Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Czy możliwe jest, że po zmianie z Castrola Edge 5W30 C3 FST na Millers XF Longlife C3 5W30 + AR9100 samochód gorzej odpalał na zimnym? Tzn. przy obecnych temperaturach po wymianie łechta troszkę dłużej niż przed wymianą :P

No chyba, że świeca żarowa odmówiła posłuszeństwa, bo wyświetla komunikat że coś jest nie tak, ale sprawdzane były multimetrem i "niby" wszystkie są ok. Oj chyba wymienię je jednak i wtedy się, zobaczy, bo wydaje mi się, że zmiana oleju nie powinna mieć takiego wpływu. A bywało nawet po -10*C i na Castrolu normalnie odpalał nawet z komunikatem o świecach żarowych.

hmm ktoś coś ?

To ja znów z innej beczki pytanie. Dobry zamiennik Tutela GI/E. Wystarczy byle jaki dobry ATF z normą Dextron III? Czy musi być jakiś specyficzny?

Czy możliwe jest, że po zmianie z Castrola Edge 5W30 C3 FST na Millers XF Longlife C3 5W30 + AR9100 samochód gorzej odpalał na zimnym? Tzn. przy obecnych temperaturach po wymianie łechta troszkę dłużej niż przed wymianą :P

No chyba, że świeca żarowa odmówiła posłuszeństwa, bo wyświetla komunikat że coś jest nie tak, ale sprawdzane były multimetrem i "niby" wszystkie są ok. Oj chyba wymienię je jednak i wtedy się, zobaczy, bo wydaje mi się, że zmiana oleju nie powinna mieć takiego wpływu. A bywało nawet po -10*C i na Castrolu normalnie odpalał nawet z komunikatem o świecach żarowych.

hmm ktoś coś ?

Olej nie ma wpływu na takie zjawiska.
Doszukiwał bym się problemu ze świecami, lub filtrem paliwa.

Tak. Wlej AR9100.

OK, Specol do silnika, ale chcę coś dobrego do skrzyni M32. Świeży olej i rozumiem dodatek AR9100? Wg instrukcji ma być Tutela Matrix 75W85.
Różni ludzie znający temat problemów M32 zalecają olej Fuchsa 75W80. Nie podoba mi się, że nie jest to lepkość zalecana przez producenta.
W dodatku osobliwe wydaje mi się, że serwis naprawiający M32 poleca ten właśnie olej. Przecież jak wszyscy zaleją ten cudowny olej to co będą naprawiać?

OK, Specol do silnika, ale chcę coś dobrego do skrzyni M32. Świeży olej i rozumiem dodatek AR9100? Wg instrukcji ma być Tutela Matrix 75W85.
Różni ludzie znający temat problemów M32 zalecają olej Fuchsa 75W80. Nie podoba mi się, że nie jest to lepkość zalecana przez producenta.
W dodatku osobliwe wydaje mi się, że serwis naprawiający M32 poleca ten właśnie olej. Przecież jak wszyscy zaleją ten cudowny olej to co będą naprawiać?

Ja zalewam głównie Millersa TRX Synth 75w80 + AR9100, ewentualnie Motula, lub Tutelę.

Pablo, a co lejesz zamiast Tuteli GI/E do wspomagania w 159/Berze? Musze wymienić płyn, a nie mam na miejscu petronasa, można lać zwykłego ATFa Dextron III?

Ok dzięki muszę przepłukać układ i wymienić płyn bo na mrozie zaczyna buczeć pompa.

Pablo, a co lejesz zamiast Tuteli GI/E do wspomagania w 159/Berze? Musze wymienić płyn, a nie mam na miejscu petronasa, można lać zwykłego ATFa Dextron III?
Wlewałem już kilka różnych płynów do obecnej i poprzedniej. I za każdym razem finalnie pozostawał Mobil ATF 320. Nie wiem co ma w sobie ten płyn, ale wspomaganie działa na nim najlżej i najciszej.

Wczoraj i dzisiaj naprawiałem dokładnie taki problem.

Naprawa to wymiana płynu czy coś innego jeszcze ? bo mi w Vce na porządnych mrozach (tak -20 i zbliżone) pamiętam ze 2 lata temu buczało przy max skrętach po uruchomieniu. A teraz rzędu -5 st C - nie. Zobaczymy (o ile) jak nadejdą większe mrozy. Ale w razie czego , to coś poza wymianą płynu ?

Naprawa to wymiana płynu czy coś innego jeszcze ? bo mi w Vce na porządnych mrozach (tak -20 i zbliżone) pamiętam ze 2 lata temu buczało przy max skrętach po uruchomieniu. A teraz rzędu -5 st C - nie. Zobaczymy (o ile) jak nadejdą większe mrozy. Ale w razie czego , to coś poza wymianą płynu ?

Wypłucz sobie układ dobrze, i zalej nowym, powinno pomóc.
Naprawa w 159 to:
a. wymiana zbiorniczków na nowe
b. usuwanie wycieków/naprawa przewodów.
Co ciekawe, podczas zimna awarie występują zdecydowanie częściej.

Wypłucz sobie układ dobrze, i zalej nowym, powinno pomóc.
Naprawa w 159 to:
a. wymiana zbiorniczków na nowe
b. usuwanie wycieków/naprawa przewodów.
Co ciekawe, podczas zimna awarie występują zdecydowanie częściej.
Czasem występuje jeszcze problem z zaworem zwrotnym w maglu do 159 (1.9/2.2 JTS, 1.9 JTDm). U mnie sprężynka się poluzowała i to skutkowało przymykaniem się zaworu. Właśnie m.in. pisk przy max skręcie i gumowanie na kierownicy.

Ostatnio miałem wymieniany olej na Shell 10w40 w mojej V6 na razie nie chcę przesiadać się na 5w, jakoś się boję.. ; ) Może w przyszłym roku, ale do sedna czy mogę zalać Archoila 9100 do tego Shella 10w40? Troche czytałem, że nie do każdego oleju powinno się cokolwiek dolewać a chcę mieć pewność czy wszystko będzie ok i nie zaszkodzi ; )

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót