macinek102
Użytkownik
- Auto
- ALFA 159 SPORT 2.0 JTDM 136+++.....
To proszę, poszukaj numerów na na tarczach etc... Bo na razie to pass.......
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No to się mocno nie zgadza bo jest wentylowana. Z przodu wentylowana 330mm z tyłu również wentylowana. Więc nie wiem o co tu chodzi i czemu po VIN takie kwiatki wychodzą. Ti nie jest przypisane do VIN czy jak?
Jak nie masz chociaż małego brembo z przodu tylko, ten jednotłoczkowy zacisk ate, to może rzeczywiście być słabo.Generalnie 159 ( przynajmniej moja ) ma kiepskie hamulce w porównaniu do np. mojego Berlingo czy c5 aircrossa.[...]
[...] dla przednich hamulców pokazuje Ci tarcze 330mm czyli "duże brembo" - trochę dziwne, aby fabryka wypuściła z przodu "duże brembo" a z tyłu zwykły zacisk niewentylowany, nie pasuje mi takie podejście.[...]
Dlaczego, może mieć zacisk o tłoczku 42 zamiast 38mm i juz jest siła hamowania o 20% większa (o ile dobrze pamiętam)![]()
Zacznijmy od tego, że TI to tylko określenie wyposażenia i tak samo TI miało kilka poziomów/wariantów - co tam sobie klient zażyczył. U Ciebie na liście wyposażenia nie widać wzmianki o T.I., tak samo nie widzę na liście SportKit, z drugiej strony dla przednich hamulców pokazuje Ci tarcze 330mm czyli "duże brembo" - trochę dziwne, aby fabryka wypuściła z przodu "duże brembo" a z tyłu zwykły zacisk niewentylowany, nie pasuje mi takie podejście.

Mam to samo, kiepski bite. W innych samochodach lekkie tykniecie i auto dęba staje a tu się trzeba siłować. Żeby nie było, jak sie depnie to ABS sie włącza ale pewność i przyjemność z jazdy wygląda inaczej.Generalnie 159 ( przynajmniej moja ) ma kiepskie hamulce w porównaniu do np. mojego Berlingo czy c5 aircrossa. Może ktoś zrobił SWAP aby mieć lepsze hamulce. Może masz jakiś numer na starej tarczy albo zacisku albo klocku. Będzie łatwiej, bo na razie to gdybanie......
Wejdz sobie w link i sprawdz..... czy EX HIGH to to samo co TI ????
Tylne hamulce nie miały nic wspólnego z wersją wyposażenia !Zacznijmy od tego, że TI to tylko określenie wyposażenia i tak samo TI miało kilka poziomów/wariantów - co tam sobie klient zażyczył. U Ciebie na liście wyposażenia nie widać wzmianki o T.I., tak samo nie widzę na liście SportKit, z drugiej strony dla przednich hamulców pokazuje Ci tarcze 330mm czyli "duże brembo" - trochę dziwne, aby fabryka wypuściła z przodu "duże brembo" a z tyłu zwykły zacisk niewentylowany, nie pasuje mi takie podejście.
Jak masz z tyłu wentylowane to na 99% muszą być 292mm bo innych nie ma/nie widziałem na listach części - jakby był małe wentylowane tarcze 278mm to musiałyby istnieć dwa różne zaciski/jarzma dla tej tarczy, z racji szerszej "wentylowanej tarczy 278m" względem niewentylowanej 278mm - Ostatnio kupowałem do swojej tylne zaciski i znalazłem tylko dwa rodzaje zacisków tylnych: dla tarczy wentylowanej 292mm i tarczy 278 niewentylowanej.
Zrzuć koło i tyle, to nie problem pomierzyć, toć to 15 minut robotyA tym czasem parkujemy temat, chyba że jakiś doświadczony dostawca części się odezwie i wniesie coś nowego do tematu...
Tylne hamulce nie miały nic wspólnego z wersją wyposażenia !
