[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy ma ktoś wiedzę jaka jest/będzie przybliżona masa własna Giulii w wersji 280 KM q4 z automatem ?

Nowa Vka

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

I na tę wieść, i wyczuwając nadzieje kierowcy, moja 156 V6 dotąd spokojna i niezagrożona (bo gdzie by tam jakieś turbawki R4 miały z nią konkurować), od dłuższego czasu niewymagająca niczego, właśnie chyba poczuła niepokój i oberwała z nerwów talerzyk amortyzatora z tyłu...

Czy ma ktoś wiedzę jaka jest/będzie przybliżona masa własna Giulii w wersji 280 KM q4 z automatem ?

Cały układ napędowy waży około 70 kg więcej niż w wersji z napędem na tył w manualu.

jaka jest/będzie przybliżona masa własna Giulii w wersji 280 KM q4 z automatem ?

Ze strony FCA o mechaniźmie Q4

Four-wheel drive with Q4 technology

At its world preview, the new Giulia Veloce offers the début of the innovative all-wheel drive system with Q4 technology, designed to handle vehicle traction in real time, and to guarantee outstanding levels of performance, efficiency and safety.

The architecture of the Q4 system fitted on the Giulia Veloce includes an active transfer case and a front differential designed to accommodate the specific technical requirements of Alfa Romeo, in order to handle a high torque extremely promptly with a particularly compact and light-weight design (the increase in weight is just around 60 kg). The transfer case uses advanced active clutch technology that provides extremely dynamic driving while at the same time guaranteeing reduced fuel consumption. Speedy response and accurate torque distribution are guaranteed by the Next-Gen integrated actuator, depending on the drive mode selected on Alfa DNA.

In particular, the Q4 system continuously monitors multiple parameters to guarantee optimum torque distribution between the two axles depending on how the car is used and on the available road surface grip. This technology is capable of foreseeing loss in wheel adherence, relying on the information gathered by the lateral and longitudinal acceleration sensors, and by steering wheel angle and vehicle yaw speed sensors. Under normal conditions, the Giulia Veloce with Q4 system behaves like a rear-drive vehicle: 100% of torque is distributed to the rear axle. As it reaches the wheel adherence limit, the system transfers up to 60% of the drive torque to the front axle in real time, thanks to a dedicated transfer case. To ensure maximum speed of response in re-distributing torque, the system exploits a high mechanical over slippage (up to 2.5%) between the two axles, which translates into segment-beating vehicle control in terms of traction and directional stability on bends.

The Q4 system on the new Giulia Veloce therefore provides all the benefits of all-wheel drive - in terms of stability, traction and safety - while also guaranteeing reduced fuel consumption, extra responsiveness and all the driving satisfaction of a car with rear-wheel drive.

Piszą o 60 kg, a z konfiguratora wersji 2.0 AT Super wynika masa 1429 kg - to możliwe, że wyjdzie 1500 kg.

Nie widzę w tym żadnego smaku - dokładnie tak samo wygląda każdy inny samochód (mam na myśli kolorystykę, a nie sam design wnętrza).

Nie widzę w tym żadnego smaku - dokładnie tak samo wygląda każdy inny samochód (mam na myśli kolorystykę, a nie sam design wnętrza).

A choćby felgi:)?
Gdzie widziałeś takie w innych autach?

Czerń jest kolorem Włochów.
Armani...

Włosi mają dużo słońca, ale wewnątrz są często mroczni.
Nie dziwi mnie więc to czarne wnętrze Giulii. Dla mnie kwintesencja włoskiego ducha.

Więc teraz moja kolej żeby się wypowiedzieć:

Byłem na jeździe próbnej. Jeździłem Giulią 2,2 180KM z ręczną skrzynią i muszę powiedzieć że byłem bardzo miło zaskoczony. Po lekturze tego forum pojechałem na tą jazdę próbną z mieszanymi uczuciami ale ten samochód jest świetny. Z zewnątrz wygląda super, zwłaszcza w czerwieni, środek bardzo przyjemny, wszystko funkcjonalne i pod reką, drążek zmiany biegów o dziwo nie drżał! Jeździłem wersją dość dobrze wyposażoną: pakiet sport, pakiet flota plus, etc... Siedzi się bardzo wygodnie, tłumienie nierówności moim zdaniem bardzo dobre (dużo lepiej niż w 159 którą miałem). Prowadzenie bardzo dokładne. Silnik ma wystarczająco dużo mocy i jest bardzo żwawy (w sumie to zdecydowałem że mi spokojnie wystarczy wersja 150KM). Pomiędzy skrzyżowaniami w Lublinie na Mełgiewskiej udało mi się bez problemu rozpędzić do 170km/h więc mocy aż nadto. Dla porównania pozwolili mi się przejechać Giuliettą 1,4 170KM z TCT i Giulia przyspiesza dużo lepiej. Ogólnie wiem teraz, że chcę Giulię. Myślę żę za jakieś 1,5 możę 2 lata jak moje Mito się zestarzeje Giulia zawita do naszej rodziny.

