[159] Korekty wtrysków

czy można tak jezdzic troche bo mam trase 750km w Niedziele i co moge zrobić .Kupic wtrysk czy koncowkę,czy może jaki preparat i przeczyscić je.Caly czas leje paliwo W Niemczech,jakie koszty mnie czekają i czy od tego moga mi obroty falowac na zimnym silnikiu i lekko auto drży.

Masz tak samo jak ja. U mnie płyny do czyszczenia wtryskiwaczy nie pomagały. Pomiar kompresji to ok 200 zł, natomiast wtryskiwacze to już większe koszty są.

U mnie podmiana wtryskiwacza z dodatnią korektą nie zmieniła wartości korekt. Końcówka - oryginał - koszt ok 180 zł za sztukę.

Jaki konsekwencje jazdy z takimi korektami i czy przez to mam tę falujące obroty i drżenie auta

Czy może coś mieć wpływ na korektę wtrysku,ze jeden pokazuje wyższe wartości,czy raczej już tylko wymiana.

Oczywiście, że tak. Czyszczenie kolektora, dolotu, układu paliwowego oraz wtrysków może poprawić korekty. Ale jak wtrysk jest uwalony to żadne czyszczenie nie pomoże. U mnie po czyszczeniu wymienionych elementów korekty z 1,6 na cylindrze nr 2 spadły do 1,1. Wyczuwalna jest równiejsza praca silnika (poprawiła się jego kultura pracy). Skoro tak nieznaczna poprawa korekty dała odczuwalne korzyści to ciekawi mnie jak chodzą te silniki u szczęśliwców z korektami max +/- 0,5. Pewnie jak szwajcarskie zegareczki :)

a komputer nie wychwyci jak jest uszkodzony wtrysk i czy mozna jakis uszlachetniacz wlać nawet tak jak ja mam korekte dodatnia.I czy tak ja u mnie to miescza sie moje parametry w normie,czy to juz skrajnie za wysokie.Pytam bo mam trase w niedziele i nie wiem co mam robic

Jak robiłeś pomiary? Przypomnę, że testy nie są miarodajne, kiedy są robione na zimnym silniku.

1# Zrób pomiar na biegu jałowym przy temperaturze wody 90 stopni, przy wyłączonych wszelkich odbiornikach energii elektrycznej (światła off, klima off, radio off itd.)
2# Zrób drugi pomiar, podczas jazdy (zakładka z wykresami w MES). Postaraj się dynamicznie przyspieszać np. 4 bieg, 1500 obr/min i pedał gazu w podłogę.

Postaraj się zaznaczyć tylko wtryskiwacze (im więcej rzeczy zaznaczonych w MES tym próbkowanie jest wolniejsze).

Tak zrobione testy wrzuć tutaj na forum.

A preparaty do czyszczenia wtrysku działają bo właśnie wlalem Extreme za 20 tak z ciekawości

Panowie a lekkie pocenie sie w okolicach tej rury co idzie do przespustnicy ma wplyw na korekty i
lekkie falowanie obrotow

Jak robiłeś pomiary? Przypomnę, że testy nie są miarodajne, kiedy są robione na zimnym silniku.

1# Zrób pomiar na biegu jałowym przy temperaturze wody 90 stopni, przy wyłączonych wszelkich odbiornikach energii elektrycznej (światła off, klima off, radio off itd.)
2# Zrób drugi pomiar, podczas jazdy (zakładka z wykresami w MES). Postaraj się dynamicznie przyspieszać np. 4 bieg, 1500 obr/min i pedał gazu w podłogę.
Taaa podczas buta w podłodze komp EDC16 często nie wyrabia z korektami i widoczne będą cały czas stałe parametry. Podczas logów dynamicznych nie wciskamy gazu do dechy tylko staramy się stopniowo go wciskać.

Nie, nie wyrabia ale nie są kontrolowane(ale to tylko w maksymalnym zakresie). Dostajesz po prostu maks ;)
Gaz do dechy od 1500-1800 obrotów i dodatkowo obciążasz samochód ręcznym. Tak się ciągnie do około 4000 obr. na czwartym biegu.

- - - Updated - - -

Źle to ująłem - maksymalnie otwarte.

Ostatnia edycja:
To jak się w końcu powinno poprawnie mierzyć korekty?

Dajemy buta w podłogę czy nie?

Taaa podczas buta w podłodze komp EDC16 często nie wyrabia z korektami i widoczne będą cały czas stałe parametry. Podczas logów dynamicznych nie wciskamy gazu do dechy tylko staramy się stopniowo go wciskać.
Mnie uczono właśnie tak jak napisałem lub jak napisał @sdero. Czy prawidłowo - nie wiem, ale nie tylko ja tak robię testy.
Nie, nie wyrabia ale nie są kontrolowane(ale to tylko w maksymalnym zakresie). Dostajesz po prostu maks ;)
Gaz do dechy od 1500-1800 obrotów i dodatkowo obciążasz samochód ręcznym. Tak się ciągnie do około 4000 obr. na czwartym biegu.

- - - Updated - - -
Źle to ująłem - maksymalnie otwarte.
Korekty mi trochę spadły po ostatnim czyszczeniu. @sdero można myśleć o jakimś poważniejszym chipie np. 200 KM / 430 Nm i mocniejszym dole z szybszym wstawaniem turbo. Chyba nie powinno być z tym problemu? Widziałem, że te silniki spokojnie wyżej ludzie chipują.

Koledzy... u mnie jest dopiero jakas masakra z wtryskami. Na zimnym (bieg jałowy i jazda) są spoko, wszystkie około 0.2/-0.2 natomiast jak się auto rozgrzeje do okolo 70-80 stopni zaczyna się jazda:
wtrysk nr 1: -1.9
nr 2: -1.9
nr 3: -0.05
nr 4: 3.9

Wymieniałem ostatnio końcówkę tego 4 wtrysku ale to nic nie dało. Zawory właśnie sprawdzałem i wszystko jest ok. Z autem nie dzieje się nic złego - pali normalnie, ma moc, nie kopci, nie dymi itp. Jak ruszam i obciążenia dostaje to wtedy te korekty maleją, ale nie ma szału i tak... Co może być jeszcze przyczyną takich rozjazdów?
@sdero : ostatnio robiliśmy u mnie dawki startowe i egr (jakieś 1.5 mies. temu) i rozmawialiśmy o tym wtrysku, że końcówka powinna pomóc... ale niestety tak sie nie stało. Jakieś pomysły?:D

Zanieczyszczony kolektor ssacy, zasyfiony EGR, dolot, ogólnie syf w układzie paliwowym. Niektórzy na forum mając korekty rzędu 3-4 pisali, że mieli przestawiony rozrząd i to było powodem tak dużych korekt. Warto sprawdzić.

Egr wyłączony, dpf wywalony. Rozrząd raczej przestawiony nie jest bo z tego co czytałem w takim przypadku mają problemy ludzie z autem a u mnie nic niepokojącego się nie dzieje. Jest na forum jakiś poradnik odnośnie czyszczenia kolektora i samego sprawdzenia w 1.9 8v? Szukam ale coś się nie mogę doszukać.

Amortyzatory
Powrót