Wentylowane z tyłu miały tylko 3,2 JTS i 2,4 JTDm. ( Instrukcja - strona 256. )
Wentylowana jest tylko 292 mm. To w końcu którą masz? Może zdj wrzuć.A Ty kolego masz oczy? Przecież wystarczy przeczytać aby zobaczyć, że napisałem iż jest wentylowana. No i właśnie zarówno w sklepach jak i na allegro wentylowana na tył jest w obu rozmiarach.
VIN: ZAR93900007256819
To proszę, poszukaj numerów na na tarczach etc... Bo na razie to pass.......
Pytanie z innej beczki, przy zmianie z małego na duże Brembo wystarczy tylko zacisk czy też potrzeba zwrotnice zmieniać?
Tylko zacisk, jakoś w maju zmieniałem u siebie. Ale żeby to miało ręce i nogi to tył też od razu powinieneś wentylowany założyć. Mi się udało trafić komplet z 3.2 V6 za 1600zl, z nowymi tarczami i klockami tył. Przednie przetoczyłem, nowe klocki i jest kosa. Nie czuć w ogóle ile to auto waży. Pytałem tu na forum czy będzie różnica, dostałem odpowiedź, że prawie żadna.
Otóż, nie zgadzam się, różnica jest kolosalna. Trzeba się pilnować żeby nosa na szybie nie zostawić.
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
[...]Także dla mnie zmiana z małego brembo na duże to w zasadzie tylko wzrost kosztów eksploatacji i poprawa wyglądu auta[...]
Zdecydowanie nie masz racji:
- przy 330 jest zdecydowanie większa siła przykładana do osi koła, która przekłada się na znacznie krótszą drogę hamowania, fakt potrzeba porządniejszych opon aby to wykorzystać.
- pojemność cieplna też jest znacznie większa, po prostu więcej razy zahamujesz zanim hamulce Ci "spuchną"
To mogłoby mieć znaczenie na torze. W ruchu cywilnym raczej nie ma.Zdecydowanie nie masz racji:
przy 330 jest zdecydowanie większa siła przykładana do osi koła, która przekłada się na znacznie krótszą drogę hamowania, fakt potrzeba porządniejszych opon aby to wykorzystać.
pojemność cieplna też jest znacznie większa, po prostu więcej razy zahamujesz zanim hamulce Ci "spuchną"
To mogłoby mieć znaczenie na torze. W ruchu cywilnym raczej nie ma.
Tak, wiem wiem. Na klockach premium i oponach premium w sytuacji kryzysowej zahamuję 1 m wcześniej, co przyczyni się do uniknięcia kolizji/wypadku.
Po prostu przerobiłem kilka 159 i kilka układów hamulcowych. Podstawa to prawidłowo serwisować układ hamulcowy i nie kupować najtańszych części - każdy układ w 159 sprawdzi się bardzo dobrze. A duże Brembo po prostu wygląda najlepiej![]()
Oczywiście, że w ruchu cywilnym ma znaczenie. 159 niespecjalnie nadaje się na tor, to jest za duży "spaślak", nawet po stage2 jakoś niespecjalnie jeździ.To mogłoby mieć znaczenie na torze. W ruchu cywilnym raczej nie ma.[...]
Bardziej miałem na myśli, po prostu porządniejsze opony np. conti, dunlopy, godyear czy micheliny a nie cooper, kumho czy inny chińczyk.[...]Tak, wiem wiem. Na klockach premium i oponach premium w sytuacji kryzysowej zahamuję 1 m wcześniej, co przyczyni się do uniknięcia kolizji/wypadku.
[...]
[...]Po prostu przerobiłem kilka 159 i kilka układów hamulcowych. Podstawa to prawidłowo serwisować układ hamulcowy i nie kupować najtańszych części - każdy układ w 159 sprawdzi się bardzo dobrze. A duże Brembo po prostu wygląda najlepiej![]()
I tak, i nie![]()
Jak Ci się na A2 Łódź - Warszawa o 15.00 śpieszy, to "słabsze" hamulce potrafią spuchnąć dość szybko i to nie przekraczając za bardzo dopuszczalnej prędkości![]()
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?Układ na zaciskach ATE to porażka w 159.