[159] Korekty wtrysków

A jak to jest z tą interpretacją. Który wtrysk sumuje korekty?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Powiedzieć to nic ale napisać cokolwiek można ;) Mało, bo warunków pomiaru nie znamy.
Teoretycznie drugi wtrysk ma problem. Warto go poobserwować. Tyle można wywnioskować po załączonych cyferkach. Lepiej zamieścić plik z danymi w csv.

Dzisiaj rano zrobiłem dokładny pomiar na zimnym silniku i biegu jałowym i wyszło mi coś takiego ;), popołudniu jadę na miasto i zrobię pomiar jak się auto zagrzeje i wrzucę fotkę :), dodam że Egr jest wyłączony i Dpf-a brak
Korekta.jpg
i zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz 15 min po pierwszym pomiarze zrobiłem drugi i wyszły zupełnie inne korekty jak to rozumieć ? :)
Korekta 2.jpg

Ktoś chyba tutaj pisał że jednym z objawów urwania klapy wirowej może być zwiększona korekta wtrysku

Tylko że autko ładnie pracuje równo chodzi dobrze się zbiera mocy mu nie brakuje :) jedynie co mnie zaniepokoiło to to że zaczął kopcić jak go wkręca na obroty , dlatego zacząłem od sprawdzenia wtrysków i dlatego jest tu mój wątek :)

Ktoś chyba tutaj pisał że jednym z objawów urwania klapy wirowej może być zwiększona korekta wtrysku
Coś w tym jest, zwłaszcza że korekta jest na plus, co często ma miejsce przy problemach z cylindrem/klapą. Skoro korekta na wolnych obrotach wynosi ponad +2,5mm3/w to ciekawe jak wygląda pod obciążeniem. Kopcenie mówi chyba samo za siebie.

U mnie też zakopci jak wdepnę mu.... dpf aut i egr też....

musi zakopcić, pozbyłeś się świadomie lub nie czegoś co własnie właśnie miało za zadanie nie kopcić. Egr rozumiem, ale dpf ? Po co ? W tych silnikach dpf jest pancerny, vw, merc, bmw mogli by się od Fiata uczyć. Tak, wiem.... co 700km wypala się i przez 569 sekund samochód spala 10 litrów. Pozbycie się tego ustrojstwa jakim jest DPF w wykonaniu Fiata, to moim zdaniem cebularstwo.

Jak ktoś jeździ po mieście to raczej ciężko wypalać.... W tym roku trasy miałem 6 tyś km a reszta male odcinki

Dlatego na takie dystanse warto pomyśleć o silniku benzynowym.

Z tego co pamiętam to jest jakiś algorytm do liczenia "prawidłowość" - chodzilo o to że na którymś wtrysku miały sumować się korekty poprzednich czy coś takiego.. Może ktoś przypomnieć jak to wyglądało... Czy może to chodziło o przelewy? Coś dzwoni ale nie wiem w którym kościele :)

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Suma algebraiczna korekt na wszystkich wtryskiwaczach wynosi 0. Ot cała filozofia ;)

Ktoś z Was moglby mi wytłumaczyć krok po kroku jak sprawdzić korekty w MESie , jestem w tym zielony. Z góry dziękuję. Moze być priv.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Tryb wolnych obrotów:

1. rozgrzewasz silnik do temperatury pracy
2. Wyłączasz wszelkie odbiorniki energii, które obciążają silnik. Czyli radio, światła, klima itp.
3. mierzysz korekty

To przykładowe korekty wykonane na postoju:
WTRYSKI-WOLNE.jpg

Pod obciążeniem :

1. Rozgrzewasz silnik
2. Wyjeżdżasz na drogę.
3. Jedziesz na 4 lub 5 biegu w zakresie 1800 obrotów
4. Wciskasz gaz ale z umiarem. Tak w granicach do 1/3
5. Mierzysz korekty

A to ten sam silnik i te same wtryski pod obciążeniem. Jak widać, już różowo nie jest:
WTRYSKI.jpg

Chodziło mi również o obsługę programu. Ściągnąłem poradnik ale nic w nim na ten temat nie ma.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót