Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Castrol czy Lotos, marka nie ma znaczenia.

Jeśli można lać syntetyk to trzeba go użwywać, bo półsyntetyki to ściema (np. 30% syntetyka i 70% mineralnego), która pozwala wyciągać kasę za nazwę.

Nie wiem czy Cię zaskoczę,ale czasami z olejami syntetycznymi (tylko z nazwy) jest tak samo!!! Niektóre oleje Shella są syntetykami z nazwy... :laugh: tylko z nazwy!

Ja zalewam mało reklamowany, a najlepszy we wszystkich testach Valvoline. Wcześniej Elf Sporti SRi. Nie reklamują, bo pewnie wychodzą z założenia, że "dobry produkt reklamuje się sam" ;)

@Pływak: kiedyś bardzo zawzięcie szukałem oleju i po wieeeeelu poszukiwaniach gdzieś po czyjejś poradzie (chyba jak dobrze pamiętam z grupy dyskusyjnej pl.misc.samochody) trafiłem na niezależny test, wyniki niestety w .pdf, muszę poszukać na dysku z poprzedniego komputera, jak znajdę to podeślę.

@cuoreventi: przetestowane na 2 oplach 115KM, alfe dopiero czeka zmiana jak wróci od blacharza

@Pływak: kiedyś bardzo zawzięcie szukałem oleju i po wieeeeelu poszukiwaniach gdzieś po czyjejś poradzie (chyba jak dobrze pamiętam z grupy dyskusyjnej pl.misc.samochody) trafiłem na niezależny test, wyniki niestety w .pdf, muszę poszukać na dysku z poprzedniego komputera, jak znajdę to podeślę.

Czyli test, a nie wszystkie testy, a to jest różnica. Nie neguje tego iż Valvoline jest dobrym olejem ale też nie jest to jakiś magiczny sok z gumijagód, który rozkłada konkurencje na łopatki. Jest to podobna półka jakościowa co Motul, Agip, Liqui Moly, Millers itp. Nie jest reklamowany u nas bo nie jest też u nas rozlewany i nie ma rozwiniętej sieci dystrybucyjnej w PL z resztą tak samo jak wyżej wymienione przeze mnie oleje...

ja jedze na Mobil1 NEW LIFE 0W-40 bo to jedyny mobil spelniajacy wymieniona w instrukcji fiatowska norme: FIAT 9.55535-M2

i jak na razie jest git i mam nadzieje ze tak pozostanie;)

@cuoreventi: przetestowane na 2 oplach 115KM, alfe dopiero czeka zmiana jak wróci od blacharza

Chcesz wlać do Twin Sparka olej mineralny?
To że się sprawdził w Oplu wcale mnie nie dziwi, jakby nie patrzeć to jeden z przedstawicieli Panzerwagenów. No ale wysokoobrotowy, wyżyłowany silnik Alfy z wariatorem zalać minerałem?

Oj nie polecam lać minerala, no chyba że ktoś chce się przekonać osobiście skutkami i ma dużo kasy na wymianę np wariatora. Jeździłem Oplem i potwierdzam że można tam lać nawet wszystko, ale Opel to nie Alfa :)

@cuoreventi: alfe tylko Valvoline bede zalewal, bo juz sie przekonalem co do tego oleju. A Elf Sporti SRi może nie do Alfy, ale z mineralnych najlepszy jaki testowałem.

---------- Post dodany o godzinie 10:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:22 ----------

znalazlem link do tego testu:
http://www.laoreng.co.il/_Uploads/dbsAttachedFiles/87Timken.pdf

Ten test też znam i pomijając, że ma jakieś 5 lat to jednak valvoline nie jest na pierwszym miejscu....

@cuoreventi: alfe tylko Valvoline bede zalewal, bo juz sie przekonalem co do tego oleju. A Elf Sporti SRi może nie do Alfy, ale z mineralnych najlepszy jaki testowałem.

Tata na nim 9 lat przejeździł. I nawet kolejnemu właścicielowi zostawił. Od wymiany do wymiany cały czas lał tego ELFa. Sprawdzał się cenowo i jakościowo. Sentyment pozostał jak się w byle supermarkecie kupowało 4 litry za 70-80zł...
No ale to był silnik 1.6, 8v 75 konny... Debiutował w Golfie 2 :D

Ten test też znam i pomijając, że ma jakieś 5 lat to jednak valvoline nie jest na pierwszym miejscu....

Na pierwszym miejscu nie jest, ale pozostałe lepsze od niego są na naszym rynku nieosiągalne, a i cenowo odbiegają dosyć znacznie. Natomiast okazuje się, że Valvoline deklasuje wielu reklamowanych konkurentów, dostępnych w każdym sklepie i stacji benzynowej.
PS. Jak ktos zna taki nowszy test, to chetnie sie zapoznam.

Pójdzcie do sklepu z olejami i spójrzcie na ceny, one Wam wszystko powiedzą. Widziałem oleje od 50zł za 4 litry Castrol, skończywszy na Mobil1 4 litry za 230zł. Coś w tym musi być. Ceny podane z hipermarket Real.

ja mam teraz zalanego motula 10w40 po poprzednim właścicielu ale niedlugo zmieniam i leje valvolina bo mam u siebie w firmie co do osób szukających valvolina to można go dostać w focie, lotosa bym nie zalał mobila tak samo bym sie obawiał jedynie valvoline lub castrol nic innego a valvoline i castrol magnatec są w dobrych cenach np. valvoline durablend lub maxlife diesel 10w40 5l za 110zł, castrol magnatec diesel 10w40 4l 90 zł

tylko valvoline vr1 racing - ostatnio w Wawie na ul. Targowej 1 udało mi się dostać 5l za 130 zł!

Ja dzisiaj będe zalewac Castrola Magnateca 10w40 do mojej dziewczynki:D

---------- Post dodany o godzinie 14:41 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:40 ----------

Nie orientuje sie ktoś ile wchodzi oleju do 1.9JTD 77kw?

A ten Castrol nie jest przypadkiem z priorytetem stosowania w silnikach benzynowych (API SM/CF)?

Amortyzatory
Powrót