozwiązania pierwotnego.Poza tym Rogal powiedział,że 550x180x65 Nissensa da rade nawet przy 230km ,a chinol ,otych samych wymiarach juz nie.Nie wiem ile w tym prawdy,ale mysle,że naciągać mnie nie chce.

Nie jestem fachowcem,ale za takiego uważam Rogala i jeśli on mi mówi ,że najoptymalniej to cooler custom z chłodnicy to ja w to wierzę,ale wcale nikomu się nie narzucam ,tylko dzielę się tym co usłyszałem/wyczytałem.Patrząc na forum SR oraz ,na auta ludzi którzy ścigająsię w 1/4 jestem gotowy uwierzyc,że jednak ten patent jest najlepszy.

Masz rację Kolin ,że chodzi o rdzeń Nissensa,dalsze przeróbki stron itp będą i tak konieczne.Jak każdy,kto modzi auto,chce to zrobic jak najoptymalniej,nawet troszke większym kosztem,ale też i bez nieefektywnego wkładania worka pieniędzy.Sugeruję siętylko radami tunera,a po to piszę na forum by móc wysłuchać opinii na ten temat,za co dziekuję i proszę o więcej.

Ostatnia edycja:
Skoro jeździ 222KM alfa na chińskim rdzeniu i temp w dolocie jest dobra więc nie widzę tutaj żadnego sensu ładowania czegoś za dwukrotnie większą kasę. Czy cie naciągać chcę nie wiem mi mój wykonawca też polecał swoje Intercoolery i gwarantował że będą wydajniejsze niż mój tej samej wielkości, różnica ? 1000zł więcej. Ja postawiłem na swoim mam chińczyka i nie żałuję. Dla mnie zrobisz jak będziesz uważał twoje auto twój hajs. Każdy ci doradza chinola, 3/4 aut na tym forum się na tym odpycha i nikt nie narzeka.

Wczesniej był plan custom coolera na bazie chłodnicy,ale musiałbym zostawić auto na 1,5 tygodnia,a tego nie mogę
a co on by ci robił przez te 1,5 tygodnia?
założenie IC to max 2 dni przy browarku:)

POzdrawiam KULI

Amortyzatory
Powrót