• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Zgadzam się co do niesamowitego skomplikowania takiego systemu, mi również wydaje się to nierealne ze względu zbyt wiele zmiennych. Technologia wyciszania w słuchawkach już jest skomplikowana, a co dopiero w tak otwartej przestrzeni. Co więcej dobre słuchawki z aktywnym wyciszaniem to koszt 1k PLN+, nie wydaje mi się możliwe, aby wielokrotnie bardziej skomplikowana implementacja w samochodzie mogła być sprzedawana jako opcja za 400 zł..

Ale - szukając info trafiłem na stronę dostawcy takiego systemu. I oni nawet nie próbują mówić o całkowitym wyciszaniu, lecz o redukcji uciążliwości. W liczbach była mowa o 5db. I to tylko w obszarze głowy (też mnie ciekawi czy poza obszarem głowy nie będzie z kolei podbicia dźwięku). Stosowane do tego mają być mikrofony w miejscach źródła hałasu. Więc może ma to jakieś szanse działać.

A co do tego co alfa potrafi a czego nie potrafi: przecież oni nic (albo prawie nic) z tych rzeczy nie robią sami. Od tego są zewnętrzne firmy dostarczające gotowe rozwiązania i zapewne czy coś działa dobrze czy nie zależy w uproszczeniu od dealu między producentem a dostawcą (lub od wyboru dostawcy). Jeśli jeep już coś takiego ma, to pewnie ten sam system będzie dostarczany do alfy (oczywiście ciągle gdybając czy to w ogóle działa i czy o to w ogóle chodzi w opcji za 400zl).

Panowie może poczekajmy po prostu co to jest za rozwiązanie i jak jest realizowane. Odnośnie asystentów nowo dodanych i czytanie znaków to czemu myślisz że wyjdą jaja, przecież za to odpowiada bodajże Bosch jak w innych markach, zatem są to pewnie zaadoptowane systemy a nie coś nowego

Dokładnie. Tu nie chodzi o całkowitą eliminację ale o redukcję. I nie każdego świstu, a tych stałych najbardziej uciążliwych dźwięków. Czyli pewnie - silnik.
Szum opon czy lusterek pewnie pozostanie. Ale co z tego. Jeśli sumarycznie ma być poprawa o 5dB (to i tak dużo), to będzie super.

A jeśli chodzi o skomplikowane obliczenia - skoro względnie dobrze radzą sobie słuchawki, gdzie procesor nie jest za mocny, to dlaczego nie można tego zastosować w samochodzie?

Sony xperia z5 miała taką opcję (i to nie słuchawki liczyły przeciwfazę, tylko telefon. Słuchawki miały wbudowane mikrofony po jednym z każdej strony, a mini jack miał dodatkowy pin - i telefon to wszystko przetwarzał). I to było 5lat temu. To chyba nie ma problemu żeby to wsadzić do samochodu za ponad 150 000,-
Nie jest to kosmiczna technologia.

Inaczej by było jakbyśmy chcieli zupełnie wytłumić dźwięki przeciwfazą. O to to by było skomplikowane i też by się dało. I tu komputer musiałby brać pod uwagę gdzie są uszy słuchacza.

Ale do zwykłej redukcji? Jestem w stanie uwierzyć, że urządzenie za 400, - to zrobi.

Sent from my G8341 using Tapatalk

Ostatnia edycja:
Dokładnie. Tu nie chodzi o całkowitą eliminację ale o redukcję. I nie każdego świstu, a tych stałych najbardziej uciążliwych dźwięków. Czyli pewnie - silnik.
Szum opon czy lusterek pewnie pozostanie.
...

Co jak co ale silnik to chciałbym w Alfie słyszeć ;) ;)

Chodzi właśnie o redukcję uciążliwych dźwięków z ogólnie pojętego otoczenia samochodu.

Ostatnia edycja:
Czyli pewnie - silnik.
przecież oni robią na odwrót, kupa wersji ma Engine Enhancement System który wzmacnia dźwięk silnika wewnątrz (przez głośniki), przynajmniej w trybie D, i nie da się tego wyłączyć z menu.

Jeśli sumarycznie ma być poprawa o 5dB (to i tak dużo), to będzie super.
Tak, 5dB to dużo, powiedzmy 3-y krotnie dla naszych uszu

A jeśli chodzi o skomplikowane obliczenia - skoro względnie dobrze radzą sobie słuchawki, gdzie procesor nie jest za mocny, to dlaczego nie można tego zastosować w samochodzie?
w słuchawkach to akurat banał - żadnych skomplikowanych obliczeń, mikrofony masz na każdej słuchawce, stąd łatwo odjąć to od sygnału który generujesz z samych głośniczków słuchawek umieszczonych zaraz obok. W aucie masz już problem, bo źródeł jest pełno, a jeszcze masz zrobić tak żeby w innym miejscu w przestrzenii auta dźwięki otoczenia się anulowały - tu są już mocne obliczenia.
gwarantuję Ci że folią w szybie to można zrobić tanio, sytem w 3D oparty na wielu mikrofonach i jakimś kombajnie DSP to będzie droga sprawa.

poczekamy, zobaczymy, ja obstawiam folię.

