• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 50 22.2%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.3%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.3%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.2%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.2%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    225
Witam.

Oleju nie należy stosować w modelach PD, o wydłużonych okresach pomiędzy wymianami oleju (oznaczonych numerami QG1 w numerze nadwozia VIN - szczegóły sprawdź w książce obsługi samochodu).
Do w/w modeli przeznaczony jest Castrol EDGE 5W-30 spełniający wymagania 504 00 i 507 00."

QUOTE]
Również mozesz go lać tu chodzi o samochody z wydłużenym interwałem wymian do tych aut stosuje się oleje tak zwane "long life" które dłuzej sa wstanie utrzymać parametry jakościowe i nie tracą cennych dodatków.
Takie przebiegi "funduje' np. renault czyli obsługa olejowa co 30tyś km.
Nasze alfiątka z tego co wiem nie przewidują tak odległych wymian.
Pozdrawiam alfomaniaków.:jester:

A czy ktoś zalewa swoja alfe Selenia Racing 10W60? poprzedni właściciel tym podlewal Alfe i ja chyba zostane przy tym. wymiana juz za 1.5tys km

A ja mam takie zapytanie. Mam silnik 1,6 TS z 2003r przebieg 100 000km i do tej pory lałem olej pełen syntetyk MOTUL 8100 5w40. no ale mam taki problem że u mnie ten olej jest nie do dostania a ściąganie litra przez Allegro na dolewanie sporo wychodzi. I tu pytanie. U mnie dostępne są takie oleje jak Mobil, Shell, Lotos nada się coś z tego do Alfy czy lepiej się poświęcić i nadal ściągać ten Motul?

A ja mam takie zapytanie. Mam silnik 1,6 TS z 2003r przebieg 100 000km i do tej pory lałem olej pełen syntetyk MOTUL 8100 5w40. no ale mam taki problem że u mnie ten olej jest nie do dostania a ściąganie litra przez Allegro na dolewanie sporo wychodzi. I tu pytanie. U mnie dostępne są takie oleje jak Mobil, Shell, Lotos nada się coś z tego do Alfy czy lepiej się poświęcić i nadal ściągać ten Motul?

To może zmień na Liqui Molly 5W40 ? (pełen syntetyk prawdziwy, mają sklep internetowy - można wysyłkowo kupić, raczej nie podrabiany, choć w prawdziwych sklepach np hurtowniach jest taniej - 4 litry ok 160zł) albo mobil1 5W50 - jak sklep pewny. W każdym razie myślę że powinien zostać pełny syntetyk.

witam,
po przeczytaniu pewnego artykulu zamieszczonego na forum zalalem liqui molly 5w40- sprawdzil sie, wariaotr juz tak nie klekocze:) wymiane przeprowadzalem z nakierunkowaniem na zime i dlatego wybralem 5w mniej gesty przez co lepiej zadba o silnik w pierwszych minutach jego pracy ale....... nie jest tani, ok.190 zl za 5l jak dobrze pamietam, zaserwowalem tez plukanko silnikowi zeby zalany nowy lepszy (syntetyk)olej nie zmieszal sie z pozostalosciami starego.
//przepraszam za brak polskich liter//

Ja jednak zmieniam na Castrol Edge Sport 10W60 bo selenii nigdzie tanio nie moge załatwić.

ja po raz pierwszy (po ściągnięciu auta z Niemiec) zalałem silnik castrol edge sport 5w40 zrobiłem już 5 tyś. km i zero dolewek. Poziom oleju bez zmian. SILNIK 1.9JTD 150KM alfa GT. jestem póki co z tego oleju bardzo zadowolony a nie mam pojęcia co było wcześniej w silniku.

ja po raz pierwszy (po ściągnięciu auta z Niemiec) zalałem silnik castrol edge sport 5w40 zrobiłem już 5 tyś. km i zero dolewek. Poziom oleju bez zmian. SILNIK 1.9JTD 150KM alfa GT. jestem póki co z tego oleju bardzo zadowolony a nie mam pojęcia co było wcześniej w silniku.

To że nie bierze oleju to nie zasługa oleju tylko silnika. W dieslu też jeżdżę na Selenii (WR diesel) i ani kropli a już prawie 8tyś przejechane i niedługo do wymiany

a ja teraz kupiłem Shel Helix 5W40
ma niemal identyczne oznaczenie jak MOTUL 8100 5W40 który miałem wcześniej ale jest wszędzie dostępny w przeciwieństwie do MOTULA

Amortyzatory
Powrót