• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] SHORT SHIFTER w Julce

Płaski, szeroki śrubokręt między dźwigienkę, a kołnierz w szczelinę i DELIKATNIE gumowym młotkiem w tył pukać 30s. i zdjęte. Dobrze jakimś WD-40 albo innym penetrującym sprayem spryskać wieloklin żeby syf wypłukać

U mnie dokładnie tak to wyglądało, wystarczyły 2-3 puknięcia

Ok, to teraz na chwilę odejdę od Noviteca

No to tak. Pierwsza sztuka skończona. Przez konstrukcję bocznej dźwigni udało się osiągnąć 40% skrócenie skoku, ale to i tak więcej niż konkurencja :P
Tak jak było w pierwotnym założeniu także jest opcja przepięcia na oryginalną długość skoku drążka.

Dodatkowy bonus to możliwość ustawienia położenia dźwigni - bliżej lub dalej od kierowcy. ;)

Jest on wykonany w większości ze stali nierdzewnej ;)

218526d1483118440-short_shifter__skrzyn_c635__jet__jet_czy_ktos_bylby_zainteresowany_-wp_2016123.jpg
218527d1483118564-short_shifter__skrzyn_c635__jet__jet_czy_ktos_bylby_zainteresowany_-wp_2016123.jpg

Więcej -> http://www.forum.alfaholicy.org/tun...os_bylby_zainteresowany_-5.html#ixzz4ULLxIAew

Ta opcja z ustawianiem oddalenia dzwigni jest super.
Generalnie możliwości Twojego rozwiązania biją na głowę ten z noviteca.
Już nie mogę się doczekać kiedy założę i się pobawię.
Na te gwinty śruby rzymskiej to jakiś klej do gwintów pewnie będzie wskazany.

Zapowiada się super. Dopisałem się do listy chętnych więc mam nadzieję że testy wyjdą pomyślnie i w styczniu, koooniec z machaniem wajchą jak w starym ikarusie :D :D

kontry są po obu stronach więc nie powinno być problemu ale jakiś delikatny klej do gwintów też można zastosować ;)

Doszła do mnie paczka.
Jestem pod wrażeniem jakości produktu a już nie wspomnę o opakowaniu.
Pełna profeska.
Grzeję do zimnego garażu montować:)

Ze wskazówek montażu:
Klucze
płaska 10
nasadka 13,15
srubokręt szeroki ja użyłem przecinaka tylko dość ostro zeszlifowałem
1) Odkręcić akumulator i podstawę
2) Płaskim szerokim śrubokrętem lub nawet kluczem płaskim trzeba podważyć cięgno z aluminiowej dźwigni pośredniej tak aby je odczepić./Ja odczepiałem już po demontazu blaszki/
WAŻNE przed demontażem zaznaczyć markerem miejsce osadzenia blaszki --ośka z wieloklinem
3) Odkręcanie nakrętki trzymającej dźwigienkę blaszaną - dobrze jest przytrzymać czymś dźwignię przy odkręcaniu aby nie wskoczył bieg (łatwiej ustawić będzie shifter )
4) Po odkręceniu dobrze jest spryskać sworzeń na którym siedzi dźwigienka sporą ilością WD-40 lub innego sprayu penetrującego żeby wypłukać zabrudzenia utrudniające zdjęcie.
5) Aby zdjąć dźwigienkę trzeba wsunąć pod nią płaski śrubokręt i delikatnie pukać w tył tak aby zruszyć dźwigienkę i ja podważyć.
6) Po zdjęciu oryginalnej dźwigienki dobrze jest oczyścić sworzeń na którym siedziała i delikatnie przesmarować, a następnie przenieść znak markerem ze starej blaszki nałożyć dźwigienkę short shiftera patrząc aby złożyć dokładnie tak jak znaki markera i przykręcić nakrętkę trzymającą.
7) Na główkach cięgna jest drucikowe zabezpieczenie, które trzeba zdjąć - przekręcić z główki i wysunąć. Dopiero wtedy wskoczy na jabłuszko po jednej i drugiej stronie, a na koniec należy zabezpieczyć je przed wyskoczeniem.
8) W celu regulacji cięgna należy poluzować nakrętki/kontry po obu stronach łącznika (jeden gwint jest prawy a drugi lewy), następnie trzeba wyregulować długość cięgna kręcąc szeroką nakrętką łączącą i sprawdzać położenie dźwigni zmiany biegów we wszystkich położeniach. Po zakończeniu regulacji dokręcić kontry do nakrętki łączącej i gotowe. (Można dać kropelkę kleju do gwintów, ale delikatnego i niewiele, żeby nie było problemów przy późniejszej regulacji)
9) Na koniec złożyć i cieszyć się szybszą zmianą biegów.
Opis P@bLO / z moimi dopiskami/
9 i 10 zdjęcia to ruch wajchy po montażu
11 i 12 to ruch wajchy przed montażem
Ps.Ustawiamy datę itd
Opuszczamy szyby po kolei i podnosimy aż do pyknięcia/aby działało otwieranie zamykanie pilotem szyb/
Kierownica w prawo i w lewo do skrajnego położenia./znikną błędy/
Gdyby centralny nie działał to wkładamy kluczyk przekręcamy w MAR i otwieramy zamek pilotem jak pyknie to jest już ok