Co jak co ale silnik to chciałbym w Alfie słyszeć ;) ;)
[emoji106] [emoji41]
Dlatego jest system wzmacniania głosu silnika.
I fajnie że nie na zasadzie syntezatora, tylko mic+wzmacniacz i rzeczywisty dźwięk idzie na głośniki. Przynajmniej jak coś zacznie stukać w silniku to będziemy to słyszeli głośniej [emoji1787]

Odnośnie tego za 400 euro to raczej będzie to za pomocą izolacji dodatkowej szyb
Tak jest to napisane w konfiguratorze, izolacja akustyczna szyby przedniej oraz szyby kierowcy i pasażera
Dodatkowo chyba w końcu będzie ogrzewana szyba czołowa. Tak przynajmniej jest napisane, szyba czołowa z filtrem podczerwieni oraz ogrzewana

Odnośnie tego za 400 euro to raczej będzie to za pomocą izolacji dodatkowej szyb
Tak jest to napisane w konfiguratorze, izolacja akustyczna szyby przedniej oraz szyby kierowcy i pasażera
Dodatkowo chyba w końcu będzie ogrzewana szyba czołowa. Tak przynajmniej jest napisane, szyba czołowa z filtrem podczerwieni oraz ogrzewana

W PL siatce wyposażenia nie ma nic takiego :o

Ps. Jeśli ktoś jeździł G i S - co jest cichsze (szum wiatru od strony drzwi)?
Sądziłem, że G, a po ostatniej jeździ stwierdziłem, że S mimo, że to stara wersja.
Tak jest czy u mnie coś jest nie tak?

W moim Infiniti Q60 jest system aktywnej redukcji hałasu - ANC Active Noise Cancellation - minimalizujący odgłosy z drogi. Działa - ponoć - na zasadzie neutralizowania niepożądanych dźwieków za pomocą sygnału o przeciwnej fazie. Do tego szyby akustyczne. Może w Alfie jest coś podobnego.

Ło matko widzieliście w tv polskiej nowe reklamy z rabatami 40 tys:cool:

Widzieliśmy. Ja z racji tej zajebiaszczej promocji, biorę G i S w Q od razu.

Ło matko widzieliście w tv polskiej nowe reklamy z rabatami 40 tys:cool:
Dolicz jeszcze jakieś 7% ceny auta na koszt leasingu 100%, bo podobno tyle to kosztuje, to się robi już konkretna kwota ponad 50 tys. upustu za nowe auto.

co nie zmienia postaci ze ceny nawet po rabatach są kosmiczne- ale nie tylko AR

Dla nas te kosmiczne ceny są raczej na plus - mniejszy spadek wartości?

Koniec stycznia, zamówić auta do produkcji się nie da, cennika MY2020 nie ma, konfigurator nieaktualny. Ale partyzantka.

To jest straszna żenada. Jak Land Rover wprowdzal MY20 w lipcu, konfigurator działał od pierwszego dnia!!!! W lipcu !!!!!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Koniec stycznia, zamówić auta do produkcji się nie da, cennika MY2020 nie ma, konfigurator nieaktualny. Ale partyzantka.
Niestety to jeszcze pewnie trochę potrwa. Spójrzcie ile samochodów mają dilerzy na stocku. Ich ceny odstraszają, konfigurację często dziwne. Będą chcieli je wypchać, bo jak wpuszcza oficjalnie nowy cennik to zostanie im to na zawsze. Póki co nieoficjalnie da się zamawiać najdroższe wersję. Fajnie, ale część klientów szuka jednak bardziej wejściowej opcji do świata Alfy. Plus nie każdy lubi skórzane stołki i marzy o porządnej alcantarze albo innym fajnym materiale. Pozostaje czekać....

Nie h obniża cenę, to stockowe pójdą.

A ja nie chcę ze stocku, mam do wydania ćwierć miliona na auto z fabryki porządnie skonfigurowane tak jak chcę i nie mogę kupić. To jest k*** chore.
Czyli FCA nie chce odemnie 250 tyś. złoty - to jest polmozbyt 1:1.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

A ja nie chcę ze stocku, mam do wydania ćwierć miliona na auto z fabryki porządnie skonfigurowane tak jak chcę i nie mogę kupić. To jest k*** chore.
Czyli FCA nie chce odemnie 250 tyś. złoty - to jest polmozbyt 1:1.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Dokładnie, to że nie będzie nowych nie znaczy że pójdą stare, tym bardziej że ceny nie są jakieś powalające w stosunku do pokiftowych. Prędzej poskutkuje to tym, że ktoś kto się zastanawiał pomiędzy alfa a czymś innym wybierze coś innego...

Amortyzatory
Powrót