Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Panowie, z góry przepraszam za zaśmiecanie, ale wpadliśmy już w błędne koło, pt. 1000 stron tematu i nie idzie znaleźć...ktoś to zresztą kilka postów wyzej opisał.

Czy tak osławiony Motul X-Cess 8100 5W40 'w 100% syntetyczny' jest w rzeczywistości olejem HC?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

A po co szukać w temacie? Poszukaj w google najnowsza kartę MSDS i sprawdź skład. Do niedawna było to HC ale jako, ze często tymi składami żonglują najlepiej sprawdzić najświeższa kartę.

Panowie, z góry przepraszam za zaśmiecanie, ale wpadliśmy już w błędne koło, pt. 1000 stron tematu i nie idzie znaleźć...ktoś to zresztą kilka postów wyzej opisał.

Czy tak osławiony Motul X-Cess 8100 5W40 'w 100% syntetyczny' jest w rzeczywistości olejem HC?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ten osławiony X-Cess to już od dawien dawna nie jest "pełnym syntetykiem". Więcej bazy syntetycznej znajdziesz w Specolu:D Co nie znaczy, że to zły olej. Jest dobry aż i tylko jak dla mnie.

Gulf 10W40

A co z olejami firmy "Gulf"? Pan z polecanego sklepu na forum Alfaholików polecił właśnie ten olej do Alfy Romeo 2.5 V6 + 200 000 km,mówiąc że jakością i parametrami nie odbiega od oleju Selenia 20k.
Nie jest też "przekombinowany" w Polsce.
Obecnie mam zalany syntetyk 5W40,ale chyba nie zaszkodzi wlać 10W40 (przy całkowitej wymianie oleju i filtru...).
12-latce należy się chyba coś gęstszego :)

I jak, ostatecznie testowałeś 10W40? Czuć było różnicę?

Zarejestrować się na forum tylko po to aby zadać pytanie do posta z przed pięciu lat? :lol: Stawiam 2 z minusem za próbę subtelnego podłączenia się do tematu :lol:

Gulf polska i wybral pytanie z przed laty o oleju Gulf. . . Panowie wiadomo o co chodzi.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

A mnie akurat jakościowo niedawno Gulf pozytywnie zaskoczył ale z rynku Japonii ;-)

5W-30 vtec bardzo fajny pao/ester zrobili ;-) Noack niesamowity nawet niżej niż Penrite 5 Racing ;-)

Jak widać da się... Tylko tam gdzie nie konkuruje się wyłącznie ceną :-(

uploadfromtaptalk1502386601888.jpg

Witam wszystkich
Nie jestem posiadaczem Alfy ale w związku z tym, że temat olejowy jest tematem "moto-uniwersalnym" postanowiłem zapytac o jedną rzecz. Jeżdże Astrą H 1,6 XERZ16 (benzyna). Przebieg 87 tys. roczne przebiegi 7-8 tys. km. olej Millers LL C3 5w30. Olej pracuje z dodatkiem Militec1.
W celu przepłukania silnika dodałem AR2300. Czy kombinacja Militec1 i AR2300 nie spowoduje negatywnych skutków. Przejechałem na tej mieszance ok. 200 km i nic sie nie dzieje ale wole zapytac fachowców.
Przed każda wymiana oleju stosowałe płukanke Millers a le w moim odczuciu działa ona bardzo delikatnie.
Mam ochote spróbowac Specola 5W30 Premium z AR9100.
PS
Temat olejów bardzo wciagajacy. Przczytałem wszystko od 500 strony:)

AR2300 ma trochę trudniej i tyle więc warto więcej pojeździć aby swoje zrobił. Potem AR9100 dokończy. Polecam Specola Premium c3 VW w niebieskiej butelce, wyższa półka niż zwykły c3.

wlyszkow, czyli do alfy 159 1.9jtdm 150KM też mogę wlać tego specola VW?
I jeszcze, jeśli w tej chwili myje mi się silnik przy pomocy AR2300 to przy wymianie stosować jeszcze płukankę "szybką"?

Możesz zalać Specola VW, lepszy od starych formuł C2/C3.
Jeśli wymienisz olej dokładnie i na gorąco to nie potrzeba dodatkowej szybkiej płukanki aczkolwiek na pewno nie zaszkodzi a jak zawsze może pomóc spuścić brudy zmyte przez AR2300.

A co sądzicie o Platinum Classic Diesel Synthetic 5W-40? Jaki jest jego koszt za 4,5l na stacji paliw?

A w jakim celu kupować olej silnikowy na stacji paliw ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Witam

Co w chwili obecnej z olejów syntetycznych 10W-40 opłaca się wlać do silnika 2.4 JTD 10v 150 KM?

Może być też 10W-40 z minimalną ilością bazy HC

...a olej MEGUIN POWER SYNT SAE 10W-40? ACEA A3 ∙ ACEA B4 ∙ API CF ∙ API SL
W składzie ma POLIOLEFINA POLIAMINOIMID KWASU BURSZTYNOWEGO, POLIOL.
Cenowo wypada w porządku..

..a olej PETRONAS 1000 SYNTIUM 10W-40?

Amortyzatory
Powrót