[159] AR 159 TI alcesa

Zmieniło się coś w zakresie walorów dźwiękowych?

Brzmi dobrze!
Ciekaw jestem, jak będzie po strojeniu :)
Celujemy w 240KM i 470Nm.
Co do dźwięku to mam wrażenie, że po prostu bardziej słychać tą moc niż wcześniej, dźwięk jest jakby głębszy, ale nie głośniejszy.
Pozdrawiam.
Rafał

Myślałem, że po wymianie turbawki na większą, można się spodziewać większych przyrostów? To naprawdę niewiele więcej od wystrojonej fabryki?
Ja gdzieś tam w odległych planach też chciałem zmienić na większe, razem z IC i wydechem, teraz sam nie wiem...
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Myślałem, że po wymianie turbawki na większą, można się spodziewać większych przyrostów? To naprawdę niewiele więcej od wystrojonej fabryki?
Ja gdzieś tam w odległych planach też chciałem zmienić na większe, razem z IC i wydechem, teraz sam nie wiem...
Długo jeździłem wystrojoną serią na 200/430 i to był bezpieczny maks.
Teraz bezpieczny max to będzie 240/470.
Można bawić się dalej, ale to pociągnie za sobą kolejne mody. Mnie w zupełności wystarczy, tym bardziej, że już teraz bez finalnego strojenia widzę sporą różnicę.
Pozdrawiam.
Rafał

W końcu jakieś kilometry za nami :)

IMG_20230813_195336030.jpg

Pozdrawiam.
Rafał

Zrobiłem pierwszą "grubszą" trasę po modach. Całkiem fajnie się jeździ, auto mimo 4 osób i pełnego po brzegi bagażnika chętnie ciągnie. Wyprzedzanie to przyjemność. Szczerze mówiąc nie wiem na co ją stać, bo nigdzie nie musiałem korzystać z maksymalnych osiągów.
Jazda dość dynamiczna, prędkość autostradowa praktycznie cały czas +/-140km/h nie rzadko160km/h.. No i spalanie średnie wg komputera: 7,0l/100km, a spod dystrybutora 6,73l/100km przy czym 80% to autostrada. Myślę, że to świetny wynik, biorąc pod uwagę jeszcze załączoną klimatyzację na całej trasie.
Pozdrawiam.
Rafał

tak szczerze - w tak relatywnie sporym silniku, jaka może być różnica z wyłączoną klimą? 0.1 litra?

tak szczerze - w tak relatywnie sporym silniku, jaka może być różnica z wyłączoną klimą? 0.1 litra?
Różnica może być znacznie wieksza :)
W zastępczej Insignii miałem wskaźnik zużycia paliwa przez właśnie dodatkowe wyposażenie - przy wysokich temperaturach (ok. 30 stopni), potrafiło pokazywać nawet do 1l/100km na starcie i później 0,6l/100km już w trasie.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Długo jeździłem wystrojoną serią na 200/430 i to był bezpieczny maks.
Teraz bezpieczny max to będzie 240/470.
Można bawić się dalej, ale to pociągnie za sobą kolejne mody. Mnie w zupełności wystarczy, tym bardziej, że już teraz bez finalnego strojenia widzę sporą różnicę.
Pozdrawiam.
Rafał
No to u mnie na serii jest wystrojona na 209 i 460nm, na razie efektów ubocznych brak. Stąd moje pytanie, myślałem że po zmianie turbo będzie coś więcej...

No to u mnie na serii jest wystrojona na 209 i 460nm, na razie efektów ubocznych brak. Stąd moje pytanie, myślałem że po zmianie turbo będzie coś więcej...

Ale czy Rafał chce wyciągać maximum? Wydaje mi się, że rozsądnie chce zrobić, a nie na pałę żeby chwalić się cyferkami w internetach

szczerze to naprawdę dziwne, bo nawet w Clio 1.2 miałem różnicę 0.2l może. Więcej mi palił z racji zimy niż z faktu że klima chodzi

szczerze to naprawdę dziwne, bo nawet w Clio 1.2 miałem różnicę 0.2l może. Więcej mi palił z racji zimy niż z faktu że klima chodzi
Żeby to stwierdzić, to trzeba by zrobić kilka razy trasę w idealnie tych samych warunkach - odległość, prędkość, temperatura, wiatr etc.
Powiem Ci szczerze, że za duże mam rozbieżności w spalaniu na trasach, żeby to sprawdzić :)
Na ile ten wskaźnik był wiarygodny - nie wiem. Aczkolwiek z tego co czytałem w sieci to są to wyniki prawdopodobne.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Zdecydowałem się na zakup i montaż wyświetlacza DVM od Macman-pro dedykowanego do 159 i nie żałuję.
W połączeniu z poloftowym podświetleniem zegarów kokpit wygląda teraz zdecydowanie młodziej, czerwone podświetlenie centralnego wyświetlacza nieco mnie męczyło, a poza tym nie wyglądało już tak dobrze jak przed laty.
Wyświetlacz DVM ma kilka ciekawych opcji, jest wysokiej jakości, bardzo prosty w montażu.
Nie mam póki co więcej spostrzeżeń, bo Alfa zimuje, ale jestem bardzo zadowolony.
IMG_20231220_110102674.jpg
IMG_20231220_110023891.jpg
Pozdrawiam.
Rafał

Bardzo dobry ruch;) wygląda to bardzo dobrze

WoW! Nie wiedziałem że coś takiego w ogóle jest. Skąd to wykopałeś? Wygląda rewelacyjnie! Do brery by mi się przydało.

Amortyzatory
Powrót