• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Klocki i tarcze

Średnica tłoczka jest ta sama. A oba zestawy są firmy Autofren.

FERODO Premier, montujemy je niezmiennie od kilkunastu lat, i zero problemów ;)
A co byś polecił jako upgrade pod małe brembo ? Zależy mi na dobrej reakcji na zimno.

Jeździłem ostatnio oplem crosslandem i różnymi mini między innymi countryman i w tych samochodach na lekkie tykniecie hamulca auto stawało dęba. Wrażenie jak by się hamulce przyklejały do tarczy.

Po przesiadce do alfy hamulce się wydają trochę drewniane.

Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk

A co byś polecił jako upgrade pod małe brembo ? Zależy mi na dobrej reakcji na zimno.

Jeździłem ostatnio oplem crosslandem i różnymi mini między innymi countryman i w tych samochodach na lekkie tykniecie hamulca auto stawało dęba. Wrażenie jak by się hamulce przyklejały do tarczy.

Po przesiadce do alfy hamulce się wydają trochę drewniane.

Bua haha tak przyklejały się i dęba stawało w sekundzie? Może alfa 159 jest ciężka i np.maly zacisk też nie da rady jej wyhamować na dotyk? Moja z pełnym bakiem i ze mną waży ok.1830 kg. Taki Mini ile wazy 1100?

- - - Updated - - -

Ja kupiłem teraz tarcze ATE i klocki Quaro silver ceramic i gówno widzę różnicę pomiędzy poprzednim zestawem textara tyle, że nie piszcza.

Bua haha tak przyklejały się i dęba stawało w sekundzie? Może alfa 159 jest ciężka i np.maly zacisk też nie da rady jej wyhamować na dotyk? Moja z pełnym bakiem i ze mną waży ok.1830 kg. Taki Mini ile wazy 1100?

- - - Updated - - -

Ja kupiłem teraz tarcze ATE i klocki Quaro silver ceramic i gówno widzę różnicę pomiędzy poprzednim zestawem textara tyle, że nie piszcza.
No możesz się śmiać ale takie mialem wrażenia. Pewnie że mniejsze auta ale też "initial bite" hamulców był o wiele mocniejszy. A w Alfie muszę depnac żeby osiągnąć ten sam efekt za to W Alfie można lepiej dozować hamulec. Mam z przodu zestaw zimmermann a z tyłu ATE (w paczce ATE były klocki galfer)

No możesz się śmiać ale takie mialem wrażenia. Pewnie że mniejsze auta ale też "initial bite" hamulców był o wiele mocniejszy. A w Alfie muszę depnac żeby osiągnąć ten sam efekt za to W Alfie można lepiej dozować hamulec. Mam z przodu zestaw zimmermann a z tyłu ATE (w paczce ATE były klocki galfer)

jezdzilem wieloma autami, ostatnio przez 3 lata automatem, teraz mam 159. no i siostra mowi "wez przyjedz zaprowadzisz moje grande punto do mechanika bo cos jej piszczy". wsiadlem, pierwsze nadepniecie hamulca i jakbym nie mial pasów, to bym glowa przednia szybe wybił, razem z pasazerem

Jakie macie doświadczenia z ceramicznymi klockami, warto, nie warto?. Po noworocznych zmianach mój styl jazdy chcę mocno zmienić ;)

Jakie macie doświadczenia z ceramicznymi klockami, warto, nie warto?. Po noworocznych zmianach mój styl jazdy chcę mocno zmienić ;)

Ja zakładałem niedawno tarcze ATE i klocki quaro silver ceramic i powiem, że jest Ok ale wielkiej różnicy w hamowaniu nie widzę tyle, że raczej nic nie piszczy

Proszę ratunku. Jaka tarcza siedzi z tyłu w 159 2.0 jtdm TI SW? Wentylowana 278mm czy 292mm? Jak podaje do sklepów i mechaników VIN to mi wysyłają zwykłą tarczę... Na grupie fb każdy mówi co innego. Już kompletnie nie wiem jaka to tarcza (nie mam możliwości zmierzenia)

Zadzwoń do autosklep24 myślę, że oni będą wiedzieli na 100%.

Proszę ratunku. Jaka tarcza siedzi z tyłu w 159 2.0 jtdm TI SW? Wentylowana 278mm czy 292mm? Jak podaje do sklepów i mechaników VIN to mi wysyłają zwykłą tarczę... Na grupie fb każdy mówi co innego. Już kompletnie nie wiem jaka to tarcza (nie mam możliwości zmierzenia)

Wentylowana jest tylko w jednym rozmiarze 292mm i nie da się jej pomylić z normalną, pełna tarczą w rozmiarze 278mm.

Podaj VIN :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Ale masz oczy? Wystarczy spojrzeć i stwierdzisz, czy jest wentylowana czy nie.

Ale masz oczy? Wystarczy spojrzeć i stwierdzisz, czy jest wentylowana czy nie.

A Ty kolego masz oczy? Przecież wystarczy przeczytać aby zobaczyć, że napisałem iż jest wentylowana. No i właśnie zarówno w sklepach jak i na allegro wentylowana na tył jest w obu rozmiarach.

VIN: ZAR93900007256819

A Ty kolego masz oczy? Przecież wystarczy przeczytać aby zobaczyć, że napisałem iż jest wentylowana. No i właśnie zarówno w sklepach jak i na allegro wentylowana na tył jest w obu rozmiarach.

VIN: ZAR93900007256819

Wentylowana 278mm na tył, gdzie takie widziałeś? Do twojego auta wchodzą zwykłe tarcze 278mm, numer OEM: 51767378 - tarcza tożsama z numerami OEM: 46843610, 51760273, 51964082

Ostatnia edycja:
Dokładnie, w moim poście spisałem dane z innego autka. Tarcza 278mm, niewentylowana.

No to się mocno nie zgadza bo jest wentylowana. Z przodu wentylowana 330mm z tyłu również wentylowana. Więc nie wiem o co tu chodzi i czemu po VIN takie kwiatki wychodzą. Ti nie jest przypisane do VIN czy jak?

No to się mocno nie zgadza bo jest wentylowana. Z przodu wentylowana 330mm z tyłu również wentylowana. Więc nie wiem o co tu chodzi i czemu po VIN takie kwiatki wychodzą. Ti nie jest przypisane do VIN czy jak?

Generalnie 159 ( przynajmniej moja ) ma kiepskie hamulce w porównaniu do np. mojego Berlingo czy c5 aircrossa. Może ktoś zrobił SWAP aby mieć lepsze hamulce. Może masz jakiś numer na starej tarczy albo zacisku albo klocku. Będzie łatwiej, bo na razie to gdybanie......

Wejdz sobie w link i sprawdz..... czy EX HIGH to to samo co TI ????

Ostatnia edycja:
Generalnie 159 ( przynajmniej moja ) ma kiepskie hamulce w porównaniu do np. mojego Berlingo czy c5 aircrossa. Może ktoś zrobił SWAP aby mieć lepsze hamulce. Może masz jakiś numer na starej tarczy albo zacisku albo klocku. Będzie łatwiej, bo na razie to gdybanie......

Wejdz sobie w link i sprawdz..... czy EX HIGH to to samo co TI ????

Ex HIGH wg tematu z wersjami wyposażenia, nie ma nic wspólnego z tym czyo to TI. Mam wszystko z Ti, wiec raczej, nikt by nie zachodził o aż tyle trudu aby przerobić na Ti. W raporcie VIN to wszystko jest wpisane fabrycznie. Więc nie wiem czemu te hamulce są inne. Wychodzi na to, że były przerabiane

Amortyzatory
Powrót