[159] Korekty wtrysków

To jak się w końcu powinno poprawnie mierzyć korekty?

Dajemy buta w podłogę czy nie?

Dajemy, dajemy i nie odpuszczamy.

- - - Updated - - -

nr 4: 3.9

@sdero : ostatnio robiliśmy u mnie dawki startowe i egr (jakieś 1.5 mies. temu) i rozmawialiśmy o tym wtrysku, że końcówka powinna pomóc... ale niestety tak sie nie stało. Jakieś pomysły?:D

Zamiana wtrysków miejscami i pomiar korekt. Jak idzie za wtryskiem, to wtrysk cały do roboty. Jak nie, to pomiar kompresji na 4tym.

Dajemy, dajemy i nie odpuszczamy.

- - - Updated - - -

Zamiana wtrysków miejscami i pomiar korekt. Jak idzie za wtryskiem, to wtrysk cały do roboty. Jak nie, to pomiar kompresji na 4tym.

A czy zasyfiony kolektor może mieć wpływ? No i czy przy braku kompresji powinny być jakieś objawy tego?

Ujemna korekta oznacza, ze wtrysk jest nieszczelny i "leje"? Jak naprosciej sprawdzic czy rozrzad jest przestawiony? U mnie korekta na 4. jest ok 2 (czasem wiecej czasem mniej) . Wymiana wtrysku nic nie dala. Moze byc winny wtryskiwacz z ujemna korekta?

Koledzy... u mnie jest dopiero jakas masakra z wtryskami. Na zimnym (bieg jałowy i jazda) są spoko, wszystkie około 0.2/-0.2 natomiast jak się auto rozgrzeje do okolo 70-80 stopni zaczyna się jazda:
wtrysk nr 1: -1.9
nr 2: -1.9
nr 3: -0.05
nr 4: 3.9

Wymieniałem ostatnio końcówkę tego 4 wtrysku ale to nic nie dało. Zawory właśnie sprawdzałem i wszystko jest ok. Z autem nie dzieje się nic złego - pali normalnie, ma moc, nie kopci, nie dymi itp. Jak ruszam i obciążenia dostaje to wtedy te korekty maleją, ale nie ma szału i tak... Co może być jeszcze przyczyną takich rozjazdów?
@sdero : ostatnio robiliśmy u mnie dawki startowe i egr (jakieś 1.5 mies. temu) i rozmawialiśmy o tym wtrysku, że końcówka powinna pomóc... ale niestety tak sie nie stało. Jakieś pomysły?:D

Witam
Ja przygody z korektami mam już za sobą. Z tego co się dowiedziałem od fachury, który mi regenerował wtryski, to za korektą na IV w granicach +3.9 może odpowiadać również zaworek wtrysku, nawet w większym stopniu niż końcówka.

IMG_20160703_081443.jpgIMG_20160703_081701.jpgIMG_20160703_131920.jpgIMG_20160703_131940.jpgWitam panowie ostatnio trasa do Niemiec i jak pisalem dodałem za 20 preparat do wtryskiwaczy Extreme i patrzcie na rozgrzanym silniku wszystkie odbiorniki wyłączone jakie mam korekty

Ostatnia edycja:
To może być złudne. Ja też się tak cieszyłem ale takie preparaty pomagają na chwilę. Potem znów jest to samo.

No...... korekty bywają złudne, u mnie na jednym wtrysku było max. +1.3 , przy większych obrotach różnice zacierały się.Auto ładnie odpalało niezależnie czy lato czy zima,równa praca silnika itp.Wszystko wyszło przy podejściu do softa,spory ubytek mocy,wtryskiwacze do wymiany i pompa cr do regeneracji, sam tuner potwierdził że korekty były ok ale... Po naprawach i programie nie zmieniła się praca jak i odpalanie silnika,oprócz sporego przyrostu mocy,hehe.Zastanawia mnie co tankował poprzedni właściciel i uśmiecham się kiedy słyszę że ktoś tankuje tanie ON na stacji no name i mówi że wszystko jest ok,w sumie u mnie też wszystko było ok do czasu...

koledzy ,ale ja mieszkam i tankiuje w Niemczech gdzie pracuje i auto jest tu kupione od Niemca.Przebieg 118 tys km

Ale ja nie mówię, że Twoje korekty świadczą o zajechaniu Twojego silnika. Tylko żeby nie ulegać huraoptymizmowi po zalaniu tych specyfików, bo tak naprawdę przeważnie one tylko maskują problem a nie go naprawiają.

Witam
Ja przygody z korektami mam już za sobą. Z tego co się dowiedziałem od fachury, który mi regenerował wtryski, to za korektą na IV w granicach +3.9 może odpowiadać również zaworek wtrysku, nawet w większym stopniu niż końcówka.

Dzieki za wypowiedź. Pozostaje mi przełożyć wtrysk i zobaczyć czy korekta za nim pójdzie. Jak tak to dam całego gnoja do regeneracji:) Mam nadzieję, że tak bedzie:D

Dzieki za wypowiedź. Pozostaje mi przełożyć wtrysk i zobaczyć czy korekta za nim pójdzie. Jak tak to dam całego gnoja do regeneracji:) Mam nadzieję, że tak bedzie:D
Zanim przełożysz to sprawdź w MES czy dobrze wtryski są zaprogramowane - czy numery się zgadzają. Ja miałem przedstawiony rozrząd ale w tedy korekty były +5 i na drugim -5

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Zanim przełożysz to sprawdź w MES czy dobrze wtryski są zaprogramowane - czy numery się zgadzają. Ja miałem przedstawiony rozrząd ale w tedy korekty były +5 i na drugim -5

Zwykłym kablem KKL sprawdze czy musi być ELM? Mam tylko kkla...

KKL jest dobry do tego. ELM w razie potrzeby nie będzie w stanie przepisać numerów.

Przypisanie numerów tylko klm

Dokładnie Najlepiej przełożyć wtryski, a potem podjąć następne kroki.
Tylko musisz się liczyć z tym, że regeneracja jednego może niewiele dać, jeśli chodzi o same korekty. W moim przypadku skończyło się na regeneracji wszystkich. Na początku też zregenerowaławem 1 szt. W takim przypadku zregenerowany miał dużą korektę na minusie, a pozostałe wtryski to równoważyły. Później miałem zregenerowane 3szt. i też korekty były rozjechane przez ten niezregenerowany (miał dużą korektę na plusie). Po regeneracji 4szt. auto dopiero odzyskało w stu procentach "kopyto", no i spalanie w trybie miejskim z 12l/100 spadło na 8l/100.

Po przełożyeniu 3 wtrysku z czwartym korekta trochę poszła za wtryskiem ale nie do końca, a mianowicie: na 4 cylindrze zamiast 3.9 jest 2.2 a na 3 cyl. zrobiło się 1.3 zamiast 0.4, więc decyzja jest taka, że strzelę pozostałe 3 końcówki i wtedy powinno być spoko, bo widocznie reszta nieruszanych wtrysków też nie domaga...

Przy podmienianiu wprowadziles numery wtrysków do ecu

Przy podmienianiu wprowadziles numery wtrysków do ecu

Zmieniałem. Sprawdzałem bez zmiany kodów a pozniej zmieniłem i wszystko tak samo.

Przed rozgrzaniem auta wtrysk 4 ma na minusie korekty (a wtrysk nr 2 ma na plusie około 1.3), po rozgrzaniu wtrysk nr 4 ma 2.3, nr 3 ma 1.3 (po zamianie oczywiscie) a wtrysk 1 -1.5 i drugi około -1.3.

Ostatnia edycja:
Zmieniałem. Sprawdzałem bez zmiany kodów a pozniej zmieniłem i wszystko tak samo.
Tz korekty masz takie same jak przed wprowadzeniem jak i po wprowadzeniu do ECU. Jeśli tak to uważam że coś robisz źle. Sam z tym walczyłem i różnica z czy bez wprowadzenia numerów jest ogromna. Wtryski chodziły +- 2,7 a po wprowadzeniu aktualnie korekty mam ok +- 0,7

Tz korekty masz takie same jak przed wprowadzeniem jak i po wprowadzeniu do ECU. Jeśli tak to uważam że coś robisz źle. Sam z tym walczyłem i różnica z czy bez wprowadzenia numerów jest ogromna. Wtryski chodziły +- 2,7 a po wprowadzeniu aktualnie korekty mam ok +- 0,7

No filozofii tam nie ma, więc nie wiem czy coś można źle zrobić:D Poza tym na sprawdzenie samo nie trzeba podobno zmieniać numerów, i tak różnica powinna być widoczna.

Amortyzatory
Powrót