• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

H6W na wesoło :)

trzeba jeną ręką przetrzymać klosz (od strony palnika, lampa jeszcze nie kompletnie złożona) a drugą wcisnąć silniczek na swoje miejsce. to jasne że trzeb ustawiać lampe ale nie poprzez komputer tylko przyrządem, po każdej ingerencji w lampę przy której poruszymy odbłyśnik trzeba ustawić lampę na wspomnianym przyrządzie.

U mnie problemem okazało się odkręcenie generatora - nie za bardzo chce się ruszyć. W związku z tym, nie mam dojścia do żarówki i nie mam za co pociągnąć. Dlatego ta kulka od silnika nie chce wskoczyć na miejsce. Jak wkładam silnik to nie czuję żadnego oporu.

Wracając do H6W właśnie wsadziłem takie 2szt LED do siebie i świecą jak talala :D a cała wymiana 5 min (nie mam xenonów) :D

Wracając do H6W właśnie wsadziłem takie 2szt LED do siebie i świecą jak talala :D a cała wymiana 5 min (nie mam xenonów) :D

Gdzie Ty znalazles zamiennik LED H6W? W5W sa, ale H6W?

Widze na Allegro, jeszcze kilka miesiecy temu ich nie bylo...

Problem z postojówkami przy ksenonach jest taki, ze zwykla zarownka zarnikowa swiecaca na zolto wyglada niezbyt. Slabiutki punktowy LED tez wyglada wiejsko... Szkoda, ze nie robia tradycyjnych postojówek H6W swiecacych na bialo.

Ostatnia edycja:
Ciekawi mnie ten zaminennik H6W LED, a jak z kontrolką żarówek ? Nie świeci ?

o masakra.... temat na czasie dla mnie. Parę dni temu w GT z xenonem zapaliła mi się kontrolka od postojówki.

No to ładnie... poczekam z wymianą do wiosny skoro tyle trzeba nasiedzieć się przy tym ;) a do ASO nie pojadę bo już raz w ASO forda skasowali mnie 20zł za wymianę mojej żarówki, którą im dostarczyłem.

No to ładnie... poczekam z wymianą do wiosny skoro tyle trzeba nasiedzieć się przy tym ;) a do ASO nie pojadę bo już raz w ASO forda skasowali mnie 20zł za wymianę mojej żarówki, którą im dostarczyłem.

20 zł to ja bym chetnie w ASO zaplacil za wymiane pozycyjnych. Sadzac po budowie i dostepnosci, to kosztowac bedzie 200, nie 20 zł.

prawda jest taka ze teraz salony nie zyja ze sprzedazy aut tylko wlasnie z serwisow dlatego robia tak auta zeby wszytsko trzeba bylo w serwisie

prawda jest taka ze teraz salony nie zyja ze sprzedazy aut tylko wlasnie z serwisow dlatego robia tak auta zeby wszytsko trzeba bylo w serwisie
100% racji. Coraz więcej aut jest tak projektowanych aby wlaściciele wracali jak najczęściej do serwisu.

Ja poczekam sobie do wiosny na zmianę postojówki wg. sposobu, który opisał obserwator. Przynajmniej po odkręceniu nadkola nie będę się obawiał, że topniejący śnieg zamoczy mi rękawy ;)

A propos H6W - ostatnio kupiłem na allegro dwie sztuki w cenie 10zł z wysyłką, więc nie jest już tak drogo jak kiedyś (dwa lata temu płaciłem za sztukę 12zł!).
Wymiana obydwu zajęła mi nie więcej niż 5 min!
Pozdrawiam.
- Rafał

a masz w aucie fabryczne ksenony ?? jak nie masz to i wymiana zajęła 5 minut...

długi czas wymiany to nie zaśługa H6W tylko konstrukcji lamp ksenonowych a dokładniej ich zabezpieczenia

a masz w aucie fabryczne ksenony ?? jak nie masz to i wymiana zajęła 5 minut...

długi czas wymiany to nie zaśługa H6W tylko konstrukcji lamp ksenonowych a dokładniej ich zabezpieczenia
Nie mam fabrycznych ksenonów, przeglądając jednak forum, widać, że większość ma z tym problemy, a alfy z oryginalnym ksenonem można policzyć niemal na palcach.
Pozdrawiam.
- Rafał

lampa zwykła = łatwo zdejmowalna klapka osłaniająca żarówki

lampa ksenonowa = osłona na śruby z bardzo trudnym dostępem > celowo tak aby nierozgarnięty dłubak z rozrusznikiem serca nie wymianiał żarówki sam i by przypadkiem nie trafił go zabójczy kopniak - koncerny nie mogą brać na siebie ryzyka i celowo tak konstruują lampy ksenonowe - nikt z producentów nie chce się narażać na procesy i odszkodowania (a być może jest jakaś norma która określa zabezpieczenie lamp ksenonowych przed zwykłym uzytkownikiem - tego nie wiem)

a wymiana w zwykłej lampie nie powinna być dla nikogo specjalnie kłopotliwa

oni pisali o KSENONACH a on o ZWYKŁYCH , wyjasnienie masz w poprzednim moim poście...
bez różnicy czy GT czy 156

Nie chcę się sprzeczać, ale wg moich informacji palnik ksenonowy jest odpowiedzialny za światło mijania i to jego zaślepka przykręcona jest śrubkami. Natomiast żarówkę H6W wymieniamy zdejmując zaślepkę od światła drogowego, która bez względu na to czy ma się ksenon, czy też nie, montowana jest tradycyjnie, czyli odkręcamy ją jak zakrętkę od słoika.
Poniżej zdjęcie:
- z lewej strony światło mijania - ksenon.
- z prawej strony światło drogowe - H7 - wygląda identycznie jak przypadku mojego reflektora.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót