[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Płyn jest wlany zielony wiec myślałem ze ktoś już robił manewr z wymienieniem zbiorniczka. Sprawdzę datę i jak będzie ori to wymienie.

Mam pytanie dotyczące wspomnianego wcześniej zbiorniczka, jest sens kupić używany czy lepiej celować w nowy?

dokladnie, zaden uzywany syf, i data prod musi byc minimum 2011r czego w uzywce raczej sie niie doswiadczy (1.9jtdm juz nie byl produkowany).

oczywiście, z resztą jest inny numer części, więc powinni zamówić ostatni zamiennik.

51880990

W ASO zamawiasz na miejscu. Przez telefon można tylko zapytać o dostępność. Możesz też kupić w Łódzkim sklepie autosklep24. Ja właśnie tam kupiłem.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Panowie pytanie mam wyje mi pompa najprawdopodobniej z powodu wymieszaniu różnych płynów. Teraz pytanie czy wymienić sam płyn czy zbiorniczek też wymienić? Płyn w zbiorniczku się pieni ale przepływa normalnie w środku

Pompa wyje bo Ci się zapowietrza i dlatego masz też pianę w zbiorniku. Musisz wyeliminować miejsce przez które się zapowietrza bo inaczej nie pozbędziesz się wycia, a możesz zatrzeć pompę.

Witam wszystkich.
W ten weekend zamierzam wymienić zbiorniczek na nowy, więc mam pytanie do tych, którzy robili to samemu.
Mianowicie jakich szczypiec, czy innego narzędzia użyć do poluzowania opasek na przewodach?
Pozdrawiam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam nadzieję że wystarczą :P

Może odpiąć się da kombinerkami,ale już zapiąć nie idzie. Na szczęście miałem inne opaski.

Dołączę się do tematu.

Alfa 159 8v. U mnie też występuje gumienie. Wymieniłem zbiornik ( z polift na polift ), zawór maglownicy i płyn, najpierw Dextron II potem Dextron III (czerwony) i potem Pentosin (zielony). Nic nie pomogło a wydałem sporo kasy na całe to majsterkowanie.

Ostatnia rzecz jaką mi polecił mechanik to regeneracja magla i sprawdzenie kolumny kierowniczej, nie mam pojęcia jak może to pomóc bo nie cieknie ani nie pieni płynu. Podsumowując, niestety dla osób które mają problem ze wspomaganiem, nie ma chyba jednej prostej rady, proponuję testować w takiej kolejności - niektórym pomoże płyn, innym zawór kolejnym pompa a mi pewnie magiel, wychodzi od najtańszej opcji do najbardziej kosztownej.

Ostatecznie wymieniłem pompę wspomagania, gumienia brak, nic nie buczy, przyjemnie skręca chociaż z dużą prędkością ciężko mi się przyzwyczaić i mam wrażenie że auto się ślizga :D.

Tak czy inaczej, było warto.

Nic nie poradzę, że na zielonym wspomaganie pracuje gorzej. I nieważne czy przed lift, czy polift. Ja zawsze daje czerwony.

ATF 320 Mobil - jest czerwony. Po wymianie zbiorniczka i przepłukaniu układu zero problemów od ponad 2 lat.

Mobił ATF320 NIE jest zielony tylko czerwony
Gdzie ja napisałem że Mobil jest zielony??. Ale skoro już tu piszę, to podzielę się doświadczeniem po zalaniu nowego ZIELONEGO płynu. Specjalnie nie pisałem wcześniej żeby opinię wyrazić po nieco dłuższym stosowaniu, żeby później ktoś nie pisał że to za krótki okres. A więc upłynęło około 3 miesięcy po zalaniu i efekt jest taki że nie ma żadnej różnicy w wspomaganiu czyli wszystko chodzi bardzo dobrze. 20191025_161646_HDR.jpg
P.S dla mało kumatych zalałem ten zielony ze zdjęcia;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót