Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Olej nie ma wpływu na takie zjawiska.
Doszukiwał bym się problemu ze świecami, lub filtrem paliwa.

DPF był winowajcą...
wypalił się dzisiaj po blisko 1500km i prawie 20km się wypalał... jak ręką odjął podczas odpalania zimnego silnka i spalanie też spadło... bo po wymianie oleju wzrosło o blisko litr według komputera i rzeczywiście wskazówka na tarczy poziomu paliwa znacznie szybciej zaczęła opadać

A co możecie powiedzieć o oleju Shell Spirax S4 G 75W-80 (SF 5288*)? Przy wymianie półosi zalałem taki olej do skrzyni bo za późno się opamiętałem i innego nie mieli na cpnie.

Olej jak olej, jak da radę na zimno to trzymaj. Indeks lepkości niski trochę i temperatura krzepnięcia też nie powala jak na 75W-80 zwłaszcza GL-4 które mają jednak mniej dodatków.

Zalałem taki jak podaje instrukcja, jest jeszcze 75W85 do pracy w wyższych temperaturach (wg instrukcji) a jako, że idzie ku zimie zalałem ten pierwszy. Mówisz żeby zmienić na inny? Napisz na pw co masz ciekawego do skrzyni. Jeszcze i tak muszę zamówić do silnika olej, poprzednia wymiana Specol Gold 5W40 + AR 9100/9200.

Ja bym dodał AR9100 to poprawi smarowanie i podciagnie indeks bo AR9100 ma indeks lepkości ok 200 ;-)

Pany, a co byście polecili do 4.2 V8 benzyna

zalecane 5W-30 , API SL/EC, ILSAC GF-3

Ktoś lał do tego Castrola Edge....

Witajcie!;) dostałem kilka litrów oleju Mobil 1 esp 5w30. Nada się do alfy 147 1.9jtdm 8v? W maju zalalem motul 8100 xcess 5w40 ale zbliża się termin wymiany.
Pozdrawiam

Mam pytanko dotyczące tej aukcji

allegro. pl/valvoline-max-life-5w40-4l-tanie-filtry-i-wysylka-i6046121533.html

Czy ten olej podejdzie do diesla? Bo nie jest określone nigdzie czy jest dedykowany pod jakiś silnik

Podejdzie, ale trzymając się teorii to specyfikacja mówi jasno, że lepiej go lać do silników benzynowych, a do diesli to raczej w ostateczności.

ok dzięki za odpowiedź, w takim razie kupie coś zalecanego bezpośrednio dla diesla

Mam pytanko dotyczące tej aukcji

allegro. pl/valvoline-max-life-5w40-4l-tanie-filtry-i-wysylka-i6046121533.html

Czy ten olej podejdzie do diesla? Bo nie jest określone nigdzie czy jest dedykowany pod jakiś silnik

Do którego konkretnie diesla chcesz go zalać ?

Jak masz diesla bez DPF to Max Life jak najbardziej się nadaje. API SL/CF i ACEA A3/B4 - olej uniwersalny.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

już zamówiłem inny, ale chodziło o 1.9 JTD 115km. Ale na przyszłość przyda się info, czy ten olej podejdzie :)

cześć, co ekstra polecacie do JTD+mod na lato?

Meguin Super Leichtlauf 5w40
Penrite Enviro+5w40
Millers EE Longlife 5w40
Neste City Pro 5w40

bardziej ekstremalnie
Fuchs Titan Pro S 5w30
Penrite 10thts Premium 0w40
Millers CFS 5w40 NT
Rock Oil Carbon 5w30/0w40

jak coś to mam wszystkie:cool:

- - - Updated - - -

już zamówiłem inny, ale chodziło o 1.9 JTD 115km. Ale na przyszłość przyda się info, czy ten olej podejdzie :)

pochwal się co zamówiłeś i dlaczego nie u mnie albo u Pablo?:(
Żart oczywiście:D

Amortyzatory
Powrót