Dla porównania jeżdziłem wczoraj samochodem mojego kumpla: Jaguar XF R-sport, 2,2D 200KM z 8-stopniowym automatem, 2013, i wcale nie jest szybszy od Giulii. Jeżeli chodzi o środek to plastiki w środkowej konsoli bardzo tandetne i ruszają się na wszystkie strony a na desce też plastik udający aluminium. Także moim zdaniem środek w Giulii prezentuje się dużo lepiej. I oczywiście pomimo wersji R-sport felgi tylko 17cali...

Co do rabatu to zaproponowali mi 3% dla Alfisti. Do tego mają dość dobry kredyt, chyba 4,99% w skali roku.

Jak dla mnie to Włosi dobrze kombinują.

Alfa dawno nie miała takiego wachlarza opcji i wersji nadwoziowych.
W zasadzie każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego po wejściu całej palety silnikowej i wyposażeniowej.
Mamy zarówno 3 wariacje nadwoziowe, będzie cała masa konfiguracji wnętrza (ja już naliczyłem 4 rodzaje foteli ze względu na ich kształt i budowę), spektrum mocy od 136 do 510 KM zadowoli każdego, opcje ekologiczne/ekonomiczne też się pojawiły.
Do pełnego "sukcesu" brakuje mi tylko SW. Co ciekawe nikt z FCA nie chce zaprzeczyć ani potwierdzić takiej wersji. Niestety plan produkcyjny do roku 2020 nie przewiduje takiego auta. Chyba, że Giulia w innej wersji nadwozia to dla nich nadal zwykła Giulia...
Poniżej wnętrze z Veloce.

Zgadzam się w 100%. Brakuje SW, a fanaberie typu beżowa tapicerka cerowana zębem rekina na gorąco pewnie pojawią się w niedalekiej przyszłości :D

Coś do czego faktycznie można się przyczepić to brak wersji veloce 280hp z rwd i manualem. Te dwa dodatki dodają ponad 130kg i 20kzł do ceny.

Jeśli chodzi o 330HP to będzie to nadal 2.0TBI :) V6 pewnie będzie miało 400-410HP, tak żeby nie było zbyt dużej różnicy pomiędzy Q a GT.

Czy pakiet Flota Plus ma aktywny tempomat? Czy ta opcja jest w ogóle obecnie dostępna?

Zgadzam się w 100%. Brakuje SW, a fanaberie typu beżowa tapicerka cerowana zębem rekina na gorąco pewnie pojawią się w niedalekiej przyszłości :D

Patrząc na ofertę tapicerek w MiTo i Giulietcie, miałbym poważne wątpliwości. Włosi najwyraźniej doszli do wniosku, że łatwiej im farbować skórę i żądać za nią 5.000 dopłaty, niż kombinować z ładnymi tapicerkami. Całe szczęście, że w Giulietcie pojawiła się wersja alcantara + materiał, ale oczywiście tylko w czerni.

Coś do czego faktycznie można się przyczepić to brak wersji veloce 280hp z rwd i manualem.

Under normal conditions, the Giulia Veloce with Q4 system behaves like a rear-drive vehicle: 100% of torque is distributed to the rear axle. As it reaches the wheel adherence limit, the system transfers up to 60% of the drive torque to the front axle in real time, thanks to a dedicated transfer case.

A co do manuala, to widocznie księgowym wyszło, że póki co nie warto.

Jeśli chodzi o 330HP to będzie to nadal 2.0TBI V6 pewnie będzie miało 400-410HP, tak żeby nie było zbyt dużej różnicy pomiędzy Q a GT.

Wychodzi na to, że trzymają się pierwotnych zapowiedzi... jak nie Włosi :)

A skąd to oznaczenie "GT"?

Ostatnia edycja:
Patrząc na ofertę tapicerek w MiTo i Giulietcie, miałbym poważne wątpliwości. Włosi najwyraźniej doszli do wniosku, że łatwiej im farbować skórę i żądać za nią 5.000 dopłaty, niż kombinować z ładnymi tapicerkami. Całe szczęście, że w Giulietcie pojawiła się wersja alcantara + materiał, ale oczywiście tylko w czerni.

Nic się nie bój. Zrobią Ci tapicerki. Opóźnienia są, ale jak widać skupiają się na pokazywaniu nowych wariantów silnikowych i biciu rekordów na torze niż kolorem tapicerki. Cierpliwości, cierpliwości.

Amortyzatory
Powrót