[159] Klocki i tarcze

Czy ktos wiec moze czym roznia sie tarcze Ferodo DDF1451 a DDF1451C?
Obydwie pasuja do mojej 159, srednica 305mm, ale nawet na stronie producenta nie ma za bardzo wyjasnionej roznicy.

Moim zdaniem są dwie opcje, malowane albo wysoko nawęglane. Różnica w cenie sugeruje jednak wysoko nawęglane.

Mówisz źle. Literka C oznacza "coated". Czyli jedne są malowane jedne nie.

Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk

Jesteś pewny, że C nie pochodzi od węgla? ;)
W opisie obu tarcz występuje słowo "pokryty". Czy te z literką C są pomalowane kolorową farbą?

- - - Updated - - -

PS. Zawsze najlepiej po prostu zapytać sprzedawcę ;)

Beschichtet po niemiecku: powlekane

Tak samo na stronie ferodo pisze ze coated a przy zwyklych nie pisze.
166.jpg
167.jpg
168.jpg

Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk

Hej, jakie polecacie tarcze nacinane do dużego brembo? Jakie dobrać do nich klocki?

tak na szybko czy tarcze z dużym Brembo w wersji TFi sa takiej samej wielkości z przodu jak i z tyłu?
patrze na alllegro to przeważane są zestawy na przód...

tak na szybko czy tarcze z dużym Brembo w wersji TFi sa takiej samej wielkości z przodu jak i z tyłu?
patrze na alllegro to przeważane są zestawy na przód...
Są różnej wielkości. Z tyłu występowały tarcze zwykłe 278 mm oraz wentylowane 292 mm.

Mam pytanie czy ktoś montował na tył zestaw tarcz i klocków firm: Valeo, Daco lub Febi.
Z przodu mam zamontowany zestaw textar/ate, na tył chciałbym coś ekonomicznego i w miarę dobrego.
Alfa jest drugim samochodem w rodzinie i rocznie robię 7tys.km, trasa to zazwyczaj miasto.

Mam pytanie czy ktoś montował na tył zestaw tarcz i klocków firm: Valeo, Daco lub Febi.
Z przodu mam zamontowany zestaw textar/ate, na tył chciałbym coś ekonomicznego i w miarę dobrego.
Alfa jest drugim samochodem w rodzinie i rocznie robię 7tys.km, trasa to zazwyczaj miasto.

Jeśli na osi przedniej będziesz miał lepszy zestaw, a na tyle zdecydowanie gorszy, to możesz zaburzyć balans układu hamulcowego, co w przypadku ostrego hamowania może spowodować niebezpieczną sytuację. proponował bym założyć tańsze tarcze jeśli już, i klocki porównywalnej jakości z przednimi. Należy brać pod uwagę, że to jednak bezpieczeństwo, i wszelkie kombinacje tego typu mogą się potem zemścić.

Jakby ktoś chciał to mam do sprzedania ori tarcze 330 OE + Klocki Ferodo + zestaw montażowy w dobrej cenie :)

Panowie pytanie bo już zgłupiałem, AR 159 1.9 JTDm SW 2008r, tarcze hamulcowe przód 305 czy 330mm?

Mi się zdarzyło, bo u mojego dostawcy tarcze 305 droższe niż 330...

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Dzięki, miałem oczywiście na myśli serię, bo w przypadku modyfikacji to można by się czegokolwiek spodziewać.

Weryfikacja jest prosta - spójrz na zacisk, jeśli jest jeden odpowietrznik to masz 305mm, jak masz dwa odpowietrzniki po obu stronach zacisku to jest 330mm.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Uwierz mi, bardzo rzadko się to zdarza .

Czy ja wiem, to jeden z najbardziej popularnych modów, chociaż z drugiej strony teraz 159 jest tanie jak barszcz i powsiadali do nich rycerze ortalionu.

Czy ja wiem, to jeden z najbardziej popularnych modów, chociaż z drugiej strony teraz 159 jest tanie jak barszcz i powsiadali do nich rycerze ortalionu.

To nie ma nic wspólnego z taniością, czy tam innym ortalionem.
Serwisuję po kilka 159 na tydzień, a taka modyfikacja jeśli się trafi raz na ROK, to już jest często ;)
Normalnym ludziom w zupełności wystarcza seria i tyle.

To nie ma nic wspólnego z taniością, czy tam innym ortalionem.
Serwisuję po kilka 159 na tydzień, a taka modyfikacja jeśli się trafi raz na ROK, to już jest często ;)
Normalnym ludziom w zupełności wystarcza seria i tyle.

Dokładnie, sam mam Sportplusa'a zaadaptowanego do TI i zmiana zacisków to byłby ostatni koszt jaki bym chciał ponieść - w zupełności system "małe Brembo" mi wystarcza. Panie, Panowie, szybkie pytanie. Zaczyna mi popiskiwać tylny, prawy zacisk, czuje, że koło lekko się grzeje więc pora na regenerację zacisku. Szukam zestawu regeneracyjnego na tył do AR 159 2.0 JTDm 170KM 2011', "małe brembo" i mam dylemat, znalazłem dwa rodzaje zestawów regeneracyjnych dla tylnego zacisku: dla zacisku Lukas oraz TRW. Jak ustalić, który posiadam czy to bez różnicy?

LUKAS:
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3115171516210-D4_846C-O31359-zestaw-naprawczy-zacisku-hamulcowego.html

TRW:
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3520223017310-D4_2767K-O31359-zestaw-naprawczy-zacisku-hamulcowego.html

Amortyzatory
Powrót