[159] Opony Letnie

Mam pytanie o opony 235/45 R18 wg instrukcji nośność ma być 98 W, ale podoba mi się Fulda tylko ona ma 94 W jako jedna nielicznych.
Czy dopisek XL przy oponie oznacza, że będą bardzo twarde?

Ostatnia edycja:
Jakie letnie 17 w rozmiarze 225/50 polecacie panowie (300-450zł za szt) bo muszę kupić ponieważ obecne 2-letnie Uniroyal rainsport mam już prawie slick

Jakie letnie 17 w rozmiarze 225/50 polecacie panowie (300-450zł za szt) bo muszę kupić ponieważ obecne 2-letnie Uniroyal rainsport mam już prawie slick
Ja jeżdżę od początku sezonu na Nexen N'Fera SU1 225/50 R17 98 W XL i jestem z nich zadowolony. Na suchym i na mokrym trzymają dobrze, nie są też głośne. Polecam :)

Widzę, że dużo osób je posiada i często 19 cali. A możesz mi napisać czy ma rant chroniący felgę? W rozmiarze 235/45 R18 też dajna cenowo.
Chociaż z N8000 mi się pomyliło.

Ostatnia edycja:

ja jeżdże na Continentalach, w prawdzie używki (ale prawie nowe) ale szczerze polecam

A ja polecam Dębice UHP (wiem, wiem zaraz mnie koleżeństwo zje). Ja mam u siebie założone takie właśnie od marca i złego słowa nie mogę powiedzieć. Ciche, trzymanie bardzo dobre (nie jeżdżę może jak wariat, ale dynamicznie). Aha ja mam produkcję Made in Germany (nie wiem czy to coś robi, ale warto dodać).

A ja mam inne pytania. Kto jeździ na oponach o innych wymiarach i parametrach niż te podane w instrukcji obsługi?
Czy różnice w profilach opony rzędu 15-25 mm rzeczywiście mają wpływ na komfort jazdy.
Czy oponę 225/40 R18 można porównywać względem profilu do opony 215/45 R17 ?

Ja jezdze na oponach 215/55 R17. Auto jest podniesione okolo 5 - 7mm. Opona jest wezsza, wiec pozytywnie wplywa na spalanie. Lubie podeptac w zakretach i na takich kapciach jezdzi sie swietnie. Na lato mam opony Hankook.

Może wielu mnie skrytykuje ale jeżdżę na gumach 245/45/18 i ostatnio założyłem opony Vredestein Ultrac Sessanta. Prowadzenie na suchym i w deszczu świetne, zero hałasu i cena jeszcze w miarę przystępna jak na ten rozmiar (ok 2200 PLN) za komplet.
No i na dodatek smaczek w postaci Giugiaro Design na oponie i na aucie :-D

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

Witam panowie , czy ktoś moze podać z własnego doświadczenia jakie rozmiary opon 18 , polecacie oprócz rekomendowanych 235/45/18

Nastukane z komóreczki

Witam panowie , czy ktoś moze podać z własnego doświadczenia jakie rozmiary opon 18 , polecacie oprócz rekomendowanych 235/45/18

Nastukane z komóreczki

225/45 lub 225/40. Lepiej ten wyższy profil mimo, że droższy.

Może ktoś doradzi na co się zdecydować:
Pirelli P Zero Nero Gt
Nokian ZLine
Pirelli P7 Cinturato
Rozmiar 225/50/17
A może coś innego? Budżet do 2k.

Może ktoś doradzi na co się zdecydować:
Pirelli P Zero Nero Gt
Nokian ZLine
Pirelli P7 Cinturato
Rozmiar 225/50/17
A może coś innego? Budżet do 2k.

Na przyszły sezon planuje Hankook K120 V12 Evo 2. Jeździłem na nich i na Uniroyalach, moim zdaniem auto pewniej się prowadzi i są cichsze. Cena jest ok, podobno zużywają się normalnie w przeciwieństwie do Dunlopa i ww Uniroyal, znikających bardzo szybko.

Który Uniroyal znika szybko?

Ja od niedawna mam 235/45 R18 Rainsporty 3, nie są głośne, jedynie gdzieś pomiędzy 60 a 80 km/h śpiewają lekko. Co do znikania za wcześnie oceniać. Za to lubią zjadać kamyczki.

Ja od marca używam Nexen Nfera Su1 ZR17 naprawdę za te pieniądze super opony. Po przesiadce z z super extra firmowych z kilku letni stażem rewelacyjna. .Nawet mój kumpel powiedział po zmianie tez w swojej 159 ze na mokrym super a na suchym cicho i przyjemnie . Tez tak mówię niewiadomo kiedy i juz ponad 140km/h i cisza teraz tylko zamiast opon to szum wiatru lub inne odglosy:)

Napisane na Commodore C64..;)

Amortyzatory
Powrót