Załączniki

• IMG_20170104_153447.jpg
    IMG_20170104_153447.jpg
    40 KB · Wyświetleń: 53
  • IMG_20170104_153439.jpg
    IMG_20170104_153439.jpg
    42.4 KB · Wyświetleń: 58
  • IMG_20170104_145525.jpg
    IMG_20170104_145525.jpg
    29.3 KB · Wyświetleń: 51
  • IMG_20170104_145514.jpg
    IMG_20170104_145514.jpg
    33.7 KB · Wyświetleń: 45
  • IMG_20170104_145912.jpg
    IMG_20170104_145912.jpg
    65.4 KB · Wyświetleń: 71
  • IMG_20170104_150750.jpg
    IMG_20170104_150750.jpg
    80.6 KB · Wyświetleń: 67
  • IMG_20170104_150756.jpg
    IMG_20170104_150756.jpg
    71.5 KB · Wyświetleń: 67
  • IMG_20170104_150800.jpg
    IMG_20170104_150800.jpg
    68 KB · Wyświetleń: 53
  • IMG_20170104_152027.jpg
    IMG_20170104_152027.jpg
    61.4 KB · Wyświetleń: 69
  • IMG_20170104_152910.jpg
    IMG_20170104_152910.jpg
    67.3 KB · Wyświetleń: 103
  • IMG_20170104_153414.jpg
    IMG_20170104_153414.jpg
    45.5 KB · Wyświetleń: 48
  • IMG_20170104_153423.jpg
    IMG_20170104_153423.jpg
    106.2 KB · Wyświetleń: 115
Ostatnia edycja:
i jak wrażenia z jazdy , ciężej zmienia się biegi? Można coś "urwać" w sprincie? ;) Jak się jezdzi teraz w mrozy kiedy w skrzyni biegów jest masło?

Biegi ciężej i tak mechanicznie się je wkłada (moja ślubna powiedziała po pierwszym razie ,że jak w czołgu)
Pojeżdziła dwa dni i cisza ,nic nie narzeka

Hej, hej, hej
Istnieje możliwość wykonania spersonalizowanego shiftera pod wymagania ;) mogę zrobić zamiast seryjnego położenia delikatny short czyli ok. 15% krócej czyli Light (15%) + Hard (40%), może być sam Medium np. 30%, 25% itd. ;)

Ze wskazówek montażu:

8) W celu regulacji cięgna należy poluzować nakrętki/kontry po obu stronach łącznika (jeden gwint jest prawy a drugi lewy), następnie trzeba wyregulować długość cięgna kręcąc szeroką nakrętką łączącą i sprawdzać położenie dźwigni zmiany biegów we wszystkich położeniach. Po zakończeniu regulacji dokręcić kontry do nakrętki łączącej i gotowe. (Można dać kropelkę kleju do gwintów, ale delikatnego i niewiele, żeby nie było problemów przy późniejszej regulacji)

nie do końca rozumiem sens tej regulacji skoro trzeba to potem i tak ustawiać aby osiągnąć punkt fabryczny lewarka? On jest chyba w optymalnym miejscu wiec po co to zmieniać skoro źle wyregulowany będzie powodował problemy? Jednak skoro już jest regulowana śruba to nie prościej "skopiować" jej długość w położeniu fabrycznym przykładając do oryginału a poźniej tylko przepiąć cięgno na krótki skok?

Ostatnia edycja:
Ale to służy do regulacji lewarka w inne położenie niż fabryczny np.
Chcesz aby neutral był bliżej konsoli to skracasz
Był dalej od konsoli a bliżej ręki to wydłużasz

No właśnie seryjny ma 120mm oko-oko, a żeby lewar w pozycji neutralnej był tak jak fabrycznie to cięgno musi mieć 128-130mm.
W momencie gdy jest 120mm lewar przybliża się do kierowcy. I po to jest regulacja. Jak nie chcesz to nie regulujesz. Jak chcesz to zmieniasz. Ja wysyłając ustawiam na tę 120mm.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem najlepiej aby był w pozycji oryginalnej. Ja u siebie wkręciłem na max gwinty i przykładając do oryginału jest dokładnie taka sama długość (oczywiście przy długim skoku) . Wykręcenie spowoduje przesunięcie lewarka do przodu i w dół. Pytanie - czy przy przekładaniu z fabrycznego skoku na krótki pozycja lewarka w neutralu zmieni się czy będzie taka sama?

Ostatnia edycja:
No przecież wyżej napisałem, że aby utrzymać dźwignie pośrednią i tym samym lewarek w oryginalnej pozycji neutralnej należy wydłużyć cięgno. Do przegubu kultowego short jest dalsza droga od dźwigni pośredniej ale to jest oczywiste bo idzie po skosie, a nie po prostej jak przy normalnym skoku.

No przecież wyżej napisałem, że aby utrzymać dźwignie pośrednią i tym samym lewarek w oryginalnej pozycji neutralnej należy wydłużyć cięgno.
no właśnie nie należy przynajmniej u mnie ;) . Napisałem wyżej że mam wkręcony gwint do końca i długość dokładnie pokrywa się z fabrycznym. Nie mierzyłem ile to jest w mm - tylko metodą porównawczą. Cięgno skręcone najkrócej odpowiada długości fabrycznej , zatem dźwigni bliżej kierowcy już przesunąć by się nie dało ale mi to nie potrzebne bo i po co. Odpowiada mi tak jak jest bo jest w sam raz bez potrzeby regulowania . Lewarek nawet na krótkim skoku mam w pozycji fabrycznej. Jeśli nie wierzysz poniżej fotki:

Oryginał przed demontażem
Pokaż załącznik 220017

A teraz short shifter na krotkim skoku
Pokaż załącznik 220018

Jest gites , nic nie musiałem regulować :D

Amortyzatory
Powrót